De match

Titel: De Match
Auteur: Harlan Coben
Serie: Wilde #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Jan Pott
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 398
Recensie: Manon

Auteur
Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schreef hij ook thrillers over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar en Wilde heeft hij zijn nieuwe vaste hoofdpersonage gevonden. Coben woont in New Yersey met zijn vrouw en vier kinderen. (bron: www.boekerij.nl)

Achterflap
Wanneer een match in een online voorouderdatabase Wilde op het spoor brengt van een naast familielid, staat hij op het punt het mysterie rondom zijn jeugd op te lossen. Alleen verdwijnt dit familielid net zo snel als hij is gekomen. Wilde zet zijn onderzoek onverschrokken voort via verschillende DNA-websites, waar hij in aanraking komt met een gemeenschap van doxxers, een geheime groep die zich inzet voor het ontmaskeren van anonieme online trollen. Maar dan wordt een van deze doxxers dood aangetroffen, en wordt het al snel duidelijk dat de moordenaar zeer geïnteresseerd is in Wilde en zijn onderzoek…


Mijn mening
Nou mijn wensen kwamen uit: over het vorige deel over Wilde was ik niet super enthousiast, ik miste wat in het verhaal en wie Wilde nu eigenlijk was/is. Dat wordt nu wel goed gemaakt hoor: in dit deel komen we meer over Wilde te weten en hoe hij nu eigenlijk in de bossen als jongen terecht is gekomen.

Het verhaal start met een kleine terugblik over Wilde en hoe hij aan zijn naam is gekomen, zeker als je Wild (deel 1) niet hebt gelezen is dat zeer prettig en daardoor is De Match prima om op zichzelf te lezen. Wilde zelf ontmoeten wij terwijl hij in een auto voor een huis zit dat zeer waarschijnlijk van zijn vader is. En daarmee start een spannend verhaal van Coben over hoe internet een zegen kan zijn om iemand te vinden, maar ook dat internet een andere, veel duistere kant heeft en iemand compleet kapot kan maken. Er is een gemeenschap van doxxers (ik kende het woord niet vóór dit verhaal), die elkaar voor de veiligheid niet kennen en elkaar alleen online treffen met maskers op zodat hun identiteit geheim blijft. Tijdens hun ontmoeting beslissen ze met elkaar wie er online aangepakt moet worden, wie er in hun ogen dus een pestkop is. Dat gaat goed totdat er een van hen komt te overlijden en blijkt tevens dat Wilde er ook mee te maken heeft..hoe dat past in het verhaal wie Wilde nu eigenlijk is en hoe hij ooit als kleine jongen alleen in de bossen heeft rondgezworven?

Met zijn gehandschoende hand reikte hij naar de deurkruk. Hij trok de deur op een kier open. Niet verder. Verder hoefde ook niet. De afgrijselijke stank van verrotting walste de gang in alsof hij op de deur had staan bonzen om te worden vrijgelaten.

De Match is een fijn en spannend boek van Harlan Coben over zijn nieuwe hoofdpersoon Wilde, maar ook over de minder leukere kant van het internet, het online pesten.

Zoals gewend van de heer Coben stak het verhaal goed in elkaar, nu ontbrak de spanning zeker niet. De rode draad die in het eerste boek is begonnen over Wilde en zijn surrogaatfamilie, liep gewoon door. Hester Crimstein, strafpleiter, haar schoondochter en zoon, die karakters leer je nog beter kennen. Kortom: een heerlijke thriller om in één ruk uit te lezen, iets wat ik ook heb gedaan.

Ik vind dit een mooi plan. Recht doen, wraak nemen, of hoe je het maar wilt noemen en dan, als ik met haar klaar ben, doodmaken wat ik dood kan maken tot ik zelf word doodgemaakt.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Een ruime 4 sterren voor De match.

Manon

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)