Isolatie

Titel: Isolatie
Auteur: Tamara Onos
Serie: Renske Nijland #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: juli 2022    
Aantal bladzijdes: 244
Recensie: Brenda

Cover
Een vrouw heeft piepschuimbolletjes om haar heen. De cover past absoluut bij het verhaal.
Mooi gedaan. Alleen komt het voor mij niet echt over dat we een spannend verhaal gaan lezen.

Auteur
Tamara Onos (1972) is arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige. Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. Haar liefde voor de pracht en problemen van arbeid deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler uit deze serie.

Isolatie is het tweede deel uit de Renske Nijland-thrillerreeks. Het eerste deel, Onder Invloed, is uitgeroepen tot De Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2019. Het boek ontving gemiddeld vier sterren bij Hebban, bol.com, Vrouwenthrillers.nl en ook bij Thrillers & More.

Achterflap/samenvatting
Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord. Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. Kan Renske meer doden voorkomen? Is ze op tijd?

Mijn mening
We starten met een korte proloog waarbij direct je nieuwsgierigheid wordt gewekt. Het vraagt erom om direct door te gaan met lezen.

Het verhaal heeft twee verhaallijnen. We lezen over Renske die een rondleiding krijgt in een piepschuimfabriek. Ze is daar als arbeidsdeskundige en controleert de risico-inventarisatie en -evaluatie. Ze schrikt op van een rauwe schreeuw en bij aankomst ziet ze een man vastzitten bij een machine. Dit ongeval blijft haar bij en ze wil dit zeer graag uitzoeken.

De tweede verhaallijn gaat over de Poolse Urszula die samen met haar zoontje Jan en haar zus Alina in het ouderlijk huis van de zussen wonen in het plaatsje Katowice. Alina heeft niet de kracht om te werken en ze zorgt dan voor haar neefje Jan als Urszula gaat werken. Helaas verdient Urszula te weinig en ze komen op het idee dat Urszula voor een tijdje naar Nederland gaat om daar geld te verdienen om het huis en de school van Jan te kunnen blijven betalen.

De spanning is in beide verhalen goed aanwezig. De angsten zijn voelbaar en je leeft volledig mee. Tamara Onos schrijft zo beeldend dat je letterlijk alles voor je ziet gebeuren. Op een gegeven moment hield ik zelfs mijn adem in tijdens het lezen.

Het stroomde en stroomde kleine bolletjes. Ze gilde het uit, maar stopte toen het piepschuim haar mond binnendrong.

Op een gegeven moment komen de verhaallijnen bij elkaar. Een zeer spannend eind en bij de laatste zin weet je dat er een derde deel gaat komen.

Tamara Onos, ik kan niet wachten op het vervolg. Ik vond het weer goed geschreven en met onderwerpen zoals uitbuiting van buitenlandse uitzendkrachten, de risico-inventarisatie die elke bedrijf moet hebben, lijkt het gewoon op een waargebeurd verhaal.

Spanning:5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Isolatie krijgt van mij een dikke 4 sterren.

Brenda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)