Voor onze zonden

Titel: Voor onze zonden
Auteur: Line Holm & Stine Bolther
Serie: Maria Just #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Janke Klok en Nannie de Graaff
Publicatiedatum: Januari 2022
Aantal bladzijdes: 552 (E-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur(s)
Line Holm is onderzoeksjournalist. Ze werd genomineerd voor de Cavlingprisen, de meest prestigieuze Deense prijs voor journalistiek en heeft twee journalistieke boeken geschreven.
Stine Bolther is journalist, schrijver en televisiepresentator en werkte ruim achttien jaar als juridisch en misdaadverslaggever. Ze heeft negen boeken geschreven, waaronder verschillende true-crimebestsellers.

Achterflap:
Op een koude ochtend in januari wordt de controversiële secretaris-generaal van het Rode Kruis gekruisigd aangetroffen voor het kantoor van de organisatie in het centrum van Kopenhagen. Voor rechercheurs Mikael Dirk en Frederik Dahlin is dit het begin van een ingewikkeld onderzoek, waarbij ze constant onder druk staan van de media, politiek en hogere regionen van de politie.
Elders in Kopenhagen is historica Maria Just bezig met de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling in het Politiemuseum wanneer ze een mogelijk verband ontdekt tussen de moord op de secretaris-generaal en een onopgeloste dubbele moord uit 1968.
Langzaam maar zeker ontdekt het trio dat de zaak duidelijke banden heeft met enkele van de machtigste mensen van het land, en met een zeer beschamend, duister hoofdstuk in de Deense geschiedenis.

Mijn mening:
Voor onze zonden is het eerste deel in de veelbelovende Maria Just-serie, al heb ik stiekem wel de hoop dat er meer personages terugkeren. In het begin moet ik even in het verhaal komen, vervolgens word ik meegezogen in een spannend verhaal waarin het hoofdthema echt gruwelijk is. De moord op de secretaris-generaal van het Rode Kruis brengt in het hele land veel teweeg. Er wordt laag voor laag een beerput opengetrokken met vele slachtoffers tot gevolg. Het verhaal lijkt in eerste instantie vooral politiek gericht maar dat is schijn, Holm & Bolther zijn erin geslaagd om een politiek spel om te toveren tot een ethisch dilemma van grote omvang.

De verhaallijn is zowel spannend als psychologisch heftig te noemen, het is een kwestie van draadjes aan elkaar knopen zodat het een mooi geheel wordt. Het verhaal speelt zich af binnen een termijn van vier weken, dit maakt het realistisch.

Misschien waren het gewoon maar woorden. Misschien was het een aaneenschakeling van toevalligheden. Maar plotseling zag ze lijnen verschijnen die de verschillende decennia en de verschillende locaties doorkruisten in het moeras van zaken waarin ze was verdwaald.

Er is door het duo tevens ruim voldoende aandacht besteed aan het neerzetten van de belangrijke personages, ik ben dan ook heel benieuwd hoe het hun verder zal vergaan.

Maria Just is historica en duikt vooral in zaken uit de geschiedenis, het is knap hoe de verbinding van heden en verleden door de auteurs in het vat is gegoten.

Voor onze zonden is een prima debuut dat voor mij alle onderdelen van een goed opgebouwde thriller bevat.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Voor onze zonden krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)