Zonder angst

Titel: Zonder angst
Auteur: Inge van Prooijen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: januari 2023
Aantal bladzijdes: 228
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Inge van Prooijen (1988) woont met haar vriend Bob en zoontje Dice in het centrum van Den Haag. Na tien jaar in de psychiatrie en verslavingszorg te hebben gewerkt, werkt Inge nu als praktijkondersteuner-GGZ in een huisartsenpraktijk. Zonder angst is haar thrillerdebuut.

Achterflap:
Cleo runt als kunstzinnig therapeut haar eigen praktijk genaamd Monsters onder mijn bed. Ze helpt cliënten van angsten af, of leert hen er beter mee om te gaan. Als de jonge studente Julia in een sessie laat doorschemeren dat ze in de gaten gehouden wordt, vraagt Cleo zich af of alle angsten van het meisje wel ingebeeld zijn. Het ontmaskeren van Julia’s stalker wordt steeds meer een obsessie voor Cleo en al snel vervagen de grenzen. Hoever mag je als therapeut gaan om te helpen?

Mijn mening:
Wow, wat een sprekende cover heeft dit boek zeg, ik ben direct nieuwsgierig en onder de indruk. Zonder angst is een debuut waar ik zeker van heb genoten. Inge van Prooijen heeft haar kennis vanuit de GGZ  mooi weten om te zetten naar een intrigerend verhaal.

Zowel Cleo als Julia zijn levensecht neergezet. Bijzonder om te lezen hoe er als therapeut omgegaan kan worden met cliënten, altijd zoekende naar de balans tussen werkelijkheid en beleving. Een punt van kritiek vind ik wel het veelvuldig benoemen van het nuttigen van alcohol, dit had van mij wel minder gemogen, ook dan was de boodschap zeker over gekomen.

Soms kom je bij de dokter en is er geen benaming voor je pijnklachten, soms word je na hard werken onterecht ontslagen en soms, soms word je niet geloofd door de politie doordat je een label hebt.

Hoe meer je dit bevecht, hoe meer je verwacht dat ht leven logisch is en dat probeert op te eisen, hoe verbitterder je kunt raken en niet meer kunt zien wat er wél is.

Zonder angst is een boek met meerdere boodschappen, probeer mensen niet te snel te veroordelen, kijk iets verder dan je neus lang is. Een aanrader voor medewerkers in de GGZ maar zeker ook daarbuiten, wat mij betreft een eyeopener, niets is wat het lijkt.

De spanning bouwt langzaam op, het is gissen naar verbindingen waarin van Prooijen gebruik maakt van een aantal onverwachte wendingen. Ik heb lang het gevoel te weten hoe de vork in de steel zit maar wordt totaal verrast.

Inge van Prooijen heeft een spannend verhaal weten neer te zetten waarin gevoel zeker zo belangrijk is dan verstand (lees: behandeling), empathie is hierin het sleutelwoord maar we blijven allemaal mensen…. En je kunt bij niemand in zijn hoofd kijken, helaas.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 4

Zonder angst krijgt van mij afgerond 4 sterren.

Bianca

Lees ook het interview met Inge van Prooijen

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)