Hydra

Titel: Hydra
Auteur: Matt Wesolowski
Serie: Six Stories #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Ineke de Groot
Publicatiedatum: oktober 2022
Aantal bladzijdes: 319
Recensie: Lilian

Cover
In eerste instantie dacht ik een oog te zien, een donker oog met daarin goed zichtbaar de aderen. Meer als je beter kijkt, zie je dat de aderen bomen zijn, vanaf onderaf bekeken. Erg goed gedaan en ook passend bij het verhaal.

Auteur
Matt Wesolowski
(1981) geeft bijles aan jongeren die extra zorg nodig hebben. Hij begon zijn schrijfcarrière als horrorschrijver en was de winnaar van de pitchwedstrijd op het literaire festival Bloody Scotland, waarmee hij een uitgeefcontract verdiende.

De filmrechten voor zijn debuut Six Stories zijn aangekocht door een grote Hollywoodstudio.

Achterflap/samenvatting
Op een avond in 2014 slaat Arla Macleod haar moeder, vader en zusje dood met een hamer. Een verbijsterende daad die sindsdien bekendstaat als de Macleod-moorden. Nu ze vastzit in een inrichting, weigert Arla om iemand erover te spreken. Behalve Scott King, wiens Six stories-podcast een internetsensatie is. Maar King bevindt zich in een complexe zaak. Hij interviewt niet alleen Arla maar ook vijf getuigen, en vraagt zich af of Arla wel zo ontoerekeningsvatbaar was als haar advocaten altijd hebben beweerd. 
Terwijl hij de zes verhalen ontleedt, wordt Scott een wereld in getrokken van dodelijke, verboden ‘spelletjes’ en mysterieuze ‘black-eyed kids’, die niet alleen in de waanideeën van een moordenares lijken te bestaan. Donker en beklemmend, zowel een klassiek moordmysterie als een adembenemende thriller: Hydra neemt je mee naar plaatsen die je nooit in het echt zou willen zien…

Mijn mening
Het verhaal lees je in de vorm van een Podcast met de titel “Six stories”. Er komen zes delen uit met allen het verhaal vanuit een ander persoon gezien. Scott King is de host en dit keer gaat de podcast over Arla Macleod. Zij heeft haar moeder, stiefvader en zusje vermoord met een hamer in hun eigen huis aan Redstart road 41 in Stanwel. In de zes weken waarin de podcast online komt, probeert King erachter te komen wat er is voorgevallen, gezien door zes paar ogen.

King heeft een interview kunnen regelen met Arla per telefoon vanuit het Elmtree Manor, een Penitentiaire Psychiatrisch centrum, waar Arla gevangen zit. Zo krijg je ook haar verhaal te horen. De psycholoog, Sarah White, komt ook aan het woord, zij is niet Arla’s behandelend arts, maar spreekt als deskundige.

Verder horen we de verschillende standpunten van oude vrienden, klasgenoten en vakantievrienden. Zo krijg je als lezer steeds meer informatie over het leven van het gezin aan Redstart Road en uiteraard over hoe Arla was in die tijd.

Het gezin Macleod is erg op zichzelf en er was van alles mis binnen het gezin. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op alle gezinsleden. Arla schaamde zich voor haar familie en nodigde ook nooit iemand thuis uit. Ze had ook maar weinig vrienden.

Arla heeft het regelmatig over kinderen met zwarte ogen. Wie zijn die kinderen? Ze worden niet alleen door Arla benoemd, ook anderen praten over hen. Is het een verzinsel, bangmakerij, folklore of zit er iets anders achter? Dat deze kinderen veel invloed op het gedrag van Arla hebben wordt steeds duidelijker, maar waar komen ze vandaan?

Doordat het verhaal in de vorm van een podcast verteld wordt is de tekst van King cursief gedrukt, zo zie je het verschil met de tekst van de spreker van die uitlevering. Ik denk dat dit boek uitstekend geschikt is als luisterboek, eigenlijk denk ik dat het dan nog beter tot zijn recht komt. Dan is direct duidelijk wie er aan het woord is en voel je de sfeer beter. Ik vond het persoonlijk niet vervelend lezen, zo’n podcast. Het is weer eens wat anders en een unieke invalshoek.

Wesolowski slaagt erin de personage een gezicht te geven en je krijgt zelfs sympathie voor Arla. De karakters zijn goed uitgewerkt. Scott King blijft op de achtergrond, maar dat komt ook door het feit dat hij niet bekend wil maken wie hij nu echt is. Toch krijg je wel mee dat hij meeleeft en het verhaal wil vertellen, ondanks de persoonlijke bedreigingen.

De verschillende standpunten roepen vragen op en of die allemaal worden beantwoord in het verhaal? Dat mag je zelf ervaren…

Spanning: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4

Hydra van Matt Wesolowski krijgt van mij ruim 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)