Dode hoek

Titel: Dode hoek
Auteur: M.W. Craven
Serie: Washington Poe & Tilly Bradshaw #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Fons Oltheten
Publicatiedatum: januari 2023
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
Craven werkte als reclasseringsambtenaar en is nu fulltime schrijver. Dode hoek is het vervolg op De curator, het derde deel in de serie. Eerder verschenen Zwarte zomer en Brandoffer. Dode hoek is het vierde deel van zijn serie met rechercheur Washington Poe en diens partner Tilly Bradshaw. Voor zijn debuut Brandoffer (The Puppet Show) won hij de Gold Dagger Award.

Achterflap
Rechercheur Washington Poe wordt opgeroepen naar een aftands bordeel in Carlisle waar een man is doodgeslagen met een honkbalknuppel. Poe jaagt normaal echter op seriemoordenaars, en dit lijkt toch vooral een uit de hand gelopen ruzie tussen een pooier en zijn klant. Toch is er persoonlijk om Poe’s aanwezigheid gevraagd, door het soort mensen dat liever in de schaduw verblijft. Terwijl Poe en de sociaal onhandige programmeur Tilly Bradshaw dieper in de zaak duiken, worden ze geconfronteerd met vragen die ze niet kunnen beantwoorden: waarom klopt er niets aan het achtergrondverhaal van het slachtoffer terwijl dat eerder al compleet is doorgelicht? Waarom werd er een klein ornament achtergelaten op de plaats delict – en waarom heeft iemand van het onderzoeksteam het gestolen? En wat is de connectie met een perfect uitgevoerde bankoveral van drie jaar geleden, een overval waar niets werd gestolen…

Mijn mening

Matilda (Tilly) Bradshaw was een vreemde snoeshaan, maar op een goede manier. Ze had twee doctoraten van Oxford University, maar had waarschijnlijk geen flauw idee wie de premier was.

We zijn inmiddels alweer aanbeland bij het vierde deel met Tilly, superintelligent maar sociaal onhandig en naïef, en Poe, rechercheur met een ijzersterke wil. Na een korte terugblik naar een bankroof van 3 jaar eerder, worden Tilly en Poe in het heden naar een aftands bordeel gehaald waar een man is vermoord. Het lijkt een simpele zaak te worden, totdat MI5 erbij betrokken raakt en de hele zaak een zeer onverwachte wending krijgt. Samen zetten ze alles op alles om alle geheimen bloot te leggen en gerechtigheid te krijgen voor het slachtoffer. Tilly via alle mogelijke digitale wegen, Poe door zijn scherpzinnigheid en doorzettingsvermogen.

Tilly en Poe zijn zo’n heerlijk duo, totaal verschillend maar juist daardoor vullen ze elkaar perfect aan. Een top onderzoeksduo voor vele spannende en ingewikkelde zaken. Ze nemen je mee in een opwindend verhaal vol raadsels, puzzels en intriges. Geheim na geheim wordt ontrafeld en met de nodige humor worden moeilijke onderwerpen in een ander daglicht gezet. Het verhaal leest super vlot, waar de korte hoofdstukken zeker een grote rol in spelen. De plot zit weer ingenieus in elkaar, want iedere keer wanneer je denkt te weten hoe het zit, blijk je er weer volledig naast te zitten en word je een hele andere kant opgestuurd. De ontknoping was hierdoor zeker verrassend te noemen. Ik heb weer ontzettend genoten van dit geweldige duo in een spannend psychologisch spel. Ik kijk al uit naar het volgende deel, want ik ben nog niet klaar met Tilly en Poe.

Dode hoek is een ingenieuze mengeling van raadsels en geheimen met bijzonder goed uitgewerkte personages. Vol spanning, humor en doorzettingsvermogen.

Spanning: 4,5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Afgerond kom ik hiermee uit op een prachtige 5 sterren!

Amanda

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)