Rijk van Licht en Sterrenstof

Titel: Rijk van Licht en Sterrenstof
Auteur: S. Christina
Serie: Lara Polaris #3
Genre: Fantasy, Young Adult
Uitgeverij: Rebel Books
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

Cover
Net als de voorgaande twee delen van de trilogie, heeft ook dit derde deel weer een aantrekkelijke en kleurrijke cover. Door het kleurgebruik springt het boek lekker in het oog, in dit geval verschillende tinten blauw en paars, gecombineerd met geel/gouden letters. Ondanks dat alle drie de covers een andere kleur hebben, is de basis hetzelfde, waardoor ze goed bij elkaar passen.

Auteur
S. Christina debuteerde in 2020 met Heks van vuur en oorlog, het eerste deel in de Lara Polaris serie. In deze trilogie volgen we een jonge heks in een wereld waar magie verboden is. Deel 2, Leger van schaduw en storm, verscheen in 2021. Het slotdeel, Rijk van licht en sterrenstof, verschijnt 15 februari 2023. Met duizenden verkochte exemplaren is de reeks is razend populair onder zowel jongeren als volwassenen.

Achterflap
Na de Nacht van Walgraaf is er complete chaos uitgebroken in Solvenia. In het puin van de oorlog staan heksen en Lozen verder uit elkaar dan ooit. Lara wordt tot haar schrik benoemd tot rijksbestuurder en krijgt de onmogelijke taak om het land weer op te bouwen. Maar ondertussen speelt de duistere heks Kalyna haar eigen spel.

Lara zal voor de laatste keer de strijd aan moeten gaan. Maar om Kalyna te stoppen, zal ze meer moeten opofferen dan haar lief is.

Mijn mening

Je kan je vijanden pas verslaan als je ze in de ogen durft te kijken.

Rijk van Licht en Sterrenstof is alweer het derde en laatste deel in de trilogie rondom Lara Polaris. Nadat in het vorige deel president Walgraaf is afgezet, is er complete chaos. Nu de heksen weer vrij zijn en zich zonder restricties tussen de Lozen (niet-magische mensen) kunnen mengen zonder consequenties, is de wereld er nog niet beter op geworden. Er breken rellen uit tussen heksen en heksenjagers, waarbij de heksen nu aan de winnende hand zijn. Dit deel gaat verder waar het tweede deel geëindigd is, dus zonder de voorkennis uit voorgaande twee delen, is het niet makkelijk om zo in te stappen. Er worden wel korte terugblikken gegeven naar voorgaande gebeurtenissen, maar uiteindelijk is het ook leuker om het verhaal helemaal vanaf het begin te volgen. Hierdoor is de rode draad veel duidelijker en is de ontwikkeling in de personages ook duidelijk zichtbaar. Dit is wel echt een pré.

Onderweg naar later, dansen wij in het nu.

Het verhaal is spannend, zit goed in elkaar en is lekker vlot geschreven. Je vliegt als het ware door het verhaal heen. Voornamelijk Lara wordt uitgelicht, aangezien het verhaal hoofdzakelijk vanuit haar perspectief wordt verteld. Het was misschien nog wel leuk geweest om het verhaal vanuit het oogpunt van Kalyna of Alex (de vriend van Lara), te kunnen meebeleven. Dit geeft net iets meer diepgang. Lara is wel een herkenbaar persoon, niet alleen heks, maar ook gewoon een jonge meid met twijfels, gevoelens en emoties. Al probeert ze zich wel heel stoer voor te doen, dit lukt niet altijd. Het mooie aan deze trilogie is dat hier heel duidelijke thema’s in verwerkt zitten, discriminatie (van heksen), uitsluiting uit de samenleving, vriendschap, maar ook een groot deel angst. Angst voor het onbekende en door te discrimineren en uit te sluiten, proberen controle over deze angst uit te oefenen. Goed uitgewerkt en heel herkenbaar voor velen, denk ik. Ik vind het jammer dat de trilogie afgesloten is. Ik ben wel benieuwd wat het leven verder nog in petto zou hebben voor Lara. Zeker na de grote offers die ze heeft moeten brengen.

De vlotte schrijfstijl, korte hoofdstukken en prettige bladspiegel zorgen ervoor dat het heerlijk leest. Door de nodige spanning, magie en innerlijke gevechten die gevoerd worden, blijft het interessant en nodigt het uit om verder te lezen.

Dit derde en laatste deel in de trilogie krijgt van mij een mooie 4 sterren. S. Christina kan trots zijn op dit aantrekkelijke, spannende en magische young adult verhaal dat zij op papier heeft weten te zetten.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)