De kleuren van de magie

Titel: De kleuren van magie
Auteur: V.E. Schwab
Serie: de Schemering-trilogie #1
Genre: (Urban) Fantasy, Young Adult
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Inge Pieters
Publicatiedatum: September 2022 (jubileumuitgave)
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Amanda

Cover
Het eerste deel in de trilogie is in een hele mooie jubileumuitgave verschenen. Een mooie hardcovereditie met dustjacket. Ook het boekblok is bedrukt, heel gaaf! Een pareltje voor in de boekenkast. Past ook mooi bij het verhaal.

Auteur
V.E. Schwab is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Het eerste deel van haar Scheme­ring-trilogie werd door The Guardian en Waterstones uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de film­rechten werden al snel verkocht. Haar werk wordt in meer dan 24 talen vertaald en Het onzichtbare leven van Addie LaRue stond wereldwijd weken achter elkaar in de best­sellerlijsten. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Achterflap
De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen reist als ambassadeur voor de Maresh-dynastie. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Delilah Bard ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat hen naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht…

Mijn mening

Daarom had Kell – geïnspireerd door de verloren stad die iedereen kende als het Zwarte Londen – alle resterende hoofdsteden een kleur gegeven.
Grijs voor de stad zonder magie.
Rood voor het gezonde koninkrijk.
Wit voor de wegkwijnende wereld.

We maken kennis met de bloedmagiër (Antari) Kell. Zijn ene oog is volledig zwart, pure magie. Kell is 1 van de weinige overgebleven Antari die kunnen reizen tussen de verschillende werelden. Oorspronkelijk woont hij in het rode Londen, waar hij geadopteerd is door de koninklijke familie. Hij reist voor de Koning en Koningin regelmatig naar grijs of wit Londen om een brief aan de heersers van die steden te bezorgen. Het zwarte Londen is niet meer toegankelijk nadat de stad verloren is gegaan door het gebruik van teveel magie. Kell neemt bij iedere reis stiekem iets mee vanuit een ander Londen. Dit brengt hem uiteindelijk in een zeer netelige situatie. Naast Kell maken we kennis met Delilah Bard (Lila) in het grijze Londen. Een eenzame meid die leeft van het zakkenrollen. Door een samenloop van omstandigheden kruisen de paden van Kell en Lila, waarna ze uiteindelijk samen proberen om Kell en de Londens te redden.

Priste ir Essen. Essen is Priste.
Magie in evenwicht. Evenwicht in magie.

Buitenom kinderfantasy boeken, ben ik nog niet zo’n doorgewinterde fantasy-lezer. Het verhaal sprak mij echter wel aan, boeken over/met magie trekken mij over het algemeen wel aan. Dit is het eerst deel van een trilogie, mede hierdoor (denk ik) dat het eerste deel van het boek voornamelijk erg beschrijvend is. Veel uitleg over de werelden, over Kell en Lila, over de werking van magie in de verschillende werelden, over onderlinge relaties etc. Hierdoor duurde het voor mijn gevoel wel even voordat ik echt in het verhaal zat. Ik moest hier wel goed mijn aandacht bijhouden. Zodra er wat meer actie en spanning in het verhaal kwam, las het een stuk vlotter weg. Op die momenten wilde ik doorlezen omdat ik te weten wilde komen wat Kell en Lila allemaal moesten trotseren. Kell en Lila zijn zo verschillend en hebben zulke verschillende levens, maar Schwab weet je mee te nemen in hun werelden, hun gevoelens en gedachten. Je leeft mee met hun pijn en verdriet en de moeilijke beslissingen die ze moeten nemen. De personages zijn erg goed uitgewerkt en maken nieuwsgierig naar de volgende twee delen.


De verhaallijn die hier geïntroduceerd wordt, is deels afgerond aan het eind van het boek. Maar er zijn nog veel losse eindjes die genoeg openingen bieden voor de volgende boeken. Losse eindjes die mij nieuwsgierig maken naar hoe het verder gaat in ieder geval!

De kleuren van magie is een spannend, magisch, fantasievol verhaal met goed uitgewerkte en intrigerende personages.

Ik ben heel benieuwd naar de volgende twee boeken. Dit eerste deel van de trilogie van V.E. Schwab krijgt van mij alvast 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)