Spin

Titel: Spin
Auteur: Lars Kepler
Serie: Joona Linna #9
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Edith Sybesma
Publicatiedatum: november 2022
Aantal bladzijdes: 512
Recensie: Amanda

Auteur
Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril (1966) en Alexander Ahndoril (1967). Met hun bloedstollende thrillers rond Joona Linna veroverden ze de wereld. Hun werk is in 40 talen vertaald en inmiddels zijn er van hun boeken in Nederland meer dan 750.000 exemplaren verkocht.
In 2010 verscheen in Nederland hun debuut Hypnose, waarin de lezers kennismaken met de Fins-Zweedse Joona Linna en hypnotiseur Erik Maria Bark.

Achterflap
Drie jaar geleden ontving Saga Bauer een ansichtkaart met een dreigende boodschap over een pistool met negen witte kogels. Een daarvan was bedoeld voor Joona Linna, en Saga zou de enige zijn die hem kon redden. Inmiddels is er zoveel tijd verstreken dat de dreiging verbleekte tot een vreemde actie. Tot nu.
Aan een boom in Kapellskär wordt een zak gevonden met een bijna volledig vergaan lichaam, in de buurt ligt een melkwit patroon. Met complexe raadsels geeft de dader de politie de mogelijkheid om het moorden te stoppen.
Joona Linna en Saga Bauer strijden zij aan zij om de puzzel op te lossen en levens te redden, maar de jacht wordt steeds gevaarlijker. Misschien is het wel onmogelijk om de moordenaar te stoppen, misschien zijn ze al gevangen in zijn web.

Mijn mening
Met Spin zijn we inmiddels alweer aanbeland bij het negende deel van de serie met Joona Linna in de hoofdrol, ik kijk er nog steeds iedere keer naar uit wanneer er een nieuw deel verschijnt. Zo ook nu, en jeetje, dat was weer niet voor niks.

Waar in het voorgaande deel Saga nauwelijks aanwezig was, neemt ze nu haar plaats weer volledig in. Na haar herstelperiode is ze nu werkzaam als detective bij een detectivebureau. Totdat ze door de dader betrokken wordt bij een gruwelijk spelletje. Ze gaat aan de slag als adviseur bij de NOA, om samen met Joona de zaak op te lossen. Maar het wordt haar steeds moeilijker gemaakt. Tussen de gruwelijke moorden door probeert Saga ook haar leven nog een beetje op de rails te krijgen. Maar dat valt niet mee als je niet in jezelf gelooft.

Heerlijk om weer op onderzoek te gaan met Joona en Saga, al blijven de persoonlijke ontwikkelingen een beetje steken. Rondom het privéleven van Saga komen we nog wel wat dingen te weten, maar bij Joona is het same old, same old. Jammer, verdere ontwikkelingen blijven toch van toegevoegde waarde binnen een serie.

Daar tegenover staat dan weer dat het boek weer heerlijk gruwelijk is, Kepler schuwt een gedetailleerde uitleg over de doodsoorzaken niet. De spanning is goed aanwezig, met enkele uitschieters waarbij je door wil blijven lezen. De plot loopt vlot en zit vol actie, maar hier en daar ook wel een kleine ongeloofwaardigheid of wat toevalligheden. Maar dat mocht voor mij de pret niet drukken, het boek las als een trein en ieder vrij moment pakte ik snel het boek weer op om nog een stukje verder te lezen. De korte hoofdstukken en wisselingen van personages en verhaallijnen zorgen voor veel vaart en meerdere perspectieven. Ik wilde doorlezen, maar toch ook weer niet, want dan was het boek veel te snel uit.

Het was weer genieten! Ik hoop dat Kepler snel met deel 10 over de brug komt.

Spanning: 5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Met deze mooie scores kom ik naar boven afgerond uit op een prachtige 5 sterren voor Spin!

Amanda

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)