Het Hamley Books kettinginterview gaat deze week verder met Britt van der Jagt.

Voor diegenen die jou nog niet kennen, wie is Britt van der Jagt, wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s, wat is jouw guilty pleasure? Hou je meer van honden of van katten (of geen van beide)? 

Britt van der Jagt
Britt van der Jagt

Hoi! Ik ben Britt van der Jagt en ik ben 18 jaar. Ik zit op de middelbare school in 6vwo. Als ik een beetje tijd kan vinden tussen school door, lees ik graag of schrijf ik een stukje. Ook vind ik het heerlijk om een drama serie te bekijken. Dat is echt wel mijn guilty pleasure. Dit alles doe ik het liefst op de bank met mijn katten naast me, want aangezien ik er 4 heb, ben ik wel echt een kattenmens. 

Vertel eens iets over je laatstverschenen boek. Hoe is dit tot stand gekomen, hoe ben je aan dit onderwerp/thema gekomen? 

Mijn laatstverschenen boek is ‘Op zoek naar… jou’. Eigenlijk ben ik op dit idee gekomen omdat ik zo erg van medische drama’s hou, dus alles wat daarmee te maken heeft vind ik helemaal geweldig. Na veel research gedaan te hebben is uiteindelijk mijn novelle verschenen! 

Britt van der Jagt
Op zoek naar… jou – Britt van der Jagt

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je een bepaalde routine, vaste gewoontes, iets wat echt niet kan/mag ontbreken tijdens het schrijven? Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Ik kan echt bijna altijd schrijven, het liefst doe ik dit op de bank of achter mijn bureau. Maar zolang ik mijn laptop mee heb, kunnen er woorden op beeld verschijnen. Wel heb ik altijd graag mijn notitieboekje mee. Daar schrijf ik alles in wat ik niet meteen in het huidige hoofdstuk kwijt kan. En in mijn notitieboekje staat ook altijd de verhaallijn. 

Inspiratie haal ik echt overal vandaan, ik kan op straat iets hebben gezien, iets hebben gelezen op internet maar het komt ook vaak voor dat ik ideeën onder de douche krijg! 

Is er een auteur die je bewondert, die jouw voorbeeld is? Wat maakt hem/haar zo speciaal voor jou? Zou je samen met hem/haar een boek willen schrijven? 

Ik bewonder zelf heel veel auteurs. Er zijn veel jonge auteurs als ik die ik bewonder omdat ik weet hoe lastig het soms kan zijn. Maar ook auteurs die heel klein zijn begonnen en het zelf helemaal hebben opgebouwd kijk ik erg naar op. Hoewel er heel veel goede auteurs zijn, zou ik nooit samen met een andere auteur kunnen schrijven. Ik heb namelijk echt zelf een idee in mijn hoofd en ik wil niet dat dit wordt veranderd… Samenwerken is niet mijn sterkste punt, haha. 

Lees je zelf graag/veel? Zo ja, wat is je favoriete genre/boek en welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje? Is het een aanrader? 

Ik las vroeger heel erg veel, maar sinds dit schooljaar is begonnen is dat drastisch vermindert helaas. Er zijn heel veel boeken die ik nog voor school moet lezen dus op dit moment lees ik Lucifer van Connie Palmen, hij is leuk maar ik merk wel verschil met de boeken die ik normaal in mijn vrije tijd lees. Ook Pride and prejucide en Wir Kinder von Bahnhof liggen nog op me te wachten. Het eerste boek dat ik ga lezen na deze 3 is Oktoberkoning van Pamela Sharon, daar ben ik echt heel benieuwd naar.  

Mijn favoriete genres zijn thrillers en Young adult. En mijn all-time favourite is A good girls guide to murder. 

Vragen van Latoya voor Britt:

Welk genre heb jij nog nooit geschreven, maar zou je weleens willen proberen en waarom? Welk genre zou je echt niet durven? 

Ik zou heel graag eens in het Young adult of kinderboeken genre willen schrijven en ga dit ook zeker proberen. Dit vind ik zelf geweldig om te lezen dus ik denk eigenlijk ook wel om te schrijven! Fantasy vind ik daarentegen nog wat spannend en dat staat nog niet op de planning… 

Heb je het weleens meegemaakt dat je een verhaal aan het schrijven was en bij een scene aankwam die je vooraf al helemaal had uitgestippeld, maar die je, op het moment dat je er daadwerkelijk aankwam, toch opeens volledig anders hebt uitgeschreven? Denk daarbij eventueel aan personen die opeens een heel andere kant op gaan dan jij oorspronkelijk in je hoofd had, misschien zelfs om het leven komen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was? 

Ik heb dit niet per se in een scene gehad. Maar iets wat wel een hele grote invloed had op mijn novelle heeft gehad is dat Mason eigenlijk in mijn eerste idee niet bestond. Ik wilde heel erg graag een novelle over de vriendschap tussen Daisy en Mila schrijven, maar tijdens het schrijven ontstond het idee om er ook een beetje romance in te gooien. Nu mijn novelle uit is hoor ik dat iedereen juist de romance helemaal geweldig vond, dus dat is natuurlijk onwijs leuk. 

Duik in het diepe – Britt van der Jagt

Ook is er vorig jaar een verhalenbundel van mij verschenen deze heet ‘Duik in het diepe’, en het laatste verhaal is een thriller verhaal. Voor ik begon met schrijven had ik nog geen einde in mijn hoofd, maar ik overtrof mijn eigen verwachtingen want ik had niet verwacht dat ik het zelf zo had laten eindigen…  

Als jij voor één dag een superkracht zou kunnen hebben en die onbeperkt en zonder gevolgen zou kunnen gebruiken, wat zou die superkracht dan zijn en waarom? 

Ik vind dit super moeilijk, maar omdat ik een hekel aan het verkeer, het openbaar vervoer en het vliegtuig heb zou ik heel graag willen teleporteren. Het lijkt me heerlijk om zomaar eventjes ergens naar toe te kunnen gaan. 

Ze zeggen wel dat elke schrijver iets van zichzelf in zijn of haar boeken stopt. Wat is echt Britt in jouw verhalen? Of zijn er bepaalde eigenschappen die bijvoorbeeld steeds terugkomen in jouw verhalen? 

Er zijn niet veel eigenschappen die terugkomen in mijn verhalen. Al houden al mijn personages wel van een beetje gezelligheid en ze zijn meestal best wel zorgzaam. Dit herken ik dan wel in mezelf. Iets wat in bijna al mijn verhalen terugkomt is een kat, het kan zijn dat mijn personage er een op straat tegen komt, er zelf een heeft of alleen maar iets verteld over katten. Als je iets van mij leest is de kans groot dat er een kat in voor komt. 

Hoe ben jij bij Hamley terechtgekomen en wat zijn jouw lange-termijnplannen bij Hamley wat betreft de boeken die nog van jou zullen verschijnen – kun je een tipje van de sluier geven? 

Ik ben heel toevallig bij Hamley terechtgekomen. Het is eigenlijk begonnen bij Books and Butterflies dat in het hele begin nog Publishing Romance heette. Ze zochten toen korte verhalen voor een bundel. Aangezien ik al heel lang iets wilde schrijven leek dit me een goede stok achter de deur. Zo schreef ik mijn allereerste verhaal, die ook nog eens werd uitgekozen voor de bundel ‘All I want for Christmas is you. Dat had ik natuurlijk nooit verwacht, juist omdat het pas mijn allereerste verhaal was. Daarna ben ik niet meer gestopt met schrijven en ben altijd bij B&B gebleven dat later Hamley Books werd.  

Door school ben ik voor een paar maanden gestopt met schrijven, na mijn examens zal ik weer verder gaan. Er staat nog een hele novelle klaar die ik nog moet herschrijven, maar daar kan ik nog niks over zeggen. Dat zal ook nog wel zeker een jaar duren voor dat ik daar meer over kan vertellen! 

Lees hier meer interviews van auteurs van Hamley Books

Leave a Reply

  • (not be published)