Het perfecte zusje

Titel: Het perfecte zusje
Auteur: Anna van den Breemer
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Publicatiedatum: januari 2023
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Anna van den Breemer (1984) is journalist voor de Volkskant. Ze publiceerde drie non-fictieboeken, waarmee ze haar scherpe pen en observatievermogen bewees. Het perfecte zusje is haar debuut als thrillerschrijver.

Achterflap:
Wat als jij klaar bent met je verleden, maar je verleden niet met jou?

Patissier Gaby uit Deventer leidt een droomleven: ze runt een succesvol bedrijf, is een graag geziene gast op televisie en heeft thuis een lieve man en twee kinderen.

De vermissing van een tienermeisje in de bossen rondom Zeist gooit Gaby’s leven overhoop. Alles doet haar denken aan de gruwelijke moord uit haar jeugd, waarvoor haar bloedeigen broer is gearresteerd. Heeft hij weer toegeslagen? Gaby wordt noodgedwongen geconfronteerd met een duister geheim dat ze koste wat kost voor de buitenwereld veerborgen wil houden.


Mijn mening:
Het perfecte zusje is een fijne thriller met een goed doordacht plot en een verrassende ontknoping. Het verhaal speelt zich af op Nederlandse bodem en het betreft hier een doorsnee gezin waardoor het verhaal qua inleven en gevoel heel dichtbij komt, het zouden zomaar je buren kunnen zijn, want weet jij wat er zich daar achter de voordeur allemaal afspeelt en wat zij in het verleden allemaal mee hebben gemaakt? Je denkt vaak veel van mensen te weten maar eenieder van ons heeft verborgen geheimen, niemand geeft zich tegenover anderen helemaal bloot.

Van den Breemer weet een beeld neer te zetten van een ideaal plaatje, een hard werkende moeder met een groeiend bedrijf, vader is huisman, twee jonge kinderen, maar al snel blijkt dat je je verleden altijd mee blijft dragen. Een verhuizing biedt daarin zeker niet de oplossing, dit neigt vooral naar vluchtgedrag.

De verdwijning van een jong meisje in het heden zet heel het leven van Gaby opnieuw op zijn kop, ‘als zus van’ heeft zij een stempel die ervoor zorgt dat hetgeen er vroeger gebeurd is haar altijd zal blijven achtervolgen, totdat ze zelf het initiatief neemt om met het verleden af te rekenen.

De schrijfstijl van Van den Breemer zorgt ervoor dat je van het begin tot het eind meeleeft, alert blijft en de spanning steeds verder op voelt lopen als de ontknoping nadert.

Een verhaal waarin de verschillende draadjes meer met elkaar verweven zijn dan je op het eerste gezicht denkt. 

De personages zijn goed neergezet, je weet niet wie je kunt vertrouwen en wat er nou zowel in het heden als verleden daadwerkelijk gebeurd is. Voor mij was Het perfecte zusje een prima debuut en smaakt zeker naar meer.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Het perfecte zusje krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Recensie exemplaar ontvangen van Uitgeverij Prometheus waarvoor hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)