Wie het eerst komt

Titel: Wie het eerst komt
Auteur: Bo Svernström
Serie: Carl Edson #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: januari 2023
Aantal bladzijdes: 493 (Epub)
Recensie: Bianca       

 

Over de auteur:
Bo Svernström (1964), woont in Stockholm. Hij heeft een PhD in Zweedse literatuur en heeft lang voor Aftonbladet, een van de belangrijkste kranten van Zweden geschreven. Wie zint op wraak is Svernströms debuut. Wie het eerst komt is het derde deel in de serie met Carl Edson in de hoofdrol.

Achterflap:
Wanneer de ontvoerde baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf vermoord wordt aangetroffen in een zomerhuis, worden hoofdinspecteur Carl Edson en zijn team ingeschakeld. Drie extremistische klimaatactivisten worden verdacht van de ontvoering. Maar dan worden twee van hen ook dood aangetroffen in hetzelfde zomerhuis, terwijl de derde nergens te bekennen is…

Carl en zijn team ontdekken een getuige: een jonge blinde vrouw wordt besmeurd met bloed in een kast gevonden. Haar getuigenis is de enige aanwijzing in deze chaotische zaak. Maar wanneer de vrouw plotseling ontsnapt en de laatste ontvoerder wordt opgepakt, hoort de politie een heel ander verhaal. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis?

Mijn mening:
Wie het eerst komt is het derde deel in de Carl Edson-serie, wederom een boek dat prima los te lezen is. Carl Edson is zeer betrokken in dit verhaal maar dat is puur werk gerelateerd, privé zit er geen ontwikkeling in en krijgen we ook geen nieuwe details te horen.

Dat neemt echter niet weg dat Wie het eerst komt weer een geweldig spannende thriller is met bijzondere personages die in dit deel voor het eerst hun opwachting maken.

De lugubere scenes uit het eerste deel Wie zint op wraak’ zijn, net zoals in het tweede deel, Wie zonder zonde is, verdwenen. De nadruk in dit verhaal ligt op de blinde jonge vrouw, een bijzondere persoonlijkheid, zij loopt van het begin tot het einde als een rode draad door het verhaal. Zij is de spil die ervoor zorgt dat het verhaal boeiend, interessant en spannend blijft.

Bo Svernström heeft een fijne schrijfstijl, in het begin is het even een klus om alle personages uit elkaar te halen maar als dat eenmaal gelukt is, word je meegenomen in de belevenissen geschreven vanuit verschillende personages. Pas aan het einde vallen alle stukjes in elkaar en krijg je begrip voor de handelswijze van deze en gene.

De thema’s die Svernström gebruikt zijn relevant en herkenbaar, maar ook vooral op het sociale vlak weet hij de lezer op bizarre wijze te raken.

Wie het eerst komt was net als voorgaande delen een heerlijk boek om te lezen en ik kijk dan ook halsreikend uit naar een volgend boek van deze auteur.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 4

Wie het eerst komt krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van HarperCollins waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)