Escape

Titel: Escape
Auteur: K.R. Alexander
Serie: Horrorland #8
Genre: Kind/jeugd, Horror
Uitgeverij: Kluitman
Vertaald door: Linda Broeder
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

Cover
Creepy! Dat is het eerste wat mij te binnen schiet bij het zien van de cover. Een donkere lucht met de silhouetten van attracties en op de voorgrond een angstig kijkende jongen van wie de mond gesnoerd wordt door een zombiehand. Brrrr!

Auteur
K.R. Alexander is het pseudoniem van fantasyauteur Alex R. Kahler. Hij heeft meer dan 20 boeken geschreven voor jongeren en volwassenen.

Achterflap
Cody droomt ervan om naar de opening van Escape te gaan, het nieuwste en spannendste attractiepark ter wereld. Helaas is dat alleen weggelegd voor de rijke en coole kinderen, en daar hoort Cody niet bij. Als er een paar kaarten worden verloot, ontvangt hij tot zijn grote verbazing een van die uitnodigingen. Eenmaal binnen, weet hij niet wat hij ziet! Het begint fantastisch, maar al gauw verandert zijn droom in een nachtmerrie. De attracties zijn levensgevaarlijk, kinderen verdwijnen en het spel wordt een gevecht op leven en dood. Kan Cody uit Escape ontsnappen?

Mijn mening

Het ging er wél om dat hij de eerste zou zijn. Het ging erom dat hij zich bijzonder en belangrijk zou voelen, dat hij daar met bijzondere en belangrijke mensen zou zijn. Hij werd altijd over het hoofd gezien, was altijd het stille, sukkelige kind naar wie de meeste mensen niet omkeken. Hij wilde het gevoel hebben… nou ja, alsof hij ertoe dééd.

De voorgaande delen van Horrorland die geschreven werden door K.R. Alexander, heb ik allemaal verslonden. Dus ook dit boek wilde ik graag lezen. Sowieso vind ik het een leuke serie, een beetje net als de Kippenvel-boeken van vroeger, of die blauwe thrillerboekjes (die ik ook allemaal verslonden heb). Spannende boeken voor kinderen die houden van griezelen. Het voordeel van deze reeks is dat het allemaal losstaande boeken zijn van verschillende auteurs, dus elk boek kan gelezen worden wanneer je het ook maar te pakken krijgt. Maar dat je ze moet lezen als je van griezelen en spanning houdt, dat is een feit. Zo ook dit deel waarin Cody de hoofdrol speelt. Hij wil SUPER graag naar het nieuw te openen attractiepark in de openingsweek (hij zou er waarschijnlijk bijna een moord voor willen plegen), Escape. Hij is dol op attractieparken en wil zelf graag later attracties bouwen. Uiteindelijk weet hij het aller, aller, allerlaatste plaatsje te bemachtigen tijdens de openingsweek. Maar of hij hier nou blij mee moet zijn?

Cody is een leuke, jonge, maar ontzettend onzekere knul. Is gek op attracties en zijn twee beste vrienden, maar voelt zich vaak een nerd en een buitenbeentje. Tijdens de openingsweek van Escape zijn er ook heel veel kindsterren aanwezig, kinderen waar Cody ontzettend tegenop kijkt en waarvan hij denkt dat ze het zoveel beter hebben dan hij. Wanneer hij kennis maakt met Jayson en Inga, twee van deze sterren, ontdekt hij dat zij met dezelfde problemen worstelen als hij. En dat beroemd zijn niet altijd een feestje is. Hun deelname groeit uit tot een soort vriendschap die ze in het park heel hard nodig hebben. Want dat blijkt heel anders te zijn dan ze hadden gedacht.

De boeken van K.R. Alexander zijn altijd goed opgebouwd en de personages worden levendig uitgewerkt. Ze zijn toegankelijk met problemen waarin veel kinderen zich zullen herkennen. Door deze herkenbare problemen te verwerken in een boek, zullen veel kinderen zien dat ze niet alleen zijn. Wat het misschien voor sommigen wat makkelijker maakt om met hun problemen om te gaan. Uiteindelijk geldt, geloof in jezelf, jij bent belangrijk. Wat een ander van je vindt moeten ze lekker zelf weten. Daarbij zijn de boeken van K.R. spannend, zit er een goede opbouw in en heeft hij gewoon een heerlijke, vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Hij zorgt ervoor dat je door wilt lezen. Eenmaal in zijn achtbaan gestapt, is uitstappen geen optie. Escape belooft vele lezers een zéér spannende rit!

Escape krijgt van mij een mooie 4,5 ster.

Amanda

Recensie exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank.

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)