Karma

Titel: Karma
Auteur: Frederik Persson Winter
Genre: Scandi-Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Petra Broomans
Publicatiedatum: Januari 2023
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Danielle

Over de auteur
Fredrik Persson Winter is schrijver en podcastmaker. Hij schreef eerder jeugdliteratuur onder het pseudoniem Fredrik Persson en is een van de vaste medewerkers aan de succesvolle Zweedse podcast Fantastisk Podd over het schrijven van sciencefiction, fantasy en horror. De Das is zijn thrillerdebuut.

Achterflap
Een meisje verdwijnt in de bossen aan de voet van de waterkrachtcentrale in Trollhättan. Haar rode windjackje wordt gevonden in het bos, zo gepositioneerd alsof ze bij de wortels van een boom zit te wachten. Maar het jasje bevindt zich niet om het lichaam van het vermiste meisje, maar om de stoffelijke resten van een ander, onbekend kind.
Vier vrienden hebben 25 jaar lang een verschrikkelijk ongeluk verborgen dat een van hun vrienden het leven kostte. In plaats van de waarheid te vertellen, zeiden ze dat ze was verdronken in de sterke stroming van Göta Älv. Sindsdien heeft de leugen hen langzaam verteerd en hun levens – die anders vast succesvol en vloeiend waren verlopen – op verschillende manieren geruïneerd.
Nu heeft iemand een van hun dochters ontvoerd, en dreigt die de waarheid achter het verschrikkelijke ongeluk te onthullen.

Mijn mening
Waar moet je beginnen als schrijver? Daar heeft Frederik een duidelijk antwoord op, namelijk de ‘eerste bladzijde’. Hier wordt meteen de zoekactie van het meisje beschreven dat sinds twee dagen vermist is. Het is de dochter van een beroemde true-crimekoningin van Zweden en er wordt met man en macht naar haar gezocht.

Maar er schuilt meer achter het verhaal, want na het vinden van een lijk met het jasje van het meisje, komt een diepgaand geheim langzaam naar boven.

We maken kennis met de vier mensen die vroeger vrienden waren, maar door een groot geheim zijn ze uit elkaar gegroeid. Of hun geheim alsnog bewaard kan blijven, valt nog te bezien want eenieder heeft er in zijn dagelijks leven nog steeds nare herinneringen aan.

De vier ‘vrienden’ worden weer bij elkaar gebracht door de ontdekking van het lijk. Onderling heerst er veel argwaan over de verdwijning van het meisje en iedereen geeft elkaar de schuld. Je zou verwachten dat er enig spanning gaat ontstaan, maar door kleine hintjes in het verhaal kom je al snel achter wie er achter de verdwijning van het meisje zit.

De personages blijven in grote lijnen oppervlakkig en het rechercheteam, dat er toch eigenlijk voor zou moeten zorgen dat het meisje zo snel mogelijk gevonden wordt, komt maar amper in het verhaal voor. De plot is matig en niet verrassend, ondanks dat leest het wel makkelijk weg.

Het vervolg van De Das waarmee Frederik zijn debuut scoorde, is dan ook niet overtroffen, maar wat niet is zou nog kunnen komen, mocht er nog een derde boek komen.

3 sterren voor Karma

Danielle

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Karma

Leave a Reply

  • (not be published)