Valwind

Titel: Valwind
Auteur: Maria Adolfsson
Serie: Doggerland #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: november 2022
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Amanda

Auteur
Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. De vertaalrechten van haar thrillerdebuut Doggerland werden voor verschijnen al aan 15 landen verkocht.

Achterflap
In de hoofdstad Dunker worden twee jonge slachtoffers dood aangetroffen, met slechts één dag tussen de moorden. Karen Eiken Hornby geniet van haar zwangerschapsverlof en is niet blij dat ze deze zaak krijgt toegewezen. Ze is vooral terughoudend tegenover de zwijgzame Astrid Nielsen, met wie ze moet samenwerken. Al snel beginnen Karen en Astrid te vermoeden dat de twee doden met elkaar te maken hebben en dat ze niet de laatste slachtoffers zijn. De nieuwe moeder moet de zaak oplossen en tegelijkertijd haar kind beschermen.

Mijn mening
Inmiddels alweer het vijfde deel in de Doggerland-serie met rechercheur Karen Eiken Hornby in de hoofdrol. Inmiddels is ze bevallen van een dochter en geniet ze van een lang verlof. Daarnaast krijgen we een duidelijk beeld van Astrid, de collega van Karen. Ze zit psychisch in de knoop met zichzelf na de scheiding. Ze probeert alle ballen hoog te houden, werken op onregelmatige uren, 2 kinderen die regelmatig bij haar zijn en de zorg voor haar moeder. Daarnaast zitten ze middenin de COVID-periode en mijden ze zoveel mogelijk contacten. Door ziekte zijn ze op het politiebureau zwaar onderbemand en zien ze geen andere mogelijkheid om Karen te vragen of ze alsjeblieft zou kunnen ondersteunen bij wat een eenvoudige zaak lijkt te zijn. Niets blijkt minder waar en naast deze ‘eenvoudige zaak’ heeft Karen thuis ook zo haar strubbelingen en onzekerheden waar ze mee probeert te dealen. 

Adolfsson heeft met Valwind weer een spannende thriller afgeleverd, al had van mij het onderwerp COVID wel weggelaten mogen worden, daar ben ik inmiddels wel klaar mee. Ze schrijft vlot en weet met haar duidelijke beschrijvingen een goed beeld te schetsen van mens en omgeving. Zeker aangezien Doggerland een niet bestaand eiland is, weet ze middels duidelijke woorden en goede uitleg een heel eiland te scheppen wat zomaar echt zou kunnen bestaan. Ook de personages in Valwind worden duidelijk omschreven, maar toch blijft er voldoende ruimte om ook je eigen invulling hieraan te geven. Niet alles wordt voorgekauwd. Ze weet steeds weer mijn nieuwsgierigheid te wekken rondom Karen en nu ook zeker met betrekking tot Astrid. Ik hoop dat het volgende deel nog verder in zal gaan op Astrid en haar persoonlijke ontwikkelingen en privéomstandigheden.  

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik uit op een mooi 4 sterren voor dit vijfde deel in de Doggerland-serie.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Luitingh-Sijthoff, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)