Missoula

Titel: Missoula
Auteur: Fedor de Groot
Genre: Thriller
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: Februari 2023
Aantal bladzijdes: 379
Recensie: Lilian

Auteur
Mijn naam is Fedor de Groot en auteur van de thriller Sønderho, Novitsjok en Missoula. Ik ben aan het schrijven aan mijn vierde thriller (2024). Ik schrijf omdat ik er veel energie van krijg, de personages kan aansturen en een leven voor hen kan creëren in een werkelijk bestaande omgeving. Ik vind het belangrijk dat de details kloppen en doe er veel research naar. Menig politiekorps in Europa heeft een mail van mij ontvangen met vragen. In Sønderho speelt een hoofdstuk zich af op een militair kamp in Afghanistan. Dan zoek ik net zolang tot ik de juiste persoon gevonden heb die mijn vragen kan beantwoorden, in dit geval zelfs ter plekke! Via mijn website fedordegroot.nl kun je met mij in contact komen. Heb je vragen over schrijven in het algemeen? Een leuk idee of locatie voor in een verhaal? Laat het mij weten!

Achterflap/samenvatting
Britta Mahler werkt als cold case expert bij de FBI in New York. De inval waarbij ze assisteert loopt volledig mis en door het trauma dat ze daarbij oploopt, strandt haar relatie. Gedesillusioneerd keert ze terug naar haar geboorteplaats Missoula. 
Een oud-collega van het FBI-kantoor in Missoula vraagt haar de dood van een jonge vrouw te onderzoeken. De zaak kent veel overeenkomsten met een aantal moorden uit het verleden. De vraag rijst of er een seriemoordenaar actief is.  
Tijdens de bloedstollende zoektocht naar de moordenaar vindt Britta het dagboek van haar oudoom Otto Mahler. Ze duikt in zijn schimmige verleden, dat teruggaat naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. Britta’s onderzoeken wekken de interesse van een machtige organisatie die geweld niet schuwt om haar belangen veilig te stellen. Welk plan probeert de groepering geheim te houden? 

Als haar verbroken relatie een verrassende wending neemt, moet Britta de belangrijkste beslissing van haar leven maken.

Mijn mening
Het is goed opletten bij de start van het verhaal, want er komen in korte tijd verschillende personages voorbij en dan ook nog in verschillende jaren. Je moet dus echt je koppie erbij houden en dat was voor mij niet altijd even makkelijk.

De schrijfstijl van Fedor de Groot is snel, maar met genoeg tijd voor zijn personages, zodat deze voldoende uitgewerkt zijn en een gezicht krijgen. Maar door de vele personages maakt het soms wat lastig te volgen wie waar bij betrokken is. “Ga ik dit alles wel uit elkaar houden?” is een vraag die ik mezelf dan ook regelmatig gesteld heb. Het is knap hoe uiteindelijk alle verhaallijnen samenkomen. Voor mij had het allemaal net iets minder ingewikkeld gemogen, maar dit is zijn handelsmerk en daar moet je van houden. Door de korte hoofdstukken vlieg je door het verhaal en is het wegleggen best moeilijk, want “nog één hoofdstukje” is best verleidelijk door de lengte ervan.

Britta Mahler is cold case specialist bij de FBI te New York. Door een mislukte inval komt ze in een zéér benarde situatie terecht, waardoor ze een trauma oploopt. Als haar relatie ook nog op de klippen loopt, besluit ze om het rustig aan te doen en terug te keren naar Missoula waar ze oorspronkelijk vandaan komt.

De rust is van korte duur, want als er een vermoorde vrouw wordt gevonden, blijkt deze veel overeenkomsten te hebben met oudere moordzaken. Britta wordt gevraagd, door een oud-collega, om haar expertise in te zetten in deze zaak. Deze zaak neemt een hele andere wending als Britta tijdens het onderzoek op een dagboek van haar oudoom, Otto Mahler, stuit.

“Ze hebben de naam veranderd, zo te zien, vroeger heette het Het Paard van Troje, eh…Trojan Horse.”

“Trojan Horse? De Griekse mythologie heeft zulke mooie verhalen. Dat paard achterlaten voor de poort van Troje was … Shit! Britta begint opeens te rennen. “We stonden er verdomme naast!”

Het is duidelijk dat Fedor de Groot veel research doet voordat hij begint te schrijven. Alle verhaallijnen komen uiteindelijk, na veel gepuzzel samen en de verdachte gevonden. Het zit echt subliem in elkaar, maar voor mij had het ook met minder gemogen: less is more.

Spanning: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Missoula van Fedor de Groot krijgt van mij 3 sterren.

Lilian

Recensie exemplaar ontvangen van Godijn Publishing, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)