De vijf die blijven

Titel: De vijf die blijven
Auteur: Holly Jackson
Genre: YA, Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: H.C. Kaspersma
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 432
Recensie: Amanda

Auteur
Holly Jackson begon al op vroege leeftijd met schrijven en voltooide haar eerste roman op haar vijftiende. Tegenwoordig woont ze in Londen, waar ze zich naast lezen en schrijven bezighoudt met true crime-documentaires zodat ze kan doen alsof ze een detective is.

Achterflap

Acht uur. Zes vrienden. Vijf blijven in leven.

De achttienjarige Red en haar vrienden gaan op voorjaarsvakantie naar de kust. Hun camper zit vol en de stemming zit er goed in. Totdat de camper op mysterieuze wijze opeens tot stilstand komt in niemandsland. Terwijl de wielen een voor een kapot worden geschoten, beseft de groep dat er geen sprake is van een ongeluk. Er zit een scherpschutter daarbuiten, en hij heeft het op een van hen gemunt. Iemand uit de groep heeft namelijk een geheim waar de schutter een moord voor zou plegen.

Het is het begin van een kat- en muisspel waarin de zes vrienden wanhopig op zoek gaan naar hulp. Verborgen geheimen komen aan het licht en er heerst een dodelijke spanning binnen de groep. Er is maar één ding zeker. Niet iedereen zal deze nacht overleven…

Mijn mening

‘Hij wist al wie we waren voordat we hier kwamen,’ zei Reyna, die naast Oliver kwam staan om naar de walkietalkie te staren. ‘Hij heeft ons hierheen geleid, ons in de val gelokt.’

Red gaat met haar vrienden op vakantie met een camper. Onderweg stranden ze op een verlaten landweggetje, lekke band, geen bereik met hun telefoons. Wanneer ze de band willen verwisselen, begint hun nachtmerrie pas echt…

Het verhaal is onderverdeeld in tijdsvakken van een uur, verdeeld over een avond/nacht. Steeds wordt duidelijk aangegeven hoe laat het is. Deze tijdsvakken zijn ook weer onderverdeeld in hoofdstukken. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Red, afgewisseld met de gesprekken tussen de vrienden onderling. Tijdens het lezen krijg je steeds het idee dat Red iets te verbergen heeft door de vluchtige gedachtes die we te lezen krijgen. Maar ook de anderen gedragen zich op sommige momenten verdacht. De hoofdstukken zijn kort, waardoor je iedere keer denkt: ah, vooruit, nog eentje dan! In combinatie met de vlotte en goed te begrijpen schrijfstijl en de geheimen die overal op de loer liggen, leest het als een trein. Daarnaast is de psychologische spanning behoorlijk aanwezig, door de vele verdachtmakingen weet Jackson je steeds op het verkeerde been te zetten. Al moet ik zeggen dat ik van het einde van het boek wel iets hogere verwachtingen had. De personages worden nét voldoende uitgewerkt om je tot een bepaald niveau in te kunnen leven, maar om ze ook zo mysterieus mogelijk te houden. Knap gedaan. Jackson weet heel subtiel ook nog de nodige thema’s te verwerken, zoals rouw, vriendschap, verliefdheid en bovenal vertrouwen. Want wie is er te vertrouwen in dit verhaal?

Ik heb mij prima vermaakt met De vijf die blijven, de nodige spanning en mysteries. Interessante personages en een behoorlijke portie bloed zorgen voor de nodige prettige leesuurtjes.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik naar boven afgerond uit op een mooie 4 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)