Een stap te ver

Titel: Een stap te ver
Auteur: Lisa Gardner
Serie: Frankie Elkin #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Els Franci-Ekeler
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Amanda

Auteur
Lisa Gardner (1971) is een van de meest geprezen en succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Haar boeken worden in dertig landen vertaald en ze verkocht meer dan 22 miljoen boeken. In 2012 stond ze met maar liefst drie titels tegelijk in de New York Times-bestsellerlijst.
Onder haar eigen naam Lisa Baumgartner en haar pseudononiem Alicia Scott schreef ze al vele romans, maar ze brak internationaal door als thrillerauteur met haar debuut Bloedbruiloft, het eerste deel met FBI-profiler Pierce Quincy.

Achterflap
Timothy O’Day kent de uitgestrekte natuur van Wyoming als geen ander. Maar wanneer hij met vrienden gaat kamperen, verdwijnt hij midden in de nacht zonder een spoor achter te laten.
Frankie Elkin weet niets van de wildernis, maar ze weet wel hoe ze vermiste personen moet vinden. Dus wanneer ze hoort dat Timothy’s vader een laatste zoektocht naar zijn zoon organiseert, meldt ze zich bij het team, ook al zit daar niemand op haar te wachten. Als ze vervolgens toch samen met het reddingsteam de bergen in gaat, wordt al snel duidelijk dat iets of iemand wil voorkomen dat ze verder trekken.
Terwijl de tijd begint te dringen, gaat Frankie met het team de strijd aan tegen het kwaad dat zich schuilhoudt in mens en wildernis. En ondervindt al snel wat er gebeurt als ze een stap te ver gaan.

Mijn mening

Alcohol is mijn eerste liefde en mijn gewelddadigste relatie. Al het andere verbleekt erbij. Zelfs mijn liefde voor Paul.

Ik kende deze serie niet, dus ik ben begonnen met het eerste deel over Frankie, wat ook geen straf was. In het eerste deel komen we namelijk al veel te weten over wie Frankie is en wie/wat haar heeft gemaakt tot wie ze nu is. In dit tweede deel wordt haar achtergrond ook nog kort aangestipt waardoor het boek ook prima los te lezen is. Maar dat beetje extra uit deel een maakt het toch nog net iets begrijpelijker. Want Frankie heeft het niet makkelijk en nooit makkelijk gehad. Een zware jeugd met een alcoholverslaafde vader en een moeder die twee banen had om hen te onderhouden. Hierna is ze zelf verslaafd geraakt aan alcohol, inmiddels alweer jaren clean, maar het blijft een gevecht. In Een stap te ver komt daar dan niet alleen het gevecht met de dader bij, maar ook met zichzelf. Frankie gaat op zoek naar vermiste mensen, voornamelijk kinderen, voornamelijk de cold cases, waar de politie allang gestopt is met zoeken. Hiervoor zwerft ze heel het land door, nieuwsberichten uitpluizend, op zoek naar die ene zaak die haar aandacht trekt. Ze wil er geen geld voor en leeft uit een koffer, hierin zit alles wat ze bezit. Terwijl ze eigenlijk op zoek wilde naar een 8-jarige jongen, stuit ze op een nog oudere zaak, die van Timothy O’Day. Zijn moeder is stervende en wil samen met hem begraven kunnen worden. Het enige probleem is dat hij in de wildernis in de bergen is verdwenen. Hier heeft ze helemaal geen ervaring mee, maar ze sluit zich toch aan bij het groepje wat voor de laatste keer op zoek gaat naar Timothy, onder leiding van zijn vader. Tijdens de zoektocht gebeuren er onverklaarbare dingen en deze nemen steeds grimmigere vormen aan. Komen ze nog wel veilig thuis?

Wat heeft Josh verloren?’ Ik denk eerst dat hij die vraag zal beantwoorden, maar dan zegt hij bitter: ‘Zijn geloof in zijn vrienden. Zijn vertrouwen in de mensheid. Zijn zelfrespect. Wat blijft er dan nog over?’

Een stap te ver is een heerlijke, vlotlezende thriller. De korte hoofdstukken sleuren je door de wildernis en de bergen, op zoek naar antwoorden. De plot zit goed in elkaar en werkt langzaam naar een niet geheel onverwacht einde toe. De spanning is over het algemeen goed aanwezig, waardoor je steeds nieuwsgierig blijft. Je krijgt constant een onbehagelijk gevoel dat er iemand in je nek hijgt. Het wantrouwen binnen de groep kruipt onder je huid en verlaat die niet meer tot het eind. Gardner heeft een toegankelijke schrijfstijl, maar weet niet te voorkomen dat er wat toevalligheden nodig zijn om het verhaal aan elkaar te breien. Ik ben benieuwd wat ze nog meer in petto heeft voor Frankie, want dat haar reis en zoektocht(en) nog niet voorbij zijn, is iets dat zeker is.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Met deze scores kom ik afgerond uit op 4 sterren.

Amanda


Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Cargo, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)