Eerder dit jaar verscheen bij uitgeverij Prometheus Het perfecte zusje van Anna van den Breemer. Tijd om nader kennis te maken.

Anna van den Breemer
Anna van den Breemer (foto: Prometheus)

Kun je in het kort vertellen wie Anna van den Breemer is? Wat is jouw guilty pleasure? 

‘Ik ben Anna van den Breemer, 38 jaar oud. Ik woon samen met mijn man Özcan, dochter Mia (7) en zoon Baran (5) in het prachtige Deventer.
Ik werk al dertien jaar als journalist voor de Volkskrant waar ik een wekelijkse opvoedrubriek heb en veel schrijf over werk, psychologie, zingeving en andere (praktische) levensvragen. In mijn vrije tijd lees ik graag en dans ik op hiphop-muziek. Mijn guilty pleasure? Opruim-en organise-reels kijken van vrouwen die hun wattenstaafjes en andere toiletspullen keurig opbergen in plastic bakjes en het cadeaupapier in een handig systeem aan de binnenkant van een kast hangen (en denken: ooit ga ik dat toepassen). Castello creamy blue kaas eten, niet op een cracker, maar gewoon met een lepel uit de verpakking, hoppa, in een keer op.’  

Schrijven doe je al veel langer, maar dit is je eerste thriller. Waar kwam het idee vandaan om een thriller te schrijven? Hoe was het om te debuteren als thrillerauteur? Hoe voelde het om het boek los te laten toen het klaar was? 

‘De wens om een spannend boek te schrijven was er al lang. Ik wachtte alleen op het juiste idee en de moed om eraan te beginnen. Twee jaar geleden was dat het geval! Het was behoorlijk spannend toen het boek naar de drukker ging, want dan moet je het loslaten. Toen ik het boek uiteindelijk in mijn handen kreeg, overheerste een gevoel van blijdschap.’ 

Is Het perfecte zusje gebaseerd op ware gebeurtenissen, of is alles fictie? 

‘Het plot is volledig verzonnen. Maar er zijn elementen in het verhaal die gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen. Zo komt hoofdpersoon Gaby uit een antroposofisch nest in Zeist, net als ik. Gelukkig was mijn jeugd gelukkiger dan die van haar. Ik heb wel veel gebruikt van wat ik vroeger om me heen zag.’ 

Je partner Özcan Akyol is ook auteur. Heb je hem betrokken bij het schrijven van dit debuut? Heeft hij bijvoorbeeld als eerste je manuscript gelezen?  

‘Toen ik de eerste drie hoofdstukken klaar had, heb ik die eerst aan mijn man laten lezen. Dat was spannend. Hij neemt nooit een blad voor de mond en zou me eerlijk vertellen als het prutswerk was. De dag dat hij de bladzijden las, probeerde ik aan zijn lichaamstaal te zien of hij positief of negatief was. De manier waarop hij de ijskast dichtdeed, mij aankeek: waren het tekenen dat hij diep van binnen bezig was te bedenken hoe hij kon vertellen dat ik beter wat anders kon gaan doen, zonder onze relatie op het spel te zetten? Die avond gingen we uit eten en wilde hij de hoofdstukken bespreken. Gelukkig klonken daar de verlossende eerste woorden: ‘Het is echt goed.’ 

Jullie hebben een druk gezinsleven, allebei een drukke baan, en daarnaast schrijven jullie ook allebei. Hoe vinden jullie hier samen een goede balans in? 

‘Dat blijft een zoektocht. Het staat of valt met goed plannen. Op zondag nemen we de agenda’s van de komende week door: wie heeft wat staan? Met het schrijven van boeken hebben we een soort om-en-om-rooster. Nu mijn boek klaar is, rond hij zijn boek af.’  

Heb je tijdens het schrijven van dit verhaal veel druk ervaren om te moeten presteren, of schrijf je vooral om te ontspannen en in het verhaal weg te kunnen duiken? 

‘Ik ervaarde weinig prestatiedruk tijdens het schrijven van Het perfecte zusje. Op het moment dat ik bezig ben, denk ik enkel en alleen aan het verhaal en de personages, niet aan het moment dat het boek in de winkels ligt en mensen er een oordeel over zullen hebben. Misschien is dat ook een soort zelfbescherming. Ik kan mezelf gelukkig goed voor de gek houden.’ 

Zijn de hoofdpersonages uit het boek terug te leiden naar mensen uit je eigen omgeving, of herken je de drive die Gaby heeft misschien bij jezelf? 

‘Hoofdpersoon Gaby heeft inderdaad een enorme drive om iets van haar leven te maken en te presteren. Ik herken de haast die zij heeft. Zelf heb ik ook weinig geduld en ga ik het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Ik wil altijd te veel doen in één dag. De jeugdvriendin van Gaby, Anniek, is gebaseerd op een aantal vriendinnen van mij. Haar chaotische trekjes, maar ook de spirituele kant.’ 

Denk je al na over een volgend boek of was het voor jou een eenmalig iets dat op je bucketlist stond? Of ben je misschien al met een volgend boek bezig? Zo ja, zou je er dan al iets over willen vertellen? 

‘Ik kan eigenlijk niet wachten op met mijn tweede boek te beginnen en moet mezelf echt een beetje afremmen omdat ik momenteel nog erg druk ben met de promotie van Het perfecte zusje. Maar op alle onbewaakte momenten, in de trein naar werk of tijdens het vouwen van de was, gaan mijn gedachten naar dit nieuwe verhaal en de personages. Voor nu houd ik de inhoud nog even geheim… Het schrijven van thrillers is zeker geen eenmalig iets. Er komen nog veel meer boeken!’ 

Van welke auteurs lees jij zelf graag boeken? Zijn zij ook een inspiratiebron geweest voor dit verhaal? 

‘Als het gaat om spannende boeken lees ik graag Camilla Läckberg, Nicci French en Karin Slaughter. Ik kijk ook enorm uit naar de nieuwe thrillers van collega’s Esther Verhoef en Marion Pauw. Mijn smaak valt zich denk ik niet makkelijk te typecasten, want het gaat echt alle kanten uit. Ik houd ook enorm van Zadie Smith en Jennifer Egan. De rode draad is dat het vaak vrouwelijke auteurs zijn.’  

Welk boek wil je iedereen aanraden? Welk boek ligt er momenteel op jouw nachtkastje? 

‘Mijn aanrader: Laat de wereld achter van Rumaan Alam (verrassing: geen vrouw!). Het is een onheilspellend verhaal. Als schrijver bewonder ik hoe Alam zoiets alledaags als de boodschappen op zo’n manier beschrijft dat het prachtig is en tegelijk ook dreigend. Ik las dit boek op vakantie in Portugal en kon de sfeer van een zomervakantie met het gezin voelen en ruiken (natte handdoeken en plakkerige vingers door ijsjes).’ 

Op mijn nachtkastje ligt nooit één boek, maar een hele stapel, net als op het hoofdsteun, onder andere: Verzwegen van Karin Slaughter en Patricia van Peter Terrin.’ 

Wat is voor jou de ultieme vorm van ontspanning?  

‘Met een boek in bad. Een cappuccino drinken op de bank terwijl de kinderen rustig spelen (die ene keer in de maand). Sporten.’ 

Waar mogen ze jou ’s nachts voor wakker maken? 

‘Voor vrij weinig. Ik houd van slapen… Als ik dan toch iets moet bedenken: artisjokken (mijn lievelingseten), een avond eten en drinken met vriendinnen of een weekend weg met mijn man naar Parijs. Zie je wel, de lat ligt hoog, wil je mij in de nacht wekken.’ 

Als laatste wil ik graag weten wat je lievelingseten is en of je het recept daarvan met ons wilt delen. 

‘Het delen van een recept ga ik jullie niet aandoen. Ik ben geen ster in de keuken, helaas. Persoonlijk zweer ik bij de verspakketen van de Albert Heijn. Zo lijkt het bijna alsof ik goed kan koken.’ 


Lees ook de recensie van Bianca van Het perfecte zusje

Leave a Reply

  • (not be published)