Eerder dit jaar verscheen bij uitgeverij Ambo|Anthos de thriller Perfecte wraak van Helen Fields. Wij stelden Helen na het lezen een aantal vragen.

Perfecte wraak

Leuk dat we je weer een aantal vragen mogen stellen! Het is inmiddels alweer even geleden dat we je gesproken hebben. Hoe gaat het met je? Heb je nog goede voornemens voor 2023? 

Hallo! Leuk om weer ‘bij jullie’ te zijn. Het gaat goed, maar ik heb het erg druk. Al heb ik dat liever dan dat ik te weinig te doen heb! Ik ben benieuwd hoe mijn Nederlandse lezers Perfecte wraak zullen vinden. Thuis was mijn enige goede voornemen om milder voor mezelf te zijn en meer tijd vrij te maken voor de dingen die ik graag doe. Met drie tieners in huis en deadlines vergeet ik weleens om te ontspannen, en dat is niet goed voor je creativiteit. Dit jaar open ik samen met mijn man onze eerste Airbnb, dus momenteel zijn we allebei druk bezig om die klaar te maken voor onze gasten.  

Perfecte wraak

In Nederland is half februari het zevende deel uitgekomen van de Perfecte serie (Perfecte wraak) Is dit het laatste deel uit de serie of komt er (ooit) nog een deel achteraan? Ga je Ava en Luc missen? 

Ik mis Ava en Luc nu al, want ik heb inmiddels al een tijdje niet meer over hen geschreven. Wanneer ik het volgende deel in de serie ga schrijven weet ik niet zeker, maar wel dat hun reis zeker nog niet voorbij is. Ik voel me zo sterk verbonden met alle personages in de serie dat ik ze niet zomaar kan afschrijven. Perfecte wraak was echt een leuk boek om te schrijven, al was het ook wel een beetje verontrustend, en ik heb het gevoel dat ik de levens van mijn personages weer meer in balans moet brengen. 

Is je stand alone, welke zich afspeelt op het Schotse eiland Mull, al verkrijgbaar? Hoe is het boek tot stand gekomen? Kun je kort vertellen waar het over gaat? 

Met The Last Girl to Die wijk ik af van m’n gewoonlijke verhalen, hoewel er wel een paar bekende personages in voorkomen die trouwe lezers eruit zullen pikken. Binnenkort zal het boek beschikbaar zijn voor Nederlandse lezers. Het verhaal speelt zich af op het mysterieuze eiland Mull en heeft een sterk hekserijthema. Ik heb de ware geschiedenis en geografie van het eiland, die fascinerend zijn, gebruikt en verweven met een hedendaags verhaal over een Amerikaans tienermeisje dat vermist raakt, en over de privédetective uit Canada die wordt ingeschakeld om haar te vinden. 

Ga je in de toekomst nog eens een serie schrijven? Of zou je samen met een andere auteur een boek/serie kunnen/willen schrijven? Zo ja, met wie? 

In het boek dat binnenkort in het Verenigd Koninkrijk uitkomt – The Institution – spelen personages een rol uit een eerder boek, dat zich in Edinburgh afspeelde: The Shadow Man.  
De hoofdpersoon is forensisch psycholoog Connie Woolwine. Zij komt ook, heel even, voorbij in Perfecte wraak. Dus ik denk dat ik, onbedoeld, al aan een nieuwe serie ben begonnen. Ik had het geluk dat ik met de FBI mocht overleggen toen ik voor het eerst over haar personage schreef, en het lijkt me zonde om zoveel gedegen onderzoek te verspillen. Dus ik vond dat Connie wel in meer verhalen mag voorkomen. 
Wat het schrijven met anderen betreft, is mijn verlanglijstje Stephen King, Margaret Atwood en Dean Koontz. Ik ben ook een groot bewonderaar van Thomas Olde Heuvelt, dus als hij ooit een schrijfpartner zoekt, ben ik beschikbaar! 

Zie je de Perfecte serie als materiaal voor een verfilming? Zo ja, wie zouden volgens jou dan de rollen voor Ava en Luc moeten spelen?  

Ik denk zeker dat de serie met Luc en Ava verfilmd kan worden, waarschijnlijk voor op televisie. Mijn enige voorwaarde is dat Luc door een acteur wordt gespeeld die echt Frans is (geen vreselijk nepaccent dus), en dat de opnames in Edinburgh plaatsvinden, waar de serie zich afspeelt. Casting is lastig, maar ik zou graag zien dat Ava door Karen Gillan wordt gespeeld, en Luc door Lucas Bravo (en dan zou ik zelf hoofdinspecteur Overbeck willen spelen!). 

Je bent onlangs in Nederland geweest (zoooo balen dat ik dat gemist heb), hoe was dat? Ben je al eerder in ons land geweest en nog belangrijker: wanneer kom je terug? 😉 
Het was mijn eerste bezoek aan Nederland en ik kom zeker terug! Ik ben verliefd geworden op Amsterdam, dat aanvoelt als een dorp dat een stad is geworden. De mensen zijn er zo vriendelijk, en je kunt er een deel van de beste kunst ter wereld vinden. Ik kom snel weer (en hopelijk zien we elkaar dan). Ik ben dol op reizen en meestal schrijf ik over de plekken die ik heb bezocht in mijn boeken, dus misschien moeten Luc en Ava er ook eens naartoe? 

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?  

Groot politiek nieuws. Voor verkiezingen, zowel die in het V.K. als in het buitenland, blijf ik de hele nacht op. Ik ben eindeloos gefascineerd door politieke systemen en intriges. 

Welk boek lees je op dit moment? 

Op dit moment herlees ik Mars van Andy Weir, dat is in mijn optiek het beste voorbeeld van wereldbouw in hedendaagse literatuur. Weir maakt het zo tastbaar en geloofwaardig, en het heeft een aantal van de beste openingszinnen die ik ooit heb gelezen. 

Wat is het beste boek dat je in 2022 gelezen hebt en iedereen wil aanraden? 

Het beste boek dat ik in 2022 las, was Lessen in Chemie van Bonnie Garmus. Ik was onder de indruk van de manier waarop de auteur in staat was zulke serieuze onderwerpen aan te snijden met zo’n luchtige toon. Het heeft de perfecte balans tussen een erg belangrijk boek en een heel vermakelijk boek. 

Welke vraag heeft nog nooit iemand aan je gesteld en zou je graag willen beantwoorden? 

Nooit heeft iemand me eenvoudig gevraagd: waarom schrijf je? Ik weet eigenlijk niet zeker of ik daar überhaupt een goed antwoord op heb, behalve dat ik in gedachten voortdurend verhalen aan het bedenken ben. Ik heb een constante overvloed aan verbeeldingskracht, of ik nu in bad zit, de vaatwasser inruim of autorijd. Door te schrijven kan ik er iets van uit mijn hoofd zetten, dat is wel een beetje een opluchting. Ik heb vaak het gevoel even te moeten ontsnappen aan de werkelijkheid, en boeken zijn dan de beste manier om dit te doen. 
 

Lees ook de recensie van Perfecte wraak van Helen Fields op thrillersandmore.com

Leave a Reply

  • (not be published)