De zaak Templeton

Titel: De zaak Templeton
Auteur: Javier Castillo
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Sanne van den Bosch
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Javier Castillo is een van de grootste thrillerauteurs van Spanje. Er gingen ruim 1,5 miljoen exemplaren van zijn titels over de toonbank en zijn werk verschijnt in vijftien talen. De zaak Templeton is bewerkt tot een Netflix-serie.

Achterflap:
Iedereen kent het tragische verhaal van het gezin Templeton. Jaren geleden verloor Aaron Templeton zijn driejarige dochter Kiera uit het oog. Ze verdween spoorloos in de mensenmassa. De politie kamde de stad uit, maar de zoektocht leverde slechts een paar haarlokken en kledingstukken op. Het meisje werd nooit teruggevonden.

Dan gebeurt het onvoorstelbare. Vijf jaar na haar verdwijning, nota bene op Kiera’s verjaardag, ontvangen de Templetons een videoband waarop hun inmiddels achtjarige dochter te zien is, spelend in een voor hen onbekende kamer. De tapes blijven komen: elke paar jaar vangen haar ouders een glimp op van hun dochter in dezelfde kamer – spelend, schrijvend of uit het raam kijkend. De politie krijgt de opnames niet getraceerd. Met het verstrijken van de jaren worden de beelden als balsem voor de Templetons: Kiera leeft tenminste nog, zelfs al bestaat de kans dat ze haar nooit meer in de armen zullen sluiten.

Miren Triggs, studente journalistiek aan Columbia University, is gefascineerd door de zaak Templeton. Hoe is het mogelijk dat de ontvoerder regelmatig contact opneemt en Kiera toch niet wordt gevonden? Miren besluit het heft in eigen handen te nemen. Wat volgt is een duister kat-en-muisspel tussen een bevlogen journalist en een wereld waarin de meest gruwelijke misdaden onopgemerkt blijven.

Mijn mening:
De zaak Templeton is een verhaal wat je aangrijpt. Javier Castillo schrijft niet met veel vaart, het boek leest voor mij ondanks de enkele spannende gebeurtenissen toch meer als een roman. Elk hoofdstuk begint met een zin die je tot nadenken zet, het raakt je.

Tegenspoed zoekt altijd de mensen op die het aankunnen.

Wraak zoekt diegenen die dat niet kunnen.

De zaak Templeton is een schrijnend verhaal: wanneer Kiera plots verdwijnt, levert een maandenlange zoektocht niets op, het kindje is van de aardbodem verdwenen. Miren Triggs is de enige die de zaak op den duur niet los kan laten en hier haar eigen plan trekt.

Het is voor haar een manier om in het reine te komen met haar eigen verleden, dat heeft Castillo subtiel weten uit te werken.

Elk hoofdstuk verspringt in de tijd, er worden verschillende periodes vanaf de verdwijning in kaart gebracht waardoor je een goed beeld krijgt van de eindeloze zoektocht en de manier waarop zowel de ouders van Kiera als diegenen die naar het meisje zoeken met deze zaak omgaan.

Het verhaal raakt je tot in je ziel, en dat komt door het onderwerp wat zo aangrijpt, als je kind verdwijnt houdt het leven op, daar valt niet mee te dealen, je grijpt elke strohalm vast om je kind te vinden en het feit dat het zoeken op een gegeven moment ophoudt, is niet te bevatten.

Ongelofelijk hoe snel de tijd vliegt wanneer je dat niet wilt en hoe langzaam hij kruipt als je wilt dat hij sneller gaat.

Het verhaal leest als een gruwelijke film waar je niet in mee wilt spelen, ik snap goed dat hier een Netflix-serie van is verschenen, want daar leent het verhaal zich perfect voor.

Ondanks dat ik al veel verhalen heb gelezen waarin de verdwijning van kinderen centraal staat heeft dit boek me zeker weten te raken. De spanning en ontknoping daarentegen waren niet heel spectaculair maar dat doet in dit verhaal voor mij niet zo ter zake. Het is de manier waarop Castillo het verhaal uitgewerkt heeft dat mij bij zal blijven.

De grootste kracht van een doorzetter is dat hij van zijn laatste poging zijn een-na-laatste maakt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Plot: 3
Spanning: 3
Leesplezier: 4
Psychologie: 5

De zaak Templeton krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)