Niet mijn schuld

Titel: Niet mijn schuld
Auteur: Victoria Selman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Karin Pijl
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 317
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Victoria Selman heeft diploma’s in profiling en criminele psychologie en is journalist en auteur. Eerder schreef ze meerdere succesvolle politiethrillers. Niet mijn schuld werd direct na verschijnen een Sunday Times-bestseller.

Achterflap:
Sophie is in shock: op haar deurmat ligt een envelop die is verstuurd vanuit Battlemouth Prison. De afzender? Matty Melgren, ook bekend als ‘de Schaduw’, een seriemoordenaar die twintig jaar geleden Noord-Londen terroriseerde en meerdere jonge vrouwen vermoordde. Maar dat is niet hoe ze Matty kent.

Ze kent hem doordat hij in die periode een relatie had  met haar moeder en hij als een vader voor haar was. Ze kent hem als de man die met haar speelde, die haar aan het lachen maakte en van wie ze zielsveel hield. Tot hij werd opgepakt en Sophie en haar moeder radeloos achterbleven, met talloze vragen, twijfels en schuldgevoelens.

En nu zoekt hij weer contact: hij wil haar zien. Dat betekent dat ze misschien eindelijk antwoord kan krijgen op de vragen waar ze al decennia mee rondloopt. Maar is ze er wel klaar voor om de waarheid te kennen?

Mijn mening:
Niet mijn schuld is zeker geen doorsnee thriller, ik zou het haast liever een roman willen noemen. Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon Sophie, zij tobt met de veroordeling van haar stiefvader en probeert hierin vooral met zichzelf in het reine te komen. De relatie met haar moeder verloopt stroef, Sophie is niet alleen, wel eenzaam en dat raakt me.

De zoektocht naar de waarheid is intens te noemen, het lijkt wel een waargebeurd verhaal zoals Selman Sophie heeft weten neer te zetten.

Het is vooral de psychologie die hier hoogtij viert, geen boek dat vol staat van de spanning. Wel de nieuwsgierigheid naar de waarheid blijft je bezighouden. Geen bizarre plotwendingen, een ontknoping die mij niet totaal verraste, daarin was het thrillerelement wel enigszins voorspelbaar.

Toch is het een boek wat mij van het begin tot het eind in zijn greep wist te houden, en dat komt door de manier waarop Selman de personages uitgewerkt heeft, de gedachten die in iemands hoofd rondspoken stroken soms totaal niet met hetgeen de buitenwereld ziet, en dan is het gevaar soms dichterbij dan je denkt. Het verhaal bezorgde mij met momenten een onbehaaglijk gevoel.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Plot: 2
Psychologie: 4

Niet mijn schuld krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)