De plicht

Titel: De plicht
Auteur: Karin Thomas
Genre: thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 183
Recensie: Lilian

Auteur
Thrillerauteur Karin Thomas is geboren in 1961 te Utrecht. Op haar eerste verjaardag verhuisde ze met haar ouders naar Waddinxveen en daar woont Karin nog steeds met haar man en inmiddels drie herders. Vanaf het moment dat ze kon lezen, waren boeken haar grote liefde en begon ze met het schrijven van verhaaltjes. Het duurde toch nog tot 2013 dat ze zich, naast haar baan als boekhouder, serieus op het schrijven ging toeleggen. Haar thriller “De Plicht” is haar debuut. 

Achterflap/samenvatting 
Het geluk lacht Jef Dekker, een advocaat bij een klein kantoor, toe. Zijn vrouw Eva is zwanger van hun eerste kind en ze verhuizen van Amsterdam naar een prachtige villa in een nieuwbouwwijk in Lelystad. 

Als Jef de strafzaak onderhanden krijgt van de nietsontziende crimineel Herman H. krijgt zijn leven een heel andere wending. De zaak slokt hem volledig op en hij is blij dat zijn vrouw een hechte vriendschap opbouwt met hun buurvrouw Ellen. Echter, niets is wat het lijkt. Zijn de motieven van Ellen van puur vriendschappelijke aard of is zij betrokken bij een vooropgezet plan?

De verkeerde keuzes van Jef resulteren in een dodelijk kat-en-muisspel die het leven van zijn vrouw en pasgeboren dochter op het spel zet. 

Mijn mening
In de proloog gaat het er direct heftig aan toe. Herman Hobbema wordt van zijn bed gelicht door de politie. Zijn aanhouding kwam als een verrassing, maar hij had nog iemand achter de hand die nog een schuld moest inlossen. Wie dat is en hoe dat inlossen in zijn werk gaat, daar kom je gedurende het verhaal achter, verteld vanuit verschillende perspectieven.

“Ik doe mijn plicht.”

“Welke plicht, waar heb je het over?”

Jef en Eva zijn net verhuisd van hartje Amsterdam naar een vrijstaand huis in Lelystad, dankzij een erg leuke bonus van Jef. Op het moment van de verhuizing is Eva zwanger, ze kent niemand in de nieuwe wijk, maar komt al snel in contact met haar overbuurvrouw Ellen en daar groeit een leuke vriendschap uit. Jef is advocaat en krijgt een nieuwe grote opdracht toegewezen, hij mag crimineel Herman H. verdedigen. Dit is echt een uitgelezen kans, die hij niet zomaar kan laten schieten. Ook al houdt dat in dat hij al zijn vrije tijd in deze zaak moet stoppen. Niet echt handig, als je vrouw zwanger is.

Na de geboorte van hun dochter, beseft Jef dat hij te weinig tijd met zijn vrouw doorbrengt en neemt haar voor een weekendje weg. Bij thuiskomst blijkt Lily ontvoerd te zijn en Ellen, die op hun dochter zou passen, lijkt ook van de aardbodem verdwenen te zijn. Hun leven stort in, of in ieder geval dat van Eva en Jef stort zich geheel op zijn werk.

Heeft Ellen iets te maken met de ontvoering? Weet haar man Stefan echt niet waar zijn vrouw is? Of heeft Herman H. iets met de ontvoering te maken?

Genoeg vragen en open eindjes voor de lezer om zijn of haar tanden in te zetten. Het puzzelen is begonnen!

De schrijfstijl is prettig en door de flashbacks en verschillende perspectieven word je echt in het verhaal getrokken. Telkens als je denkt te weten hoe het in elkaar steekt, komt er een wending die je in laat zien dat je op het verkeerde spoor zit. Een oplettende thrillerlezer kan de ontknoping wel aan zien komen, maar toch weet Karin je interesse vast te houden.

De plicht is een thriller die je snel uit hebt, mede door de fijne schrijfstijl, maar vooral omdat je uiteindelijk wilt weten hoe het verhaal in elkaar steekt.

Spanning: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

De plicht van Karin Thomas krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Hamley Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)