Koekoeksjong

Titel: Koekoeksjong 
Auteur: Camilla Läckberg
Serie: Erica Falck & Patrik Hedström #11
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Ron Bezemer
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 445
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 31 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Recent schreef ze in samenwerking met Henrik Fexeus de bestsellers Box en Cultus, de eerst twee delen van een spannende nieuwe trilogie.

Achterflap:
Twee verschrikkelijke gebeurtenissen schudden Fjällbacka op haar grondvesten. Een beroemde fotograaf wordt dood aangetroffen in een showroom en Henning Bauer, de Nobelprijswinnaar voor literatuur, wordt aangevallen op het eiland waar hij het tiende boek in zijn wereldberoemde serie schrijft. Patrik Hedström en zijn collega’s van het politiebureau van Tanumshede storten zich op beide zaken. Ondertussen verdiept Erica Falck zich in een cold case: de moord op een transgender man in de jaren 80. Langzaam realiseert ze zich dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden…

Mijn mening:
We hebben heel lang op het elfde deel, Koekoeksjong, moeten wachten, maar wat leest dit boek weer fijn weg zeg. We gaan lekker verder waar we gebleven waren en zowel Patrik als Erica zijn goed in mijn geheugen blijven hangen merk ik nu, moeiteloos pak ik de draad weer op.

Qua schrijfstijl is het even warm draaien, ik vermoed dat de vertaling hiermee te maken heeft, de zinnen lopen niet allemaal even lekker, maar het verhaal daarentegen is weer heerlijk. De hoofdstukken die zich in 1980 afspelen zorgen ervoor dat je als lezer langzaam te weten komt wat zich toentertijd heeft afgespeeld, dit smelt langzaam samen met het heden. Läckberg maakt mooie verbindingen en is origineel in het bedenken van personages en thema’s die aan bod komen. Het onderwerp transgender is zeker ook in deze tijd een hot item, dit heeft Läckberg subtiel weten uit te werken. Het lijkt of iedereen het heeft geaccepteerd maar achter de voordeur gaat het er vaak anders aan toe. Patrick en Erica krijgen het zowel op het werk als privé zwaar voor de kiezen. Het is een stel dat onvoorwaardelijk van elkaar houdt en dat zorgt voor warme gevoelens.

Koekoeksjong is een spannende thriller met goede personages en een geniaal plot, dus wat wil je als lezer nog meer? Ik hoop echt dat we niet zolang op deel 12 hoeven te wachten want ik vind de Fjällbacka-serie echt de allerbeste boeken van Läckberg.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5

Koekoeksjong krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van The House of Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)