Wat leuk dat we jou wat vragen mogen stellen! Wil je kort iets over jezelf vertellen? Wie is K.R. Alexander? Wat doe je in het dagelijks leven? Wat zijn je hobby’s? Wat is jouw guilty pleasure? 

Leuk dat jullie vragen willen stellen! Mijn echte naam is Alex Kahler, maar ik schrijf griezelige kinderboeken onder de naam K.R. Alexander. Ik werk ook als scenarioschrijver voor Warner Bros Games. 
Een paar jaar geleden zou ik hebben geantwoord dat ik veel tijd besteed aan klimmen, wandelen, de wereld rondreizen en zelfs in het circus optreden. Maar tegenwoordig besteed ik mijn dagen aan schrijven, lezen, videogames spelen en lange wandelingen met mijn puppy maken. Ik hou nog steeds van reizen en probeer zoveel mogelijk dingen te ontdekken. 
Wat de guilty pleasures betreft … alles wat zoet is! IJs, taart, koekjes, noem maar op. Ook het bingen van realityprogramma’s over mode, zoals Project Runway. En daar voel ik me helemaal niet schuldig over. ? 

Wanneer en waarom ben je begonnen met schrijven? Was het iets dat je altijd al hebt willen doen? 

Verhalen vertellen doe ik al zolang ik me kan herinneren. Ik heb nog verhalenbundels van toen ik acht jaar was! (Gelukkig is mijn schrijfvaardigheid sindsdien wel verbeterd. Mijn tekenvaardigheid? Niet echt.) Toen ik jonger was wilde ik heel veel worden – en dat wil ik nog steeds! – maar verhalen vertellen is altijd een van mijn grootste passies geweest. 

Heb je bewust gekozen om kinder-/jeugdboeken onder een pseudoniem uit te brengen? Zo ja, waarom? 

Het was inderdaad een bewuste keuze om deze boeken onder een pseudoniem te publiceren. Het ironische is dat ik dat deels deed omdat – als ze het niet goed zouden doen – ik niet wilde dat het een negatieve impact zou hebben op mijn volwassenen-/Young Adult-boeken. En toen werden ze een succes!  
Het zal je misschien opvallen dat mijn bio voor Het poppenhuis nogal vaag is en niet vermeldt wie ik echt ben of hoe je me kunt bereiken. Ik heb er wel voor gezorgd dat dit bij toekomstige boeken anders is, want ik wil dat lezers me kunnen vinden! 
Het pseudoniem was ook gewoon een verstandige beslissing qua marketing, omdat de kinderhorror die ik schrijf heel anders is dan mijn andere boeken. 

Welke genre vind je leuker om te schrijven, horror voor de jeugd of fantasy/horror voor volwassenen? Wat vind je makkelijker om te schrijven? 

Oef, da’s een lastige. Eerlijk gezegd ben ik best een watje, ik houd er niet van om bang gemaakt te worden. Dat gezegd hebbende, het schrijven van horror is op een bepaalde manier heel leuk, en aangezien deze boeken een stuk korter zijn dan mijn volwassenen- en Young Adult-boeken, zijn ze ook een stuk sneller en gemakkelijker te schrijven. Ik hoop dat ik altijd een beetje van beide genres kan doen! 

Waarom gaat jouw voorkeur uit naar horror/fantasy? 

Ik ben opgegroeid met allerlei nerdy boeken over draken en tovenaars. Ik wilde altijd weglopen om in een kasteel in de Schotse hooglanden te gaan wonen en drankjes te maken boven een groot vuur, het liefst met een draak als familiar. Ook heb ik altijd een overactieve verbeelding gehad. Ik was het kind dat uit het raam staarde en dagdroomde in de klas. Dus fantasy is altijd een deel van mijn innerlijke wereld geweest. 

Waar haal je de ideeën voor je boeken vandaan? Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Weet je van tevoren al helemaal hoe het gaat lopen? 

Ik wou dat ik wist waar mijn ideeën vandaan komen – dan zou ik ze misschien vaker kunnen hebben! Ik denk dat ik mijn verhaalideeën gewoon uit het dagelijks leven haal en dat mijn onderbewustzijn de stukjes vervolgens in elkaar gaat passen. Ik heb een hele hoop notities op mijn telefoon en computer (en verspreid door mijn huis) met ideeën die ik heb opgeschreven en niet wil vergeten. 
Mijn proces is vrij eenvoudig. Ik stel het aantal woorden vast dat ik elke dag wil schrijven en ik stop niet tot ik ze heb geschreven. Meestal begin ik graag met een duidelijke schets of synopsis, omdat ik soms verdwaal in de details of een subplot en vergeet waar ik heen wilde. Toch heb ik zeker veel boeken zonder zo’n schets geschreven. Die hadden achteraf alleen veel redactie nodig! 

Lees je zelf graag? Welk genre? Welk boek is jouw all time favorite? 

Zeker! Als kind las ik meer omdat ik toen meer vrije tijd had, maar ik lees nog steeds graag. Eerlijk gezegd probeer ik niet te veel fantasy of horror te lezen, want dan word ik jaloers op het schrijftalent van andere mensen! Tegenwoordig lees ik dus veel non-fictie en literaire fictie, al ben ik altijd op zoek naar echt goede fantasy. 
Ondanks alle controverse is Harry Potter nog steeds een van mijn favoriete boeken/series. Het lezen ervan voelt altijd als thuiskomen. 

Op 7 februari verscheen Escape, jouw 5e deel in de Horrorland-serie. Kun je iets meer vertellen over de totstandkoming van het boek? Waar gaat het over? 

Escape was erg leuk om te schrijven. Het gaat over een super-exclusief, ultra-hightech pretpark waar alleen de coolste kinderen (en een handjevol normale, zoals ik!) voor het openingsweekend worden uitgenodigd. Het belooft van alles: je kunt er vliegen, toveren, tegen zombies vechten, spannende ruimteritten maken, allemaal via Augmented Reality (aangevulde realiteit, ook wel AR). Het zou de droom van ieder kind moeten zijn – geen volwassenen toegestaan, geen regels behalve ‘veel plezier hebben’ en alles is gratis. Dus het wordt uiteraard een nachtmerrie. 
 
Praktische effecten en pretparken hebben me altijd gefascineerd – ook al ben ik te bang om in veel van de attracties te gaan! Een van de dingen die ik als kind wilde worden was maker van special effects/monstereffecten voor films. Dus het was tof om mijn fantasie op de vrije loop te laten met ‘wat als …?’. 

Laatste vraag: waarvoor mogen ze jou ’s nachts wakker maken? 

Dat is een lastige, want mijn slaap is heilig! Maar … hm … ik word wakker voor een goede kop koffie. Het liefst met ijs. ? 

Bedankt voor het interview en ik ben heel benieuwd naar de antwoorden. Wie weet tot een volgend interview! 

Jullie bedankt! Ik kijk ernaar uit. <3  

Leave a Reply

  • (not be published)