De volgende patient

Titel: De volgende patiënt
Auteur: Juan Gómez-Jurado
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Jos Kockelkoren
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 365
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Juan Gómez-Jurado is een van de grootste thrillerauteurs van Spanje. Met zijn Antonia Scott-trilogie bestormde hij de bestsellerlijsten en veroverde hij de harten van vele lezers en critici. Wereldwijd gingen miljoenen boeken van zijn hand over de toonbank en zijn werk verscheen in meer dan veertig landen. Naast schrijver is Gómez-Jurado ook een populaire podcasthost en mediapersoonlijkhieid.

Achterflap:
De prestigieuze neurochirurg David Evans staat voor een verschrikkelijk dilemma: als zijn volgende patiënt levend van de operatietafel komt, zal zijn eigen dochter sterven door toedoen van een psychopaat. De patiënt in kwestie is niemand minder dan de president van de Verenigde staten. Evans krijgt 63 uur. In die tijd zal hij een onmogelijke keuze moeten maken die niet alleen zijn eigen leven, maar ook het leven van miljoenen mensen wereldwijd voorgoed kan veranderen.

Mijn mening:
Er kan veel gebeuren in 63 uur, dat moge hier duidelijk zijn. David Evans is neurochirurg en komt voor een onmogelijke opgave te staan, hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat je ver, echt ver gaat om het leven van je kind te redden. Juan Gómez-Jurado neemt je mee in een ethisch dilemma waarin de spanning steeds verder opgebouwd wordt. David Evans heeft het privé zwaar voor zijn kiezen gehad, en nog steeds, hij moet alle zeilen bijzetten om alle ballen hoog te houden. De volgende patiënt is geen vervolg op de Antonia Scott-trilogie maar er zijn zeker personages die terugkeren waarvan je hoopte dat ze van de aardbodem verdwenen waren.

Juan Gómez-Jurado heeft een aangename schrijfstijl waarin de aandacht gelijkmatig verdeeld wordt tussen spanning, neerzetten van personages en uitwerking van het thema, soms ietwat te veel medische termen, maar dat neem ik voor lief. De hoofdstukken zijn wisselend vanuit verschillende hoofdpersonages geschreven, dit geeft een uitgebreide kijk op de zaak en zorgt voor verschillende invalshoeken waardoor je geneigd bent steeds een hoofdstuk verder te lezen en daardoor als een tornado door het verhaal vliegt.

Ik heb geen schijn van kans. Ik zal vandaag sterven. Ik ga dood zonder te weten of ik ooit gelukkig ben geweest.

Juan Gómez-Jurado schuwt het niet om gebruik te maken van gruwelijke scenes die het daglicht niet kunnen verdragen, ik zal er verder niet over uitweiden om spoilers te voorkomen maar eentje zal me sowieso altijd bijblijven. De plot is niet geheel verrassend, die zag ik grotendeels wel aankomen, het open einde waarin zeker niet uit te sluiten is dat we wederom bepaalde personages nog terug kunnen verwachten, vond ik daarentegen wel opmerkelijk als we het hier niet over een serie hebben.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

De volgende patiënt krijgt hiermee afgerond 4 sterren.
Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)