Verloren pelgrim

Titel: Verloren pelgrim          
Auteur: Wim Bax
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt                                            
Publicatiedatum: maart 2023
Aantal bladzijdes: 252              
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Wim Bax
studeerde aan de theateropleiding in Eindhoven. Hij werkte als acteur en als scenarioschrijver van (korte) films en televisieseries. In 2021 verscheen zijn debuutthriller Hou het stil, die unaniem lovend werd ontvangen en voor meerdere prijzen werd genomineerd.

Achterflap:
Wandelen is gezond, tenzij de dood je op de hielen zit…

In een kerkje aan de camino naar Santiago de Compostella wordt een Amerikaanse priester dood aangetroffen; zijn keel is doorgesneden. De laatste persoon met wie hij is gezien is medepelgrim Johan Ordelman. Als de politie de Nederlander oppakt blijkt dat hij al meer dan twee jaar rondzwerft op de beroemde pelgrimsroute, en dat hij beweert een medium te zijn.

Psychiatrisch hulpverlener Bruno Mena Solano wordt gevraagd om met Johan in gesprek te gaan. Tijdens hun eerste ontmoeting maakt de pelgrim een vriendelijke en evenwichtige indruk. Maar naarmate Bruno meer over hem te weten komt blijkt het lastig in te schatten wie deze man nou precies is, en wat hij doet. Heeft hij alleen maar een bijzondere kijk op het leven en de dood of lijdt hij aan wanen? Is hij een psychopaat die zich anders voordoet dan hij is? Of is er toch meer aan de hand dan Bruno voor mogelijk wil houden?

Mijn mening:
Verloren pelgrim
is in mijn optiek meer een roman dan een spannend verhaal, natuurlijk bevat het boek enkele spannende elementen, maar ik vind de belevingen van de personages veel belangrijker. Zowel Johan Ordelman als Bruno Mena Solano zijn personages waar je je vinger niet precies op kunt leggen. Beiden zijn op zoek naar zichzelf, lopen naar Santiago de Compostello om hun eigen leven te overdenken en te bepalen hoe ze hun leven verder willen gaan leiden. Deze wandeltocht wordt door veel mensen gemaakt om zichzelf beter te leren kennen, het is een manier om te verwerken. Zoals Wim Bax dit verhaal heeft geschreven lijkt het waargebeurd. Hij laat je ervaren hoe klein het lijntje is tussen het hiernamaals en het leven op aarde. Ieder heeft zijn eigen gedachten over het leven en wanneer men kwetsbaar is, staat men open om vreemden toe te laten in het delen van gevoelens en belevingen.

Qua spanning vond ik het boek iets te voorspelbaar, ik mistte plotwendingen en tevens is de ontknoping niet verrassend genoeg. Dat neemt niet weg dat het een origineel verhaal is dat je zeker eens goed laat nadenken over je eigen toekomst en welke verwachtingen je van het leven hebt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Spanning: 2
Plot: 2
Leesplezier: 4
Psychologie: 3

Verloren pelgrim krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)