Happyland

Titel: Happyland
Auteur: Chinouk Thijssen
Genre: Kind/jeugd 9+
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 224
Recensie: Amanda

Cover
Spannende cover met een grote volle maan met daarvoor de silhouetten van een achtbaan en een reuzenrad. Door de vele donkere kleuren krijg je gelijk al de kriebels door het boek.

Auteur
Chinouk Thijssen (1983) vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twintig was begon ze aan haar eerste boek. Met Fataal spel debuteerde ze bij Clavis. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Naast YA-thrillers schrijft ze ook kinderboeken. Wanneer ze niet aan het schrijven is, bezoekt ze scholen.

Achterflap
Als er in het saaie dorpje Zevenstroom brand uitbreekt in de oude fabriek, besluit de burgemeester op deze plek een pretpark te laten bouwen: Happyland. Iedereen is door het dolle heen, maar Bodi en zijn vrienden Jeffrey, Maja en Ayden hebben al snel door dat er iets raars aan de hand is in het pretpark. Het clownsbeeld van het spookhuis lijkt tegen hen te praten en er gebeuren meer onverklaarbare dingen. De populairste attractie is de wildwaterbaan, totdat er lege bootjes terugkomen en jongeren beginnen te verdwijnen… De politie gaat op onderzoek uit, maar Bodi en zijn vrienden weten dat ze niks zullen vinden. Ze zullen dit mysterie zelf moeten oplossen.

Mijn mening

Alles wat vreemd klinkt is volgens haar een fantasieverhaal. Maar soms gebeuren vreemde dingen echt, ook al kun je ze niet verklaren.

In Happyland worden we meegenomen door Bodi, Jeffrey, Maja en Ayden. Ze houden ervan om op avontuur te gaan en spannende verhalen te vertellen/luisteren. Wanneer Jeffrey (hij vertelt de spannende verhalen) een verhaal vertelt over kinderen die verdwenen uit Zevenstroom en een heks, vinden ze het allemaal erg spannend. Totdat er echt kinderen verdwijnen uit Happyland, het pretpark dat gebouwd is op de plek van de afgebrande fabriek. Zit er dan toch een kern van waarheid in dat griezelverhaal? Daar komen ze alleen achter door op onderzoek te gaan. Maar is dat wel zo verstandig? Want stel dat de verhalen toch waarheid blijken te zijn…

Het boek had wat mij betreft wel wat dikker mogen zijn. Nu voelde het nog niet helemaal uitgewerkt. Personages worden maar heel kort besproken, maar in die korte tijd wordt dan weer wel veel informatie gepropt. Ik had daar graag iets meer diepgang en wat meer uitleg over gehad. De onderlinge relaties zijn ook nogal ingewikkeld, die is weer familie van die, maar die zijn moeder is overleden, dus nu zorgt zijn vader voor hem en die is dan weer familie van die (zo ongeveer, iets meer samenhang en verdere uitwerking was prettig geweest, nu is het wat verwarrend.) Het idee over het verhaal is wel heel leuk, maar ook hier had iets meer tekst aan gespendeerd mogen worden. Het verhaal is over het algemeen gezien vrij spannend en soms zelfs een beetje griezelig.

De schrijfstijl van Chinouk is heel fijn. Duidelijk, vlot, geen moeilijk taalgebruik en leest hierdoor heel prettig.

Al met al een leuk boek om te lezen, maar ik miste toch wel iets diepgang en uitwerking van personages en van de verhaallijn zelf. Het voelt een beetje afgeraffeld. De finale van het boek is wel super, want het roept de nodige vragen op. Die had ik niet zien aankomen!

Happyland krijgt van mij 3 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)