Strijder

Titel: Strijder
Auteur: Bernard Minier
Serie: Lucia Guerrero #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaald door: Aniek Njiokiktjien
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 381
Recensie: Bianca

Over de auteur:

Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Hij werkte als douanebeambte, maar droomde van een bestaan als schrijver. Inmiddels heeft hij acht bestsellers op zijn naam staan, waarvan wereldwijd 4,8 miljoen exemplaren zijn verkocht. Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaald en verfilmd door Netflix.

Achterflap:
Een groep criminologiestudenten aan de universiteit van Salamanca doet een gruwelijke ontdekking: er is een seriemoordenaar actief die al jaren onder de radar heeft weten te blijven en zich bij zijn vreselijke moorden laat inspireren door mythische schilderijen uit de renaissance. Hoofdinspecteur Lucia Guerrero wordt opgeroepen om met de studenten de wrede waarheid te achterhalen.

Zelfs de onverschrokken Lucia wordt door deze zaak geconfronteerd met haar grootste angsten. De waarheid blijkt schokkender dan welke mythe of legende dan ook. Wanneer Lucia haar eigen partner dood en gekruisigd aantreft, wordt de zoektocht ineens heel persoonlijk…

Mijn mening:
Strijder is het eerste deel in een nieuwe serie, ik merk dat ik toch even af moet kicken van Martin Servaz, het personage uit de vorige serie die ik niet zomaar los kan laten. Het duurt  even voordat ik echt in het verhaal zit, dit heeft te maken met de hoeveelheid namen en functies die er in raptempo aan bod komen om het verhaal in gang te zetten, ik moet echt alles even goed op een rijtje krijgen merk ik. 

Deze serie draait om hoofdinspecteur Lucia Guerrero, waarover in dit deel op het persoonlijk vlak maar een tipje van de sluier wordt opgelicht, ik kan niet zeggen dat ik haar goed heb leren kennen. Ik ga ervan uit dat dat nog komt.

Haar vorige zaak, waardoor het soms lijkt alsof dit al een tweede deel is, heeft voor veel opschudding gezorgd en het voelt een beetje als een gemiste kans dat ik dit verhaal niet ken.

Door deze zaak heeft Lucia zichzelf in de picture gezet en is zij een bekend inspecteur geworden. Hierdoor heeft men hoge verwachtingen van haar functioneren, een ballast waardoor het voor haar niet altijd makkelijk is om tijd aan haar privéleven te spenderen. Of beter gezegd, ze heeft eigenlijk geen privéleven, zo lijkt het.

Minier is er met Strijder wederom in geslaagd om een thriller te schrijven waar je de volle aandacht bij moet houden, de woordkeuzes zijn niet altijd eenvoudig en ook de beschrijvingen van gebeurtenissen vragen om extra aandacht. Het samenbrengen van de elementen, in combinatie met de rollen van de individuele personages, zorgt ervoor dat alle draadjes aan het eind met elkaar verbonden worden en dat is ronduit subliem te noemen.

Het betreft hier een knap staaltje kunst gecombineerd met criminologie en persoonlijke betrokkenheid van Lucia Guerrero zelf. De plot is goed doordacht en met gebruik van de omgeving lijkt het of je zelf in het verhaal meespeelt. Minier is een kei in het overbrengen van sfeerimpressies van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, hij maakt dit zeker zo belangrijk als de personages.


Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 5
Psychologie: 4

Strijder krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Xander Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)