Het magische kristal

Titel: Het magische kristal
Auteur: Ina De Man
Genre: Kind/jeugd, fantasy
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 128
Recensie: Amanda

Cover
Hele leuke en aantrekkelijke cover. Die trok mijn aandacht, samen met de titel, in de brochure. Veel blauw en iets wat op bliksemschichten of energieschichten lijkt in een stenen poort. Er zweeft een kristal in. Past heel goed bij het verhaal!

Auteur
Ina De Man schrijft al heel haar volwassen leven. Ze schreef toneelstukken, jeugdverhalen, cursiefjes en blogteksten. Daarnaast schreef ze ook in het Engels en Duits zakelijke teksten en papers. Ina werkt als consultant en heeft in die rol heel wat afgereisd, van India tot Zuid Afrika, van de VS tot Singapore. Ze woont met haar man en twee katten in de rand rond Mechelen.

Achterflap
Amelia is een buitenbeentje op school. Wanneer ze ontdekt dat ze magische krachten heeft, wordt ze door haar oom Silas onder zijn hoede genomen. Hij leert haar omgaan met haar nieuwe krachten. Wanneer Rowena het team vervoegt, nemen de spanningen toe. Al snel blijkt dat zij kwade bedoelingen heeft die de wereld voorgoed kunnen veranderen.

Amelia sluit vriendschap met haar buurjongen Dean, die verrassend veel weet over magische werelden. Samen moeten ze trachten Rowena tegen te houden.

Mijn mening

Het waren haar ogen! Ze hadden de diepste, meest levendige blauwe kleur. Maar wat ze echt uniek maakte, waren de vlekjes die in haar irissen ronddreven. Gouden schitterende vlekken, die als kleine goudvissen in een vijver zwommen.

Boeken waar magie in voorkomt, daar ben ik altijd nieuwsgierig naar. Altijd weer benieuwd hoe een schrijver daar zijn of haar invulling aan geeft. Eerdere boeken van Ina heb ik ook gelezen en daar heb ik mij prima mee vermaakt, dus ook dat zorgde ervoor dat ik het boek graag wilde lezen.

We maken kennis met Amelia, ze is een buitenbeentje op school en snapt niet waarom mensen haar raar vinden. Als ze in de meisjeswc wordt gepest, gebeuren er ineens vreemde dingen. Ze komt erachter dat ze magische krachten heeft, haar moeder heeft jaren geleden haar magische krachten afgezworen maar begrijpt dat Amelia er nu iets mee moet doen voor het fout gaat. Amelia gaat naar haar oom Silas (broer van haar moeder), hij gaat haar alles leren wat ze over magie en haar krachten moet weten. Bij haar oom thuis maakt ze kennis met de buurjongen Dean, die ook een buitenbeentje is. Ze worden vrienden en gaan op avontuur!

Het verhaal is vlot te lezen, nergens erg moeilijk taalgebruik en de spanning wordt goed opgebouwd. De verhaallijn zelf vond ik wat rommelig, het was mij nu niet helemaal duidelijk over hoelang het verhaal is uitgespreid. Er gebeuren verderop in het boek namelijk dingen die ik wat ongeloofwaardig vond overkomen voor de korte tijdspanne die ik zelf in mijn hoofd had. Ook lijkt het verhaal soms ineens een paar dagen verder te springen. Waar ik ook een beetje moeite mee had is het feit dat Amelia bij haar oom gaat wonen en dat er vervolgens nergens meer iets over haar ouders wordt gezegd. Dat vond ik een beetje gek. De ontknoping voelde nog niet helemaal af, dus ik ben benieuwd of er nog een vervolg met Amelia aan zit te komen! Ik ben wel benieuwd wat ze dan mee maakt.

Al met al een prima jeugdboek over een meisje die haar gaven ontdekt, magie, spanning, pesten en vriendschap zijn de belangrijkste thema’s.

3,5 ster voor Het magische kristal.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Hamley Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)