Het jaar van de Sprinkhaan

Titel: Het jaar van de Sprinkhaan
Auteur: Terry Hayes
Genre: Thrillers & Spanning
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Miebeth van Horn
Publicatiedatum: november 2023
Aantal bladzijdes: 768
Recensie: Danielle

Over de auteur
Terry Hayes (1951) is een oud-journalist en -scriptschrijver. Op 21-jarige leeftijd werd hij aangesteld als correspondent in New York. Twee jaar later werd hij onderzoeksjournalist, politiek commentator en columnist. Nadat hij ontslag had genomen werd hij producent van een invloedrijk actualiteitenprogramma en schreef hij diverse scripts voor bekende Hollywoodfilms.

Achterflap
Wanneer je, net als Kane, werkzaam bent als spion voor de CIA in Denied Access Area’s, dan hebben grenzen geen betekenis. Jouw taak is om je toegang te verschaffen, te doen wat nodig is en weer te ontsnappen… op welke manier dan ook. Je weet wanneer je moet rennen, wanneer je je moet verstoppen en wanneer je moet schieten.

Maar op sommige plekken gelden de standaardregels niet. Sommige plekken zijn te gevaarlijk, zelfs voor iemand met de ervaring van Kane. Het No Man’s gebied, waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen, is zo’n plek – een plek waar geweld de enige manier is om te overleven.
Kane reist erheen om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren, maar in plaats daarvan ontmoet hij een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen. Een angstaanjagende, intelligente, wrede man met bloed aan zijn handen en wraak in zijn hart…

Mijn mening
Hoge verwachtingen zijn er doorgaans vaak als een vorig boek met kop en schouders boven alles uitsteekt en je vervolgens vier jaar moet wachten op een nieuw verhaal. De lezers hadden de lat hoog gelegd bij Terry Hayes en dat zorgde vooraf al voor de nodige spanning. Na enkele hoofdstukken gelezen te hebben, heerst er dan toch al opluchting aangezien je weer heerlijk kan genieten van de mooie beeldende zinnen en waan je je meteen samen op pad met de hoofdpersoon.

Het verhaal bestaat uit vier delen, waarvan gezegd moet worden dat de eerste twee delen weer om van te genieten zijn. Vanaf deel 3 komt er een ommekeer in het verhaal met een ander tintje qua genre waardoor je je afvraagt of dit nog steeds geschreven is door dezelfde auteur. Er heerst zo nu dan een ongeloofwaardige sfeer die dan weer afgewisseld wordt met een geniale actie. Hierdoor blijf je geboeid doorlezen en is het na afloop een aardig afgerond verhaal. Ondanks dat blijft er een verwrongen gedachte over of deze genretwist wel datgene is waar je op aan het wachten was?

Of het zijn vorige boek Ik ben Pelgrim overtroffen heeft? Daar zullen de meningen vast over verschillen maar dit zal zeker niet afdoen aan het willen lezen van een volgend verhaal geschreven door Terry Hayes. In de hoop dat we hier in ieder geval geen 4 jaar op hoeven te wachten…

Ik geef Het jaar van de Sprinkhaan 4 sterren.

Danielle

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijk dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)