Het boek met de gevaarlijke geheimen

Titel: Het boek met de gevaarlijke geheimen
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Jeugdthriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: April 2024
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Lilian & Amanda

Cover
Amanda: De cover was het eerste wat mijn nieuwsgierigheid wekte. De kamer met de vele boeken en de kraai die op de voorgrond op een boek staat. De titel en het geheimzinnige lettertype zorgden ervoor dat mijn nieuwsgierigheid alleen maar groter werd.
Lilian: Oooohhh, een super mooie kamer vol met boeken en de sfeer die deze kamer ademt trok direct mijn aandacht. In prachtige letters staat de titel en naam van de auteur op de cover. En dan de kleine tekst onder de titel, die trekt je direct het boek in, maar of dat verstandig is?

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend staat om haar spannende jeugdboeken, paranormale Young Adult en psychologische thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-reeks ‘Het Eiland’. Zij schreef en publiceerde tussendoor ook de thrillers Azerty (2016), Moordspel (2017) en Kwijt (2019). Azerty werd in 2019 heruitgebracht in een langere versie met nieuwe cover. Kwijt werd verkozen voor de Hebban longlist voor beste spannende boek van het jaar 2019, werd verkozen als thriller van jaar bij de boekengroep Thrillers & More en behaalde de derde plaats in de historische Thrillzone leesclub ranking.

Achterflap
De ouders van de twaalfjarige tweeling Otis en Bo verdwijnen zonder enig spoor na te laten. De politie staat voor een raadsel. Otis geeft zichzelf de schuld van het gebeuren.
Weken later staat een zekere Francis voor de deur. Hij was ooit de collega van hun vader, maar na een felle ruzie werden alle banden verbroken. Hij beweert dat hij jaren geleden als hun voogd werd aangesteld in geval van nood en neemt meteen zijn intrek in het huis.
Wanneer Otis Francis hoort praten over een bijzonder boek in de bibliotheek van zijn vader, is hij er meteen van overtuigd dat dit de reden is waarom zijn ouders moesten verdwijnen.
Maar wat gebeurt er als iemand het boek zou openen?

Mijn mening (Amanda)
Wat ontzettend leuk dat we in dit boek terugkeren naar Kraaidorp, het dorp waar de boekenserie Kraaidorp zich eerder al afspeelde. Buiten het feit dat dit verhaal zich in hetzelfde dorp afspeelt, heeft het niks gemeen, op een kleine verwijzing na. Toch leuk, want ik vond het een leuk en geheimzinnig dorp wat Sandra in het leven geroepen heeft. Maar nu dan met Otis en Bo in de hoofdrollen en dan met name Otis. De verdwijning van hun ouders zet hun hele leven op zijn kop en het ene geheim stapelt zich op het volgende. In hun zoektocht stuiten ze op een boek wat alles kan veranderen…

Otis is een leuke en herkenbare 12-jarige jongen, die net een beetje begint te puberen. Gooit zijn kont tegen de krib en komt steeds in de problemen op school. Dit komt allemaal door Jan, die hem altijd op de kast jaagt. Jan doet altijd stom over zijn zusje Bo en dat laat Otis niet gebeuren. Ik vond Otis wel af en toe een beetje te ‘volwassen’ in zijn handelingen, terwijl hij in zijn denken dan juist weer soms erg kinderlijk overkomt.

Het verhaal is best spannend. De opbouw naar ‘the big secret’ is vrij lang, waarna de verdere afwikkeling van het verhaal naar mijn idee wat afgeraffeld aanvoelde en zo voorbij was. Het voelt nog ‘onaf’, dus ik ben ook benieuwd of er nog een vervolg gaat komen.

3,5 ster voor Het boek met de gevaarlijke geheimen. – Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Mijn mening (Lilian)

“Gevaar, geheimen, magie.” “Ik zat in een soort van droom,” zegt Otis. “Een duistere ruimte, met enkel een stem als gezelschap die uit het niets leek te komen. …”

Heerlijk om weer terug te zijn in Kraaidorp, maar nu met een nieuw verhaal. Al blijft het een mysterieus dorp, waar dingen en mensen verdwijnen en verschijnen.
Vanaf het moment dat ik het boek opende, wilde ik het liefst doorlezen tot de laatste bladzijde. Sandra weet hoe ze de lezer in de greep moet houden.

Otis, een beginnend puberende jongen van 12 jaar, heeft problemen op school. Hij en Jan raken steeds verwikkeld in ruzies die soms uitlopen op vechtpartijtjes. Dit alles omdat Jan kwaadspreekt over zijn zusje Bo en dat laat hij niet gebeuren.
Onderweg naar school, om over de ruzies van Otis te praten met de leerkracht, verdwijnen zijn ouders. Ze zijn spoorloos en zijn hele wereld staat op z’n kop. Als er dan ook nog eens een vreemde man voor de deur staat, die beweert een goede, oude vriend te zijn van hun ouders, is de chaos compleet.


In hun zoektocht stuiten ze op allerlei geheimen en gevaren. Het is een spannend verhaal, waar menig lezer heerlijk in kan verdwijnen (figuurlijk natuurlijk). Het verhaal van Otis in Kraaidorp is nog niet af, dus ik verwacht wel een vervolg!

Het boek met de gevaarlijke geheimen krijgt van mij 4,5 ster – Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Recensie-exemplaren ontvangen van Uitgeverij Hamley Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)