IJzige val

Titel: IJzige val
Auteur: Ulf Kvensler
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Yvonne van de Straat
Publicatiedatum: maart 2024
Aantal bladzijdes: 412
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ulf Kvensler heeft al een lange en succesvolle carrière als scenarioschrijver achter de rug. Hij is zowel de maker als producer van meerdere succesvolle tv-series, zoals de Netflix-serie The RestaurantHet hoge noorden was zijn debuut, IJzige val  is zijn langverwachte tweede thriller.

Achterflap:
Vlak voordat de telefoon gaat droomt Isak onrustig over zijn jeugd in Småland: over zwarte vogels, het meer en de ogen van zijn zusje Klara. Zij is samen met hun moeder omgekomen toen hun ouderlijk huis afbrandde. Sinds de brand heeft Isak zijn vader Fredrik, inmiddels een bekende kunstenaar, niet meer gezien.

En nu belt zijn vader hem plotseling op. Zijn stem klinkt dringend als hij vraagt of Isak langs wil komen. Isak twijfelt. Maar als Fredrik vertelt dat hij stervende is én hem een grote som geld aanbiedt, kan hij moeilijk weerstand bieden.

Eenmaal aangekomen op Gotland vertoont Fredriks façade al snel scheuren. Wat hebben die houten godenbeelden te betekenen en wat wil Fredrik nou echt van hem? De hereniging tussen vader en zoon verandert langzaam in een psychologisch spel waarin de grens tussen realiteit en nachtmerrie vervaagt: een spel op leven en dood…

Mijn mening:
Na het lezen van Het hoge Noorden, de eerste thriller van Kvensler die in het Nederlands verscheen, was ik benieuwd naar zijn volgende boek. Helaas valt deze mij toch wat tegen. Het verhaal is volledig geschreven vanuit de ik-persoon Isak, en daar ervaar ik te veel uitgebreide beschrijvingen. Ondanks dat Isak als personage uitgebreid wordt beschreven, heb ik toch het idee dat ik hem niet goed leer kennen. Kvensler heeft gebruik gemaakt van scenes om de relatie tussen Isak en zijn naasten te beschrijven maar deze weten mij niet allemaal te boeien. In mijn optiek maakt Kvensler soms verkeerde keuzes en weet daardoor bij mij geen gevoelige snaar te raken, eerder het omgekeerde, ik voel er te weinig bij.

Daarentegen voel ik wel continu een nieuwsgierigheid wat Isak daadwerkelijk heeft mee gemaakt waardoor hij in de situatie is beland waarin hij zit. Dit blijft tot het einde aan de oppervlakte sudderen, dat stuk spanning heeft Kvensler wel goed weten vast te houden.

Je wilt als lezer weten wat er nou werkelijk gebeurd is en dat wordt pas in het laatste deel van het boek ontmaskerd.

Na het lezen van IJzige val kom ik tot de conclusie dat Kvensler niet mijn soort schrijver is, daar is verder niets mis mee, er zullen zeker mensen zijn die zijn schrijfstijl heel erg kunnen waarderen, hier ligt de variëteit aan smaak onder lezers ten grondslag en dat is verder prima.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 2
Leesplezier: 2
Spanning: 3
Plot: 2
Psychologie: 3

IJzige val krijgt hiermee van mij 2,5 ster.

Waardering: 2.5 uit 5.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)