Toen waren er vier

Titel: Toen waren er vier
Auteur: Carla Kovach
Serie: Gina Harte #9
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Martin Jansen in de Wal
Publicatiedatum: maart 2024
Aantal bladzijdes: 380
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Carla Kovach was theaterschrijver en actrice voor ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Inmiddels is ze fulltime schrijver en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf. Ze woont in Redditch, Engeland.

Achterflap:
Leah bereidt zich met vier vrienden voor op een nacht kamperen in de vrije natuur. Vrolijk en bepakt met tenten en slaapzakken banen ze zich een weg naar de donkerste delen van het bos, ver weg van nieuwsgierige ogen. Maar wanneer de volgende dag de zon opkomt, zijn er nog maar vier vrienden over. Leahs vrienden zijn er kapot van en zweren dat ze niks vreemd hebben gezien of gehoord. Haar beste vriendin kan nauwelijks uit haar woorden komen wanneer ze de gebeurtenissen van die nacht omschrijft – dansen, marshmallows roosteren, bier drinken bij het kampvuur…
Maar is dit het echte verhaal, of verbergt ze iets? Wat is er met Naomi gebeurd tijdens dat ene uur waarover niemand iets kan vertellen? En wat voor verontrustends schuilt er achter de perfecte manieren van de jongen die een eerdere kampeertrip organiseerde en bereid is te liegen, en meer, om zijn geheimen te bewaren?

Mijn mening:
Wanneer je als lezer bij het negende deel in een serie bent aanbeland en je bent nog steeds net zo enthousiast als tijdens het lezen van het eerste deel dan kun je alleen maar concluderen dat je een echte fan bent. En dat is bij mij bij Carla Kovach het geval. Natuurlijk is het ene deel beter dan het andere maar Toen waren er vier wist mij weer enorm te bekoren.

Kovach begint met een voorwoord waarin zij de spijker op zijn kop slaat als het gaat om de ontwikkeling van pubers naar volwassenheid en ouders om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zij hoopt voor beide partijen dat deze periode zonder al te vele problemen zal plaatsvinden.

In dit verhaal lukt dat sowieso niet, vijf bevriende pubers zijn aan het ontdekken, uitproberen en brengen zichzelf steeds meer in de problemen. Een verhaal waarin elke ouder zich in meer of mindere mate zal herkennen. Het draait om voor- en veroordelen, wraak en misbruik. De spanning loopt gaandeweg het lezen steeds verder op. Wie spreekt de waarheid en wie leidt er een dubbelleven? Tevens heeft Kovach het thema huiselijk geweld gebruikt om onder de aandacht te brengen. Kovach heeft meerdere maatschappelijke thema’s weten om te zetten in een spannend verhaal waarin tot het eind toe onduidelijk blijft wie nou daadwerkelijk de dader is.

De personages zijn op het psychologisch vlak goed uitgewerkt, je kunt aan de buitenkant niet zien wat er in iemands hoofd omgaat en bij pubers nemen die gedachten soms extreme vormen aan. Gina Harte wordt in dit deel niet gespaard, ze moet continu over haar schouder kijken vanwege de confrontatie met haar verleden, dit zal haar nooit volledig los laten.

Als je geen toekomst meer hebt, moet je het doen met het heden en pakken wat je pakken kan. Dat was precies wat ze deed, en ze was vast van plan om van elke seconde te genieten voordat haar hele wereld zou instorten.

Gina Harte doet je nu alweer verlangen naar het volgende deel, inmiddels een personage wat zichzelf positief op de kaart heeft gezet.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 4
Psychologie: 5

Toen waren er vier krijgt hiermee 4,5 ster.

Waardering: 4.5 uit 5.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)