IJsbreker

Titel: IJsbreker        
Auteur: Kristina Ohlsson
Serie: August Strindberg #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Ron Bezemer
Publicatiedatum: maart 2024
Aantal bladzijdes: 353 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Kristina Ohlsson is een van Zwedens succesvolste misdaadauteurs. Voordat ze fulltime schrijver werd, werkte ze voor OSCE (Organisation for Security and Cooperation Europe), de Zweedse Veiligheidsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds haar overstap naar een literaire carrière is ze een veel voorkomende naam op nationale en internationale bestsellerlijsten.

Achterflap:
August Strindberg is gelukkiger dan hij in lange tijd is geweest. Zijn tweehandswinkel doet het uitstekend. En nog beter: August is verliefd. Maar op een ijskoude nacht in januari wordt de vrede in Hovenäset verbroken door een verwoestende brand. De vuurzee vernietigt twee boothuizen: een van August en een van Axel Ehnbom, een bejaarde inwoner van het kustdorpje. Rechercheur Maria Martinsson realiseert zich al snel dat ze geen onderzoek moet starten naar brandstichting, maar wel een moordonderzoek. Iemand in Hovenäset verbergt duistere geheimen..

Mijn mening:
IJsbreker is het vervolg op Stormwacht en ik wil iedereen aanraden deze ook eerst te lezen, de band die je dan ervaart met de hoofdpersonen is fijn, maar de voorinformatie is ook nodig om in het verhaal meegezogen te kunnen worden. 

Ondanks dat August Strindberg geen rechercheur of journalist is maar juist een doodgewone man die een kringloopwinkel runt maakt zijn rol zo bijzonder. Knap staaltje werk hoe Kristina Ohlsson deze persoon weet in te weven in een spannend verhaal waar het vooral roerig is rondom de bewoners van het dorp Hovenäset. De schrijfstijl van Ohlsson bevalt mij enorm goed. Zij laat August als vreemde langzaam en subtiel integreren in een dorpje waar iedereen elkaar kent, hij moet zijn plaats veroveren en dat doet hij subliem. Hij dwingt respect af, is nieuwsgierig tot een bepaalde hoogte en heeft vooral gevoel voor de medemens. De spanning in het verhaal wordt langzaam opgebouwd, steeds krijg je kleine aanwijzingen die naar het einde toe zorgen voor een onbeschrijfelijk plot waarin niet alle geheimen onthuld worden waardoor je direct verlangt naar het vervolg.

Ohlsson laat je van het begin tot het eind genieten van een verhaal waarin alle personages hun persoonlijk verhaal delen, hier wordt dan ook ruimschoots aandacht aan besteed, daar moet je als lezer wel van houden. Gaat het je vooral om actie en kan een verhaal je niet gruwelijk genoeg zijn dan is deze serie niet aan jou besteed.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 5

IJsbreker krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij The House of Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)