M.W. Craven

Eind maart verscheen bij Luitingh-Sijthoff Jachtseizoen, het eerste deel in een nieuwe serie van auteur M.W. Craven. Wij mochten hem een aantal vragen stellen, hoe tof is dat?!

Voor diegenen die ergens onder een steen hebben gelegen en geen idee hebben: wie is M.W. Craven? Hoe zou je beste vriend je omschrijven?  
Ik denk dat mijn vrienden me zouden omschrijven als iemand die nooit iets te serieus neemt. Dat ik positief probeer te zijn over dingen en zelfs als ik tegenslagen heb, nog steeds blijf lachen. Dat ik me niet te veel zorgen maak over wat anderen over me denken of zeggen. Ze zouden ook kunnen zeggen dat ik een biersnob ben en dat mijn muzieksmaak niet veranderd is sinds mijn vijftiende …. 

Voordat je fulltime ging schrijven, was je reclasseringsambtenaar. Is schrijven iets wat je altijd al hebt willen doen?  
Ik wilde al schrijver worden sinds ik klein was, maar ik dacht niet dat dat echt een optie was. Ik vermoedde dat ik op die leeftijd toch niet goed genoeg was. Ik heb het schrijven op precies het juiste moment gevonden. Ik hou absoluut van wat ik doe en kan niet geloven dat mensen me betalen voor iets wat ik gratis zou doen. 

Mis je het om reclasseringsambtenaar te zijn?  
Nee, ik ben op het juiste moment weggegaan. 

Was het schrijven van thrillers een makkelijke keuze voor je? Wat trekt je zo aan in het schrijven van thrillers?   
Niet zo gemakkelijk. Mijn favoriete boeken zijn allemaal fantasy. Ik vind misdaadfictie echter wel leuk en door mijn reclasseringsachtergrond kon ik realisme in mijn boeken brengen zonder me al te veel zorgen te maken dat ik het verkeerd zou doen. De aantrekkingskracht van het schrijven van thrillers is dat ik een puzzel mag maken en mijn lezers uitdaag om die puzzel op te lossen voordat Poe en Tilly dat doen. 

Washington en Tilly zijn nogal een team, zeker niet zoals alle andere teams die er zijn. Kun je ons wat meer vertellen over hoe ze tot leven zijn gekomen? Vooral Tilly is vrij uniek (we zijn absoluut dol op haar), is ze gebaseerd op iemand die je kent? Of misschien een paar mensen gecombineerd?   
Tilly is een beetje gebaseerd op mijn vrouw en een beetje op mensen die ik heb ontmoet en mensen over wie ik heb gelezen. Ze ontstond toen ik erachter kwam waarom Poe’s voornaam Washington is. Hij werd een stuk donkerder in The Puppet Show dan ik me had voorgesteld, dus om hem in balans te brengen maakte ik Tilly een stuk lichter dan ik van plan was. Zo kreeg ik per ongeluk een soort oneven koppel, wat prachtig werkt. 

Poe en Tilly werken aan behoorlijk gekke dingen, hoe kom je op de ideeën voor hun zaken? Waar haal je je inspiratie vandaan?   
Ik begin meestal met een idee en werk van daaruit verder. Ik vraag mezelf voortdurend ‘Wat als?’ om dingen verder te brengen, om mezelf uit te dagen. Mijn inspiratie kan overal vandaan komen. Iets wat ik heb gelezen, iets wat ik zie, een stukje van een gesprek …. 

M.W. Craven

Weet je al hoeveel boeken er in deze serie komen of zie je wel waar het schip strandt?   
Ik denk dat er nog wel een paar boeken volgen. In het Verenigd Koninkrijk publiceren we binnenkort The Mercy Chair, wat boek 6 is. Boek 7 is al geschreven en ik begin op 1 mei aan boek 8. Ik heb al ideeën voor boek 9 en 10. En omdat ze het erg goed doen, zal mijn uitgever ze blijven kopen. 

Als je schrijft, plan je dan alles van tevoren of schrijf je meer organisch en laat je je leiden door je personages?   
Een beetje van allebei. Ik plan een beetje, in die zin dat ik weet wat het misdrijf is, wie het heeft gepleegd en waarom. Dan bedenk ik hoe Poe en Tilly het oplossen terwijl ik aan het schrijven ben. 

Doe je veel research?    
Niet zoveel als je zou denken. Ik heb ook experts die mijn eerste opzet lezen om grote fouten die ik maak te corrigeren. 

Als het op schrijven aankomt, ben je dan erg gestructureerd? Kun je altijd en overal schrijven? Moet het absoluut stil zijn of…?  
Ik kan alleen in mijn kantoor schrijven en dan moet er muziek aan staan. Ik werk 5 of 6 dagen per week en knal er zo’n 1000 woorden per dag uit. Ik ben heel gestructureerd omdat ik dat moet zijn. Als ik te laat ben, kunnen andere mensen in het proces zoals redacteuren, proeflezers en coverontwerpers en verkopers etc. hun werk niet doen. Ik zou iedereen ophouden. 

Als je klaar bent met een boek, moet je dan eerst wat afstand nemen van het verhaal voordat je aan iets nieuws kunt beginnen?    
Soms maak ik mijn hoofd leeg door een kort verhaal te schrijven of aan een zijproject te werken. Soms duik ik meteen in het volgende Poe of Koenig boek. 

Loop jij wel eens vast in een verhaal en zo ja, wat doe je dan om verder te kunnen?   
Ik ben vervloekt met een overactieve fantasie. Het kost me meestal een dag om een plot te bedenken dat een hele boek kan dragen. 

Is er iets waar je niet over zou schrijven?  
Ik zou geen massamoorden doen, want in 2010 hadden we er een in Cumbria toen een schutter twaalf mensen doodde. 

Je hebt ook een serie over Avison Fluke, enig idee of die ook in het Nederlands worden vertaald?   
Daar zijn vooralsnog geen plannen voor. 

Jachtseizoen is inmiddels verschenen. Kun je ons iets meer vertellen over Ben Koenig?   
Ben Koenig heeft een unieke aandoening waardoor hij geen angst kan ervaren. Dit is niet altijd goed. In het eerste boek houdt hij zich al zes jaar schuil, maar wordt hij opgespoord door zijn baas voor een missie waar hij als enige toe in staat is. Voor wapens, gevechten, enge schurken en veel Amerikaans gedoe. 

Wat is het leukste dat iemand ooit over je boeken heeft gezegd? Lees je wel eens recensies? 
Ik lees de allereerste recensies, maar na een tijdje heb ik de neiging om in te dommelen. Ik krijg soms e-mails van lezers die neurodivers zijn of neurodiverse familieleden hebben, waarin ze me vertellen hoezeer ze zich in Tilly kunnen inleven. Dat is altijd leuk. 

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Is je smaak in boeken veranderd in de afgelopen tien jaar?   
Het laatste boek dat ik heb gelezen was The Wheel of Doll van Jonathan Ames. Mijn smaak in boeken is redelijk constant gebleven, denk ik. Ik geef de voorkeur aan Amerikaanse detectivefictie boven Britse detectivefictie. Ik hou ook nog steeds van fantasy en ik herlees op dit moment The Lord of the Rings. Gandalf is momenteel de troepen aan het verzamelen in Gondor . . . 

Is er een boek waarvan je dacht ‘…had ik dat maar geschreven’?  
Darkness, Take My Hand van Dennis Lehane, naar mijn mening de beste thriller over seriemoordenaars ooit geschreven. Het is letterlijk perfect. 

Wie is je favoriete auteur?   
Terry Pratchett voor fantasy; Stephen King voor horror; Michael Connelly en Robert Crais voor misdaadfictie. 

Zou je ooit overwegen om samen met een andere auteur een boek te schrijven? Zo ja, wie zou dat zijn?   
Mijn vriend Roger Lytollis en ik hebben net een samenwerking afgerond. Het heet De man met de duiventatoeage en het is een kort, cosy crime boek dat zich afspeelt in Noord-Engeland. Het ligt nu bij mijn agent. 

Als je een kop koffie kon drinken met iemand die je bewondert (dood of levend), wie zou dat dan zijn en waarom?  
Stephen King of Terry Pratchett. Ik denk dat ik het geluk had hun boeken te lezen op het moment van publicatie. Uitzonderlijke auteurs.  

Guilty pleasures?  
Ik ben erg dol op ambachtelijk bier, hoewel ik mezelf probeer in te houden. Anders is het marsepein met pure chocolade. 

Lees meer van M.W. Craven op www.thrillersandmore.com

Leave a Reply

  • (not be published)