Illusie

Titel: Illusie
Auteur: Camilla Läckberg en Henrik Fexeus
Serie: Mina Dabiri & Vincent Walder #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Tineke Jorissen – Wedzinga
Publicatiedatum: april 2024
Aantal bladzijdes: 544
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 29 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie met Patrik Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Recent schreef ze in samenwerking met Henrik Fexeus de bestseller Box en Cultus, de eerste twee delen van een spannende nieuwe trilogie.

Henrik Fexeus is een bekende Zweedse mentalist, auteur en tv-presentator. Van zijn boeken zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht en ze worden vertaald in 30 landen. In 2017 debuteerde hij als fictie-auteur met zijn youngadultroman The Lost, het eerste deel van een trilogie.

Achterflap:
Het is december in Stockholm en de Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd. Tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Het skelet blijkt afkomstig te zijn van een hooggeplaatste financier. Het team van politie-inspecteur Mina Dabiri wordt nog steeds gekweld door het traumatische incident van afgelopen zomer – dat eindigde in de dood van een collega – en roept de hulp in van mentalist Vincent Walder om te helpen met de zaak. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Mijn mening:
Illusie is het afsluitende deel in de trilogie van Läckberg en Fexeus, hiermee komt op zijn zachtst gezegd een bijzonder eind aan een bijzondere periode die Mina en Vincent samen met het team hebben doorgemaakt. Eerlijk gezegd duurde het zeker 200 bladzijdes tot ik weer helemaal in het verhaal ondergedompeld werd. Het duurde voor mijn gevoel te lang totdat ik de verhaallijn in dit derde deel goed te pakken had. Daarentegen was de tweede helft van het verhaal pakkend op alle fronten, langzaamaan wordt duidelijk wie er waar aan de teugels trekt en ben ik meerdere keren verrast over de plot die door de auteurs bedacht is. Qua lugubere scene blijft er eentje voor altijd bij, net als in voorgaande delen is er een bijzondere manier bedacht om je als lezer te laten gruwelen, alles kriebelt en voelt vies, bbbrrr zo bizar.

Er is in dit verhaal zeker sprake van ongeloofwaardigheid, op een gegeven moment weet je echt niet meer wat realiteit is en wat niet.

Qua schrijfstijl ben ik niet dolenthousiast, mijn ervaringen met de boeken die Läckberg solo  heeft geschreven zijn positiever. Mogelijk komt dit toch door de toevoeging van de mentalist die je in dit laatste deel flabbergasted achterlaat. Zo ook de manier van puzzelen die wel erg ver gaat, ik merk aan mezelf dat ik deze gedeeltes niet opsla in mijn geheugen, dat is ook niet te doen.

De ontknoping is zeker origineel bedacht en geeft stof tot nadenken, deze blijft zeker nog wel even rondspoken in mijn gedachten.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

Illusie krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij The House of Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)