In april van dit jaar is alweer het zesde deel in de serie van Jens Henrik Jensen rondom Niels Oxen verschenen: Pilgrim. De hoogste tijd om eens een aantal vragen te stellen aan de man die Niels Oxen bedacht heeft: Jens Henrik Jensen

foto: Nils Lund Pedersen

Er zijn altijd mensen die niet weten wie je bent of je boeken niet kennen, dus vertel: wie is Jens Henrik Jensen? Wat weten niet veel mensen over je (en je vindt het niet erg om te vertellen)?  
Ik ben 60 jaar oud, getrouwd en heb twee jongens, Hugo en Victor, 13 en 15 jaar oud. En een hond… genaamd Fie, een lieve teckel. Ik woon op het platteland, vrij afgelegen, aan de oevers van Horsens Fjord en we hebben ook wat bos op ons landgoed.  

Mijn hobby’s zijn voetbal, vissen en het buitenleven in het algemeen. In mijn jonge jaren was ik sportverslaggever en schreef ik vooral over voetbal – en de fascinatie is nooit verdwenen. Mijn beide zonen voetballen. Wat vissen betreft zou mijn grootste droom zijn om ooit zalm te vangen in een Noorse of Zweedse rivier… 

Hoe zouden je vrienden en familie je omschrijven?   
Je weet maar nooit – maar ik weet zeker dat ze me een “familieman” zouden noemen. Ik hoop dat ze me ook een behulpzaam, vriendelijk persoon zouden noemen die makkelijk in de omgang is. 

Werk je nog steeds als journalist? Wat is (of was) je vakgebied? Is dit waar je inspiratie vandaan komt?   
Nee, ik ben 9 jaar geleden gestopt als journalist en redacteur. Maar ja, ik ben nog steeds geïnteresseerd in wat er speelt in de maatschappij – en in de wereld als geheel – dus je zou kunnen zeggen dat mijn vroegere werk me nog steeds inspireert en helpt. 

Wat was de reden dat je begon met schrijven?  
Van jongs af aan was het altijd mijn droom om ooit een boek te schrijven, omdat ik schrijven zo leuk vond – en ik denk dat het op de een of andere manier duidelijk was dat ik talent had op dit gebied. Ik begon te schrijven aan mijn eerste boek als een soort “uitdaging” aan mezelf – nieuwsgierig om te zien of ik kon slagen. 

Hoe en waarmee is de Oxen-serie begonnen? Heb je van tevoren besloten hoeveel boeken je zou schrijven over Niels Oxen? Komen er nog meer?   
Met de OXEN-serie wilde ik een nieuw hoofdpersonage introduceren – een personage dat ver afstaat van de gebruikelijke personages in misdaadverhalen (politieagenten, journalisten, pathologen etc.), maar ook een personage via wie ik een belangrijk en relevant verhaal kon vertellen over onze oorlogsveteranen, hun problemen en hoe politici/militairen deze soldaten niet voldoende steun en hulp hebben geboden.   

Eigenlijk dacht ik erover om een trilogie te schrijven – en nu heb ik deel 6 af… Er komen meer boeken in de OXEN-serie, ik ben begonnen met het schrijven van nummer 7… 

Wat kun je ons vertellen over Niels Oxen? Lijkt hij op jou of iemand die je kent?   
Nee, we zijn niet hetzelfde. Maar er zijn een paar punten waarop Oxen en ik op elkaar lijken. We zijn graag in de natuur – en we vissen graag… 

Kun je ons iets vertellen over je schrijfproces? Plan je alles eerst of word je verrast terwijl je schrijft?   
Ik improviseer heel veel. Maar natuurlijk moet er in elk verhaal een soort “thema” of hoofdlijn zitten. Als ik er uiteindelijk een (of meer…) heb gevonden, heb ik een lange periode van speculaties waarin ik probeer bepaalde belangrijke delen van een plot te bedenken. Ik schrijf geen woord voordat ik de juiste titel heb gevonden. Daarna moet ik een begin hebben en een aantal aandachtspunten tijdens het verhaal – en dan begin ik gewoon te schrijven… Dus al met al is slechts een klein deel vanaf het begin gepland. 

Er is een tv-serie gemaakt over Oxen, wat vind je daarvan? Ben je überhaupt betrokken geweest bij dit proces (wat betreft het script en de acteurs)? Weet je wanneer we Oxen in Nederland kunnen zien?   
Ik vind het spannend – en vleiend – dat er van OXEN een televisieserie is gemaakt – voor een bedrag van bijna 10 miljoen euro. In Denemarken is het een groot succes met gemiddeld 1,3 miljoen kijkers per aflevering, wat een waanzinnig hoog aantal is op een bevolking van 5,8 miljoen inwoners. Ik heb niet deelgenomen aan het project, en sorry, ik weet niet wanneer het op de Nederlandse televisie te zien zal zijn. 

Inmiddels is de zesde Oxen uit: Pelgrim. Wat kun je ons vertellen over dit verhaal?  
We ontmoeten Oxen al op pagina één. Hij is samen met zijn zoon Magnus aan het wandelen op het middeleeuwse pad dat helemaal door Denemarken loopt en eindigt in Noord-Duitsland, vlakbij Hamburg. In het Duits de zogenaamde Oxenweg…  
We begrijpen dat Oxen, nadat hij uit het ziekenhuis is gekomen, door heel Denemarken heeft gewandeld en vele, vele kilometers heeft afgelegd.  
Als hij uiteindelijk omkeert en naar huis reist, vraagt de voormalige inlichtingenbaas Axel Mossman Oxen en Margrethe Francks hulp bij een “makkelijke” zaak: Zij moeten Mossman helpen om een deal te sluiten tussen het Deense ministerie van belastingen en een man die informatie over belastingfraude door Deense burgers via Panama wil verkopen. Aan de andere kant proberen Franck en Oxen Sally Finnsen te helpen, de jonge politieagente die een rol speelde in het laatste boek, GLADIATOR. Ze proberen haar te helpen de man te vinden die haar broer heeft vermoord.  
Blijkbaar twee zaken die niets met elkaar gemeen hebben – maar dat is afwachten. 

Je krijgt deze vraag vast vaak, maar in Nederland zijn de Scandinavische auteurs razend populair, heb je enig idee hoe dat komt?   
NEE! Misschien omdat Duitsers en Nederlanders (voor zover ik weet) gefascineerd zijn door de Scandinavische landen, er vaak op vakantie gaan – en daarom misschien ook wel van onze schrijfsels houden…  

Lees je zelf graag, wat is je favoriete genre?   
Mijn favoriete genre is hetzelfde als dat van mijzelf: misdaad/thriller/spionagefictie – maar ik hou ook van boeken over historische onderwerpen zoals de Tweede Wereldoorlog en andere onderwerpen. 

Welk boek is jouw favoriete boek aller tijden en zou je aanraden aan iedereen die het misschien nog niet gelezen heeft?  
Ernest Hemingway – De oude man en de zee  

Heb je guilty pleasures?  
Heel veel! Alles wat lekker is. Misschien nog wel het meest… chocolade…  

Wat is die ene vraag die niemand je ooit heeft gesteld en die je graag zou willen beantwoorden (en wat zou dat antwoord zijn)?  
Waarom ben je zo’n grote fan van Liverpool FC?  
Liverpool heeft zo’n grote rol gespeeld tijdens mijn hele jeugd met zoveel titels, zoveel buitengewone spelers en zo’n fascinerende geschiedenis. Iedereen die het liedje “You’ll never walk alone” heeft meegemaakt, zal begrijpen waarom. 

Lees meer over Jens Henrik Jensen op thrillersandmore.com

Leave a Reply

  • (not be published)