Pelgrim

Titel: Pelgrim
Auteur: Jens Henrik Jensen
Serie: Oxen #6
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: april 2024
Aantal bladzijdes: 496
Recensie: Amanda

Auteur
Jens Henrik Jensen (1963), auteur en journalist, schreef al diverse thrillers voordat hij definitief doorbrak met De hondenmoorden , het eerste deel in zijn fenomenale Oxen-reeks. Met het tweede boek over de getraumatiseerde oorlogsveteraan Niels Oxen, De schaduwmannen , vestigde hij definitief zijn naam bij de top van de Deense thrillerschrijvers.

Achterflap
Zelfs lang nadat een reeks moorden op oorlogsveteranen is opgelost, werpt de zaak nog lange schaduwen over voormalig topmilitair Niels Oxen en zijn partner bij de geheime dienst, Margrethe Franck.

Belast met het schuldgevoel over het doden van onschuldige mensen verdwijnt Oxen op een wandeltocht van een maand. Op hetzelfde moment wordt Margrethe Franck door haar werkgever geschorst.

Wanneer Axel Mossmann, Francks voormalige baas, de hulp van de twee vraagt voor een ogenschijnlijk simpele taak, lijkt dat een welkome afwisseling van alle tumult. Samen met Mossmann staan Franck en Oxen de Deense belastingdienst bij tijdens het achterhalen van geheime financiële informatie uit Panama. Ze werken samen met de jonge politieagente Sally Finnsen.

Wanneer ze na een moeizaam onderzoek eindelijk een mysterieuze moordenaar op het spoor komen, blijkt hun tegenstander onvermoede macht te hebben.

Waarom zou iemand tegen elke prijs een moordenaar beschermen? Hoe is de zaak in Panama hiermee verbonden? En waarom liegt hun oude bondgenoot Mossmann hen voor?

De zoektocht naar antwoorden brengt hen allemaal in levensgevaar.

Mijn mening

Het leven was in werkelijkheid waarschijnlijk een immateriële grootheid die niet gemeten kon worden met de schaal die heerste aan de luxueuze oever van een meer, met zijn koele witte wijn en kreeftstaarten, maar in plaats daarvan met behulp van de inhoud, de kern zelf. Nietigheid, broosheid en liefde.

Inmiddels alweer het zesde deel in de serie met oud-militair Niels Oxen en Margarethe Franck. Uiteraard kan ook Mossmann niet ontbreken, die is onlosmakelijk verbonden met die twee. Maar in hoeverre is Mossmann eigenlijk te vertrouwen? De onderlinge relaties komen in dit deel heel erg onder druk te staan, iedereen lijkt een eigen agenda te hebben en die na te streven. Maar dit zorgt ook voor de nodige wantrouwen over en weer. De vraag is of dit uiteindelijk nog goed zal komen. Want de spanningen lopen hoog op. Zeker omdat Mossmann in beide verhaallijnen zit te rommelen.

De twee verhaallijnen lopen in eerste instantie naast elkaar, de Panama-papers (de Deense belastingdienst heeft grof geld betaald om deze lijsten met belastingontduikers in handen te krijgen) en de zoektocht naar het laatste overgebleven lid uit de kelders, waar het vorige deel over ging. Beide verhaallijnen worden vrij uitgebreid beschreven, vooral die van de Panama-papers, waardoor het af en toe wat langdradig wordt. Uiteindelijk komen ze richting het eind van het verhaal toch samen.

De personages hebben allemaal hun eigen problemen en sores te verwerken en komen door de gebeurtenissen meer dan eens in een lastig parket terecht. Wat ik mooi vond om te zien is hoe de relatie tussen Oxen en zijn zoon Magnus steeds hechter lijkt te worden. De andere personages maken in mijn ogen weinig veranderingen door.

De verhaallijn is prima in elkaar gezet, op sommige plekken wat langdradig. De spanning is redelijk aanwezig, maar zakt weg in de langdradige stukken. Persoonlijk vind ik het jammer dat de personages weinig evolueren in dit verhaal. 

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Hiermee kom ik afgerond uit op een ruime 3,5 ster. Leuk om weer met Oxen op jacht te zijn, maar er had meer ingezeten.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)