De excursie

Titel: De excursie
Auteur: Marieke Damen
Serie: Kluitman-novelles #21
Genre: Jeugdthriller
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 112
Recensie: Amanda

Auteur
Marieke Damen begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na twee kinderboeken en diverse korte verhalen brak ze door met Stilleven. Dit thrillerdebuut werd meteen genomineerd voor beide Hebban-prijzen en voor de MAX Bronzen Vleermuis.

Achterflap
Isabella en Jens gaan met hun havo 4-groep op reis naar Rome. Op de eerste dag wordt hun lerares ziek en krijgt de jonge en onervaren docent Jasper hulp van de lokale gids Sergio Moretti bij het begeleiden van de groep. De aantrekkelijke Moretti windt iedereen om zijn vinger. Behalve Jens, die hem niet vertrouwt en hem ook als bedreiging ziet voor het indruk maken op Isabella, voor wie hij geheime gevoelens heeft. Tijdens het bezoek aan het Colosseum wordt de groep leerlingen gesplitst. Aan het eind van de dag blijkt dat Isabella en nog twee leerlingen spoorloos zijn verdwenen. In het hostel doet de groep een vreselijke ontdekking. Had Jens gelijk en is Moretti inderdaad niet te vertrouwen?

Mijn mening

Jaloezie kan rare dingen met je doen.

Kluitman blijft lekker novelles publiceren, korte spannende verhalen voor de beginnende lezers of een lekker tussendoortje voor de ervaren lezers. Ook nu weer een prima boekje over Jens en Isabella die op Romereis gaan met de klas. Hier gaat uiteraard van alles fout en Jens heeft erg veel moeite met alle ‘knappe Italiaanse jongens’, aangezien hij een oogje op Isabella heeft. Door een vervelende samenloop van omstandigheden en een duivels plan, wordt het een gedenkwaardige trip, maar dan niet op een positieve manier.

Lekker vlot te lezen, een spannend verhaal waarin veel gebeurt. De perspectieven wisselen tussen Jens en Isabella, waardoor je beide kanten van het verhaal meemaakt. Het verhaal hangt hier en daar wel van wat toevalligheden aan elkaar en de ontknoping ging ineens dan eigenlijk weer wat te snel. Voor een mooi afgewerkt verhaal hadden er nog een paar bladzijden extra in gemogen. Ondanks dat heb ik mij prima vermaakt en was het boek binnen no time uit.

Een prima 3,5 ster voor De excursie.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)