Waarom we logen

Titel: Waarom we logen
Auteur: Karin Slaughter
Serie: Will Trent #12
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Ineke Lenting
Publicatiedatum: juni 2024
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Amanda

Auteur
Karin Slaughter is een van de populairste verhalenvertellers ter wereld. Ze is de auteur van meer dan twintig New York Times-bestsellers, waaronder het voor een Edgar Awards genomineerde Veroordeeld en standalone-thrillers zoals Goede dochter, Mooie meisjes en Gewetenloos. Haar boeken worden in 120 landen uitgegeven en wereldwijd zijn er ruim 40 miljoen exemplaren van verkocht. Haar internationale bestseller Pieces of Her (Gespleten) stond als Netflix-serie wereldwijd op #1, en de Will Trent-serie is ook een succes op tv.

Achterflap
Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar special agent Will Trent en patholooganatoom Sara Linton hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt. Ze liegen over het verleden. Ze liegen over het heden. Ze liegen tegen zichzelf.

Op een avond dreigt de anders zo brave dochter Mercy McAlpine de familiegeheimen te onthullen, en aan het eind van die avond is ze dood. Wat voor Will en Sara de vakantie van hun leven had moeten worden, verandert in een race tegen de klok. Want alles wijst erop dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan…

Mijn mening
Eindelijk weer een nieuw deel in de serie met GBI agent Will Trent en forensisch patholoog Sara Linton in de hoofdrol! Hier keek ik zo naar uit. Ik hou echt van Will en Sara en hoop ook dat de serie voorlopig nog even door mag gaan. In dit deel zijn we op huwelijksreis met de twee tortelduifjes. Als verrassing heeft Will een tripje naar een onherbergzaam gebied in de bergen geregeld als huwelijksreis. Hij weet dat Sara van de natuur houdt en hoopt dat ze dit op het eerste gezicht idyllische plekje waardeert. (Dat hij daarnaast nog een reden heeft om daar naartoe te gaan, dat is bijzaak.) Ze hebben een heel mooi en romantisch huisje vlak bij een meer en met een prachtig uitzicht. De familie McAlpine runt al generaties lang dit oord met vakantiehuisjes aan het meer, midden in de bergen, afgesloten van de wereld. Het is bereikbaar via één zandweg en wifi en telefoonbereik is zéér beperkt beschikbaar (en niet voor de gasten!). Op het eerste zicht lijkt het een fantastische plek en Sara is dolgelukkig met Will en de keuze die hij gemaakt heeft. Totdat blijkt dat dit plekje toch minder idyllisch is en meer geheimen bewaard dan iedereen lief is…

Wat een heerlijk, spannend, gruwelijk, tof, vlot en goed uitgewerkt verhaal is Waarom we logen zeg! Slaughter flikt het gewoon weer om ervoor te zorgen dat je op het puntje van je stoel zit. Je zou denken dat op zo’n geïsoleerde plek als hier in de bergen het verhaal snel verteld is. Er is een beperkt aantal mensen aanwezig dat überhaupt toegang heeft tot dit vakantieoord. Maar niks is minder waar. Met de weinig mensen en middelen die Slaughter hier tot haar beschikking heeft, weet ze een heel ingenieus plot neer te zetten. Iedere keer als je denkt te weten hoe het zit en het idee hebt dat je de goede kant op gaat, draait het verhaal 360 graden en sta je weer met lege handen en je mond vol tanden. Ze weet de spanning op te bouwen en grotendeels vast te houden gedurende het verhaal, waarbij de ontknoping uit totaal onverwachte hoek komt en je vol verbazing achterblijft.

De personages zijn om je vingers bij af te likken. Zo gedetailleerd en goed uitgewerkt, zo op elkaar ingespeeld en zo verknipt. Ik sta er soms nog steeds versteld van waar mensen toe in staat zijn en hoe manipulatief iemand kan zijn. Hoe trauma zijn uitwerking op een persoon kan hebben en hoe een ander dat juist weet om te buigen naar iets positiefs. Wat is de mens toch een bijzonder (en zeer ingewikkeld) wezen!

Ik kijk nu al uit naar het volgende deel, Slaughter heeft mij weer versteld doen staan en ervoor gezorgd dat ik de nodige uurtjes ‘van de wereld’ was.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Met bovenstaande score komt ik afgerond uit op een hele mooie 4,5 ster.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)