
Titel: De Gwendy-Trilogie
Auteur: Stephen King & Richard Chizmar
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Nathaly Schrijnder en Annemarie Lodewijk
Publicatiedatum: september 2024
Aantal bladzijdes: 653
Recensie: Lilian
Over de auteurs:
Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Op de middelbare school schreef hij zijn eerste verhalen en verkocht deze aan klasgenoten. Na een studie Engels aan de Universiteit van Maine ging hij werken als docent Engels. Als aanvulling op het karige gezinsinkomen schreef hij een aantal verhalen voor mannenbladen. Een verhaal over een meisje met bovennatuurlijke krachten verdween in de prullenbak. Zijn vrouw Tabitha (auteur Tabitha King) vond het en overtuigde haar man om het af te maken. Het resultaat was Carrie (1974). De rest is geschiedenis …
Richard Chizmar is een bestsellerauteur van de New York Times, USA Today, Wall Street Journal, Washington Post, Amazon en Publishers Weekly.
Hij is de co-auteur (met Stephen King) van de bestseller Gwendy’s Button Box en de oprichter/uitgever van Cemetery Dance magazine en de Cemetery Dance Publications book imprint. Hij heeft meer dan 35 verzamelwerken geredigeerd en zijn korte fictie is verschenen in tientallen publicaties, waaronder meerdere edities van Ellery Queen’s Mystery Magazine en The Year’s 25 Finest Crime and Mystery Stories. Hij heeft twee World Fantasy awards, vier International Horror Guild awards en de HWA’s Board of Trustee’s award gewonnen.
Achterflap:
In Gwendy’s knoppenkist verandert het leven van de twaalfjarige Gwendy Peterson voor altijd wanneer ze van een vreemde man een mysterieuze houten kist krijgt. Die biedt verleidelijke lekkernijen en vintage munten, maar de man waarschuwt haar dat als ze op een van de prachtig gekleurde knoppen van de kist drukt, dood en verderf zullen volgen.
Jaren later, inGwendy’s magische veer, is Gwendy een succesvolle schrijfster geworden met een veelbelovende toekomst in de politiek. Maar wanneer de knoppenkist plotseling weer in haar leven verschijnt, moet ze beslissen of ze bereid is alles op het spel te zetten voor de verleiding die hij biedt.
En in het spannende slot, Gwendy’s laatste taak, proberen kwade krachten de knoppenkist in hun bezit te krijgen. Het is aan senator Gwendy Peterson om hem koste wat kost voor hen verborgen te houden. Maar waar kan iemand zoiets destructiefs verbergen voor zulke machtige wezens?
Mijn mening:
Jaren geleden heb ik Gwendy’s knoppenkist gelezen en was aangenaam verrast. Ik ben geen King fan, dit vanwege het feit dat de meeste verhalen wel superspannend beginnen maar te grotesk en over de top eindigen. Dat was met het eerste deel zeker niet zo. Dit deel leest eerder als een Young Adult, wel spannend en met voldoende diepgang, maar wel makkelijk leesbaar.
Het eerste deel speelt zich af in de jaren ’70 en maken we kennis met de jonge Gwendy, ze is dan een jong, onschuldig meisje van twaalf die moeite heeft met haar gewicht en uiterlijk. Op een dag krijgt ze, van een man in pak met bolhoedje, een knoppenkist waar ze op moet passen. Het is voor zo’n jonge vrouw een hele grote verantwoordelijkheid, want de knoppenkist kan nogal wat ellende veroorzaken als je er onverantwoordelijk mee omgaat. Aan de andere kant krijgt Gwendy, hoogstwaarschijnlijk door de knoppenkist, meer zelfvertrouwen en vinden er gebeurtenissen plaats die in haar voordeel uitpakken. Het geeft en neemt… Je ziet Gwendy uitgroeien tot een jonge vrouw en in het tweede deel krijgt Gwendy wederom de knoppenkist in haar bezit en ook nu geeft de knoppenkist haar en haar naasten, die overigens niets van de knoppenkist afweten, veel geluk en vreugde.
In het derde en laatste deel komt de man met het bolhoedje nogmaals haar leven binnengewandeld en krijgt ze voor de laatste keer de knoppenkist in haar bezit. Gwendy is ondertussen uitgegroeid tot een vrouw met een grote carrière in de politiek en is al jaren gelukkig getrouwd. De knoppenkist is in dit deel een zwaardere ballast dan in de voorgaande delen. Alsof het gegroeid is en meer neemt, dan geeft…. De drang om de knoppenkist te gebruiken is toegenomen en dat beangstigt Gwendy. Zal ze haar laatste tijd met de knoppenkist tot een goed einde weten te brengen?
Om eerlijk te zijn vind ik de personages en hun verhaallijnen in dit deel erg goed uitgewerkt, het is echt een ontroerend deel. Maar aan de andere kant gaat dit deel dan wel weer a la King over de top! Ik kan mij voorstellen dat King-fans dit deel het beste vinden. Er zitten ook verwijzingen in naar eerder werk van King, erg goed gedaan.
Al met al een mooi boek, met gedetailleerde beschrijvingen van mensen en hun omgeving, het Amerikaanse leven in een kleine stad. Daar heb ik erg van genoten en de reis in de ruimte was goed en doordacht geschreven, daar heeft duidelijk iemand met kennis overheen gelezen.
De macht die de knoppenkist heeft, is iets wat sommige mensen gek maakt en waar ze letterlijk een moord voor zouden willen begaan. Zo hebben King en Chizmar een aantal personages de revue laten passeren die mij enorm hebben geïrriteerd en waar ik een zwak voor heb gekregen. Altijd heerlijk als een auteur(s) dat teweeg kan/kunnen brengen.
Ik heb dan ook enorm genoten van deze trilogie, maar het meeste van het eerste deel!
Spanning: 3.5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5
De Gwendy-Trilogie krijgt van mij dan ook 4 welverdiende sterren.
Lilian
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank.