
Interview met Bjorn Van den Eynde over zijn nieuw te verschijnen thriller De Grote Boze Wolf, het derde deel in de serie met de rechercheurs Marjolein De Vriese en Nathan Durnez welke verschijnt bij Uitgeverij Pelckmans.
Leuk dat we jou een paar vragen mogen stellen, Bjorn! Alvast bedankt voor het beantwoorden. Om maar gelijk met de eerste vraag in huis te vallen:
Wie is Bjorn? Vertel ons wat over jezelf, wat vind je leuk en wat vind je niet leuk? Wat zijn je hobby’s?
Ik ben Bjorn, papa en echtgenoot, en ik ben actief als auteur, scenarist en regisseur. Ik sport graag, volleybal en voetbal, en speel muziek, piano en toetsen – liefst in bandjes met vrienden, maar mijn liefste tijdverdrijf is tevens mijn professionele bezigheid geworden. Ik schrijf echt heel graag, en doe dat 7/7. Analytisch en technisch aan de slag gaan met structuur, plot, karakter… vind ik heerlijk.
Zo, nu weten we de eerste dingen over jou. Op 15 april verschijnt het derde deel in de serie met De Vriese & Durnez in de hoofdrol. Een spannende serie vol misdaad en intriges. Hoe is de serie tot stand gekomen? Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald voor de boeken en voor de personages?
Na heel wat YA in het thrillergenre te schrijven, wilde ik graag ‘hetzelfde soort boek’ voor volwassenen schrijven: korte hoofdstukken, snelle plot, en met grote focus op de hoofdkarakters en hun ontwikkeling en lange bogen. Dat ik daarvoor in België zou blijven, was een evidentie: ik hou van de schoonheid en de lelijkheid van ons heel aparte landje. Dat het duo een Vlaamse en een Waal zouden worden, was dan ook de logica zelve. Marjolein komt uit Genk, omdat ik de geschiedenis van de mijnen, de migratie en de statigheid van die gebouwen nog steeds erg fascinerend vind. Nathan komt uit Charleroi, omdat de tanende industriestad iets erg triest heeft, maar het net fijn is daarin ook de schoonheid te gaan zoeken. Et voilà!
Lijken De Vriese & Durnez op jou? Of misschien op iemand uit jouw omgeving? Waar hebben ze hun karaktertrekken vandaan?
Hoofdkarakters haal je altijd bij jezelf. Je schrijft immers over wat je weet. Marjoleins zoektocht naar zichzelf, en de tweestrijd te kiezen tussen twee levenspaden (schoonheid/kunst versus maatschappelijk relevant werk), en Nathans onzekerheid en moeizame zoektocht wat betreft relaties… zijn me beide niet vreemd. (Gelukkig beleef(de) ik dit persoonlijk minder intens.)
Hoe begin je aan een nieuw boek, ga je zitten en beginnen, of duurt het wel even voordat je een goed idee hebt wat je wil omzetten naar een boek?
Drie puzzelstukken zijn voor mij essentieel voor ik start. Het eerste, de arena/context, is gelukkig reeds ingevuld: dat is België en zijn schoon- en lelijkheid. Daarnaast wil ik weten wat Marjolein en Nathan persoonlijk mee zullen maken, welk stukje ‘coming-of-age/drama/…’ ik van hen zal vertellen. Ten slotte wil ik een goeie pitch voor een case hebben, met minstens een puzzelstukje dat ik zelf erg waardeer. Dat kan Gorki zijn (SKP), Belgische koloniale geschiedenis (Engelenmoord), of stripfiguren (De Grote Boze Wolf).

Zoals eerder al gezegd, op 15 april verschijnt De grote boze wolf, het derde deel in jouw spannende thrillerserie. Heb je al enig idee hoeveel delen er in deze serie verschijnen?
De tocht van Marjolein en Nathan is ‘die van hun leven’, dus wat mij betreft gaan we samen met de lezers nog erg lang met die karakters mee. Als je ziet wat er op hun levenspad nog kan gebeuren, voor elk van hen, hoef ik niet te vertellen dat die tocht nog stevig kan en zal worden. Als lezers blijven lezen, en dat doen ze nu massaal – waarvoor dank!, dan zal de tocht verder gezet worden.
Het boek is klaar, het ligt bijna in de winkels, hoe voel je je nu? Blij? Opgelucht? Gespannen? Of misschien een beetje eenzaam omdat het verhaal afgerond is?
Blij! Ik ben tevreden met hoe dit stukje verhaal er weer ligt en wat er op het pad van Marjolein en Nathan zal gebeuren. Voor eenzaamheid is er geen tijd, want ik ben bezig met een nieuwe YA-thrillerreeks voor het najaar, heel wat televisieschrijfwerk… en stiekem woelen ook Marjolein en Nathan door mijn gedachten. Het stopt nooit :-D.
Kun je ons iets vertellen waar het verhaal over gaat?
Zeker! Het verhaal van De Grote Boze Wolf start wanneer in Luik een meisje van zes verdwijnt. Dat jonge kind wordt twee dagen later teruggevonden, met diepe snijwonden in haar arm en verkleed als stripheldin Wiske. De jonge, Vlaamse rechercheur Marjolein De Vriese wordt samen met haar Waalse collega Nathan Durnez op de schokkende zaak gezet. De dader heeft immers beloofd dat het niet bij één slachtoffer zal blijven. Ahja! Geen Wiske zonder Suske…
Van bij het begin van het onderzoek staan De Vriese en Durnez onder enorme druk. De pers springt op het verhaal van ‘de wolf die kinderen grijpt’ en de vorderingen van het duo rechercheurs worden met argusogen gevolgd. Tegelijkertijd zit Marjolein erg in de knoop met zichzelf. Is zij wel de geschikte persoon om deze zaak mee op te lossen? Maar tijd om te twijfelen is er niet. Elk moment kan ergens in het land een kind verdwijnen. Het feest van de wolf komt dichterbij, en zowel Marjolein als Nathan zijn uitgenodigd.
Zo, dan nu nog even een aantal korte vragen!
Koffie of thee? Latte, met te veel suiker, en af en toe thee.
Zomer of winter? Zomer, net na een kleine regenbui!
Lezen of tv kijken? 50/50, als het maar een goed verhaal is.
Lezen of schrijven? Schrijven, en daarna nog meer schrijven.
Hond of kat? Hond.
Thriller of horror? Thriller die voldoende ‘snijdt’ :-D.
Fysiek boek of e-reader? Papier!
En last but not least: Waar mogen we jou voor wakker maken?
Om te zeggen dat ik me nog eens mag omdraaien.