
Titel: De biograaf
Auteur: Darline Degheldere
Genre: thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: maart 2025
Aantal bladzijdes: 311
Recensie: Lilian
Auteur
Darline Degheldere heeft in 2018 haar liefde voor het schrijven ontdekt. Aan haar eerste boek ‘Het herschreven verleden’ werkte ze twee jaar lang, waarna ze het aarzelend instuurde voor de allereerste Fintro prijs voor spannende boeken, waar ze in de top vijf belandde. Gesteund door die erkenning schreef ze vervolgens ‘De Vijfde Kamer’, dat ze het jaar nadien opnieuw instuurde voor de tweede editie van de Fintro prijs, waarop ze opnieuw werd genomineerd.
Gemotiveerd door de erkenning van de jury, besloot ze haar stoutste schoenen aan te trekken en Sandra te benaderen. Er was meteen een klik met het manuscript en tussen uitgever en auteur, waarop er hard achter de schermen werd gewerkt om van ‘De Vijfde Kamer’ een mooi werk te maken, dat in februari 2021 debuteert. Darline heeft de smaak voor het schrijven volop te pakken en werkt aan intussen aan een derde boek.
Achterflap/samenvatting
Tijdens een verkeerscontrole wordt in de kofferbak van Alex Haentjes het dode lichaam van een jonge vrouw aangetroffen. De bestuurder wordt meteen aangehouden. Is het zijn eerste moord of heeft men te maken met een seriemoordenaar?
Een aantal cold cases zullen opnieuw worden uitgespit, maar Alex H. is slechts onder vreemde voorwaarden bereid mee te werken. Zo wil hij zijn levensverhaal enkel kwijt in een biografie en duidt hij zelf de auteur aan die met die taak wordt belast.
De uitverkorene biograaf, Bernard De Paepe, blijkt een uitgebluste journalist/auteur te zijn, die helemaal niet opgezet is met de opdracht. Waarom werd hij gekozen en hoe moet hij dit aanpakken? Wat schuilt er achter dit vreemde verzoek?
Al gauw rijst de vraag wie in wiens leven aan het graven is.
Mijn mening
In De biograaf krijgt Bernard Depaepe de vraag om een biografie te schrijven over het leven van een moordenaar, Alex Haentjes. Het verzoek komt van de gerechtelijke politie, de verdachte wil namelijk niets meer kwijt aan de politie en wil zijn hele verhaal alleen op laten luisteren door één specifieke auteur. Kan Depaepe dit wel als een verzoek zien of kan hij dit verzoek moreel gezien gewoon niet weigeren?
De perfecte ingrediënten voor een psychologische thriller, een moordenaar en waarschijnlijk een seriemoordenaar die zijn geheimen alleen kwijt wil aan een specifieke auteur. Daar moet een doordachte reden voor zijn, waarom kiest hij uit alle auteurs juist voor de uitgebluste Bernard Depaepe?
Het verhaal speelt zich grotendeels af in een ondervragingskamer in de gevangenis, maar door het interview krijgen we steeds meer te zien van het leven van Alex Haentjes. Samen met Alex en Bernard duiken we het verleden in, maar naar wiens verleden? Alex Haentjes weet tijdens de gesprekken de interesse steeds van zijn verleden af te wenden en het gesprek om te draaien.
De jonge politieagente Jazzlin klampt zich met veel enthousiasme in deze zaak en is dan ook van plan pas los te laten als alle cold cases opgelost zijn. Maar gaat haar dat lukken, zijn alle cold cases wel te linken aan Alex Haentjes en weet ze Bernard tot het einde aan de zaak gekoppeld te laten?
Het verhaal is vanuit meerdere perspectieven geschreven en wisselen elkaar per hoofdstuk af. Ook heden en verleden wisselen elkaar af. Dit alles maakt het lezen erg aangenaam en houd je als lezer scherp en geboeid. Degheldere heeft een fijne en rustige schrijfstijl die soms niets aan de fantasie overlaat, wat ik wel lekker vind. De spanningsopbouw wordt verder verhoogd door de cursief gedrukte hoofdstukken, waarin Bernard zijn eigen biografie schrijft. Via deze hoofdstukken komen we meer te weten over het persoonlijke leven van Bernard dan tussen de vier muren in de verhoorkamer.
Sommige personages hadden van mij wel wat verder uitgewerkt mogen worden. Vooral Bernard, daar had voor mijn gevoel wel meer ingezeten. Vooral de vraag waarom Alex Haentjes specifiek naar hem heeft gevraagd, zal een behoorlijke indruk op hem gemaakt moeten hebben en dat kwam niet helemaal goed uit de verf. Ondanks het kabbelende begin weet Degheldere je toch vlot door het verhaal heen te loodsen door de korte hoofdstukken, de dynamiek tussen de hoofdpersonen en haar fijne schrijfstijl.
Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3
De biograaf krijgt van mij 4 sterren!
Lilian
Recensie-exemplaar ontvangen van Hamley Books, waarvoor onze hartelijke dank!
Darline Degheldere
Bedankt voor de recensie. Ik ben er heel blij mee.