We hadden een leuk interview met schrijfster en uitgeefster Mary van Duuren. Lees hieronder verder!

Foto: momentsofmary.com

Kun je in het kort aan ons vertellen wie Mary van Duuren is?
Ik ben 56 jaar en samen met Niek, waarmee ik 30 jaar getrouwd ben, heb ik twee inmiddels bijna volwassen kinderen: een dochter van 20 en een zoon van 18. Van oorsprong ben ik een bezige bij, hou van uitdagingen en ben ik in het bezit van een behoorlijke dosis positiviteit.

In 2017 heb je Adoremi Uitgeverij opgericht, wat was de voornaamste drijfveer?
Ik had een agentschap in sieradenmerken die ik door het hele land naar winkels vertegenwoordigde, dus het ondernemen zit een beetje in mij. Toch besloot ik mijn droom te gaan volgen: Ik wilde meer doen met mijn passie, het schrijven en uitgeven van mijn boek.
Ik heb ook jarenlang ervaring opgedaan in de grafische sector, dus ik besloot niet een uitgeverij te zoeken, maar het zelf uit te gaan geven.
Toen ik Twee Ons Geluk, mijn eerste boek, in de boekwinkels zag liggen, besloot ik de activiteiten van mijn agentschap Adoremi om te gaan zetten als uitgeverij. Ik wilde andere potentiële auteurs ook dat gevoel geven en helpen om ook hun (eerste) boek laagdrempelig op de markt te brengen. Inmiddels zijn er nu elf uitgaven gedaan in die twee jaar tijd.

Zelf heb je al een verhalenbundel, een roman en een boek over tinnitus uitgebracht. Wat schrijf je het liefst, waar ligt je hart?
Twee Ons Geluk en Tussen rust en ruis gaan over mijn leven, dus zijn autobiografisch. De columns en mijn relaas over mijn slechthorendheid hebben een duidelijke boodschap over hoe je – ondanks beperkingen of belemmeringen – positief in het leven kan staan.
Toen deze boeken uitkwamen was ik al lang aan het schrijven aan mijn roman. Dat heeft dus meer dan twee jaar geduurd. Dit was mijn grootste droom en dat gevoel wil ik vasthouden.
Mijn vierde boek gaat dan misschien was langer duren, maar zal waarschijnlijk toch weer een roman zijn. Ik hou ervan om de soms uit de werkelijkheid te stappen en mijn fantasie los te laten gaan op een verhaal.

Inmiddels heb je naast je eigen boeken, ook boeken van anderen uitgegeven. Hoe zijn deze mensen met je in contact gekomen?
De eerste auteurs heb ik zelf benaderd, die zaten in mijn vriendenkring. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke schrijvers van blogs, die ik ook dat podium wilde geven. Ik ben eerlijk geweest dat mijn uitgeverij in opstartfase was, maar zij wilden toch aan boord komen om ook hun droom werkelijkheid te laten worden.
Nu krijgen we regelmatig manuscripten of boekideeën toegestuurd, maar zowel de kwaliteit van het verhaal als de auteur en zijn/haar ambities moeten bij Adoremi passen.

Geef je liever een boek van een ander uit of toch liever je eigen creatie?
Moeilijke vraag. Ik denk beiden wel. Bij mijn eigen creatie moet ik echt afstand doen van het verhaal, anders blijf ik tot de laatste proef nog corrigeren. Dat is mijn valkuil. Bij het boek van een ander hou je toch meer rekening met het originele script.

Je roman “De schittering in de diepte” was een combinatie tussen een spannend verhaal en een emotionele zoektocht. Was dat ook direct je bedoeling toen je aan deze roman begon?
Jazeker. Ik vind een boek interessant als er verschillende elementen inzitten, maar ook een mooie boodschap. Mijn doel was een ‘pageturner’ te maken, zodat lezers het boek niet weg wilde leggen en weten hoe het verder ging. Ik hou van cliffhangers en probeerde dat dan ook in elk hoofdstuk teweeg te brengen. Ik denk dat deze missie wel geslaagd is.

Ik weet dat je bezig bent met een nieuw roman, is dit een vervolg op “De schittering in de diepte” of ga je voor een verhaal met nieuwe personages?
Na het schrijven van ‘De schittering in de diepte’ waren de personages zo in mijn hart gaan zitten, dat ik graag een vervolg wilde schrijven. Ik merkte dat je als auteur van je personages gaat houden en dat de lezers dat ook gingen doen. Ik wilde zelf weten hoe het verder met ze ging.
Voor nu heb ik ervoor gekozen om eerst een ander boek te schrijven, één van mijn andere drie ideeën. Maar het vervolg gaat ook vast nog komen, denk ik.

Komt er nog een schrijfwedstrijd?
We hebben als team erg veel plezier gehad aan de twee schrijfwedstrijden, maar ook gemerkt dat er enorm veel tijd in gaat zitten. Het is erg tof om te organiseren en er zijn twee prachtige bundels uit voortgekomen. Daarnaast heeft het winnaars van verhalen aangespoord om hun eigen boek te gaan schrijven, waarvan ik er ook eentje inmiddels mocht uitgeven. Dat is een supermooie gedachte, dat we met die wedstrijden ook mensen extra hebben gemotiveerd.

Wat zou je doen als je nooit meer zou kunnen/mogen schrijven?
Ik heb nog een baantje in de ouderenzorg, dat ik met groot plezier een paar uur per week doe. Dat was ook altijd een wens van me om zoiets te mogen doen en toen de vacature van de nieuwe functie als gastvrouw op woongroepen voorbij kwam, greep ik deze kans met twee handen aan. Naast het schrijven en het werk achter de laptop ben ik dankbaar dat ik dit voor die generatie kan betekenen, dus dan zou ik me nog meer daarop richten.

Wat lees je zelf graag? Heb je ook voorkeur voor bepaalde schrijvers?
Het liefst lees ik boeken van Nederlandse auteurs. Ik heb altijd moeite met vertalingen omdat ik voel dat het niet exact de woorden zijn die de auteur vanuit het hart heeft geschreven.
Mijn favorieten zijn natuurlijk Herman Koch, die ik nu ook een paar keer persoonlijk mocht ontmoeten en een beetje mijn mentor is, maar ik hou ook van Saskia Noort en Kluun.
Soms doe ik een uitstapje naar buitenlandse auteurs. Nu lees ik bijvoorbeeld de serie van de zeven zussen van Lucinda Riley. Het verhaal trok mijn aandacht omdat het een zoektocht is van geadopteerde zusjes. Onze kinderen zijn namelijk ook geadopteerd uit Colombia.

Welke andere bezigheden geven jou voldoening, of bezorgen je plezier?
Momenteel verblijf ik heel graag in Zeeland aan het Veerse Meer, waar we de boot en caravan van mijn ouders hebben opgeknapt. Het is heerlijk om aan of op het water te zitten in alle rust, of om inspiratie op te doen.

Wat is je lievelingsgerecht en wil je daar het recept van met ons delen?
Ik ben eigenlijk een alleseter en vind zoveel lekker, dat ik niet zou kunnen kiezen. Daarom vind ik tapas heerlijk. Gewoon van veel verschillende dingen proeven en uitproberen.

Hoe vier jij het liefst vakantie? Heb je al plannen voor komende zomer?
Momenteel verblijven we in Zeeland deze zomer, maar wij gaan ook graag naar het buitenland om te proeven van andere culturen.
Volgend jaar staat een reis naar Colombia op de planning, omdat de kinderen nu klaar zijn om te zien waar ze geboren zijn en om op zoek te gaan naar hun families.

En tot slot, hebben wij ‘de lezers’ nu een goed beeld van Mary en Adoremi Uitgeverij of wil je nog iets aan ons kwijt?
Niets aan toe te voegen, het waren leuke vragen om te beantwoorden.
Wat ik wil meegeven aan iedereen is om te zorgen dat elke dag optimaal geniet van wat je ook doet en te accepteren wat je niet kunt veranderen en er dan maar anders (lees: positief) tegenaan te kijken. Doe wat je het allerleukste vindt om te doen en volg vooral je dromen!


Kijk voor meer informatie over de uitgeverij op www.adoremi.nl

Kijk voor meer informatie over Mary van Duuren op momentsofmary.com

Leave a Reply

  • (not be published)