Om een boek over te schrijven – door Inge Spaan

Ik schrijf alleen korte verhalen, maar wie weet durf ik me ooit te wagen aan een echt boek.

Berichten van deze strekking zie ik regelmatig op social media voorbijkomen. Het schrijven van korte verhalen wordt nog wel eens als makkelijk bestempeld in vergelijking met het schrijven van een boek. Een boek is immers aanzienlijk meer werk, daar het bestaat uit een veelvoud van het aantal woorden van een kort verhaal. Maar is het daardoor ook moeilijker? Ik denk het niet. Niet voor niets dat de cursus Korte verhalen als nummer één op mijn lijstje stond van cursussen die ik wilde maken voor de Online Schrijfschool van Marelle Boersma.

schrijven

Elke schrijver bedenkt in zijn hoofd de meest interessante personages, hij neemt ze met zich mee in zijn gedachten gedurende de hele periode dat hij met zijn verhaal bezig is. Want wij schrijvers weten: onze lezers willen graag meeleven met de personages die wij voor hen op deze wereld zetten.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een willekeurig persoon tegenkom bij de supermarkt die mij vraagt of hij mijn winkelkarretje mag overnemen – ze zijn tenslotte verplicht tegenwoordig – dan wissel ik misschien enkele woorden met deze man, en gaan we daarna onze eigen weg. Waarschijnlijk weet ik thuis al niet meer hoe deze persoon eruitzag. Loop ik echter de Nijmeegse Vierdaagse en ontmoet ik tijdens de eerste kilometer een wandelaar die ook alleen en in hetzelfde tempo loopt, dan is de kans groot dat ik die persoon na veertig lange kilometers beter ken dan die man (of was het een vrouw, zie je wel dat ik het nu al niet meer weet?) uit de supermarkt.

Probeer nu nog maar eens te geloven dat het veel makkelijker is om in een kort verhaal een boeiend personage neer te zetten dan in een roman!

In dit voorbeeld heb ik het over de personages, maar de strekking geldt natuurlijk ook voor andere onderdelen van een verhaal. Heb je in een roman nog even de tijd (lees: woorden) om het een en ander aan achtergrondinformatie te laten zien, of om de andere kant van het verhaal te belichten, bij een kort verhaal ligt dat anders. Als een rechter die geen rekening houdt met de voorgeschiedenis; van verzachtende omstandigheden is er geen sprake.

Het schrijven van een kort verhaal is dus niet per se makkelijk, wel erg leuk. En, niet onbelangrijk, het feit dat het aantal woorden beperkt is waardoor er minder ‘zitvlees’ nodig is dan bij het schrijven van een roman, maakt het toegankelijk. Je hoeft niet meteen maanden (of misschien zelfs jaren!) tijd te reserveren voor het opschrijven van jouw verhaal.

Het genre korte verhalen leent zich daarom ook uitstekend voor schrijfwedstrijden. Natuurlijk is een schrijfwedstrijd denkbaar waarbij een complete roman geschreven dient te worden, maar je kunt je voorstellen dat dit consequenties heeft voor de looptijd van de wedstrijd en voor het aantal deelnemers dat de eindstreep (én deadline) haalt. Een korte verhalenwedstrijd is daarom heel geschikt. Schrijvers kunnen zich uitleven op een diversiteit aan wedstrijden, waarbij de woordenlimiet in de regel varieert van laten we zeggen honderd tot tienduizend woorden, in alle genres en thema’s. Dé schrijfwedstrijd van dit moment in het genre spannende verhalen is De Zilveren Strop, georganiseerd door Stichting Gouden Strop en Hebban.nl, waarbij je 7.500 woorden tot je beschikking hebt.

Even terug naar de schrijvers die op social media posten dat ze ‘alleen maar’ korte verhalen schrijven, en heel misschien ooit een boek. Op welke manier kan een kort verhaal dan toch bijdragen in het proces waardoor een boek voor hen een reële optie wordt? Waarom zie ik de namen van schrijvers die veel en regelmatig korte verhalen schrijven en meedoen aan wedstrijden, op enig moment toch op die cover van een roman, thriller of ander boek prijken?

Allereerst omdat veel schrijven natuurlijk altijd goed is. Maar daarnaast val je, door jouw deelname aan die bepaalde schrijfwedstrijd, misschien wel op bij een uitgever. Dat kan! Je kunt jezelf onder de aandacht brengen bij een uitgever als je op de juiste manier weet op te vallen bij een wedstrijd.

Toen de Online Schrijfschool startte, begon ik enthousiast direct in de eerste lessen van de cursus Korte verhalen met tips geven over hoe je dat nou doet, opvallen bij uitgevers. Maar net zoals een verhaal beter wordt van een goede opbouw, wordt een cursus dat ook en de lessen die specifiek ingaan op schrijven voor wedstrijden, zijn daarom terechtgekomen aan het einde van de cursus. Eerst leer je namelijk hoe je een goed kort verhaal schrijft, want dat is helemaal niet zo makkelijk (of had ik dat al gezegd?) en er komt nogal wat bij kijken. Je zou er zomaar een boek over kunnen schrijven.

Inge Spaan

Schrijfdocent Online Schrijfschool

www.ingespaan.nl

www.marelleboersma.nl/onlineschrijfschool


Over Inge Spaan

Inge Spaan woont met haar man en dochters in de Achterhoek. Naast schrijven en een baan als accountant besteedt ze haar tijd aan hardlopen, bootcampen en het lezen van thrillers. Zij volgde een opleiding Thrillers schrijven aan de Schrijversacademie en debuteerde in 2020 met haar thriller Oververhit dat bij uitgeverij LetterRijn verscheen.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)