In maart verscheen bij uitgeverij De Crime Compagnie Terug naar Cornwall van Marelle Boersma. De wereldwijde maatregelen in verband met het coronavirus gooide roet in het eten waardoor een boekpresentatie bij boekhandel The Read Shop in Almere-Haven niet kon doorgaan. Momenteel verblijft zij in Frankrijk en werkt zij daar met haar man Jan aan hun chateau Logis-Delicieux. Tevens schrijft zij daar aan een nieuwe Ik Vertrek-thriller, hoopt zij later dit jaar weer nieuwe (aankomende) schrijvers te ontvangen voor een schrijfweek en werkt ze aan nieuwe plannen met de ThrilerAcademie. Wij namen contact op met Marelle om te vragen hoe de situatie in Frankrijk is.

Logis-Delicieux

Hoe is het met jullie in deze Coronatijd? Ik las in een blog dat het je best zwaar valt dat je niemand ziet en spreekt. Kun je genoeg afleiding vinden in de verbouwing of het schrijven?
In Frankrijk gelden totaal andere regels dan in Nederland. Dat betekent niet alleen vastzitten, maar ook qua verbouwingen met uitdagingen omgaan. Gisteren kregen we – na vijf weken!- eindelijk ons bestelde behang thuis bezorgd, en bleek het verkeerde behang geleverd. Maar ach, ik kan bellen met mijn ouders en heb veel contact met mijn kinderen. Ik mis het wel enorm dat ik ze niet even echt kan zien! Maar we zijn gezond en Jan en ik hebben het altijd heel gezellig samen.

Terug naar Cornwall ligt inmiddels een paar weken in de boekwinkels. Was het niet vreemd om geen boekpresentatie te houden? Of heeft het boek dat niet nodig?
Zeker vreemd, vooral omdat er een aantal hele leuke bijeenkomsten gepland waren. Ilse Karman en ik proberen steeds iets nieuws te bedenken wat echt bij het boek past. Wat de signeersessies betreft heb ik een nieuwe online vorm bedacht: plaats je een foto van jouzelf met mijn boek op Facebook (of Instagram) dan neem ik een persoonlijke videoboodschap voor je op. Zo sta ik toch in contact met mijn lezers, en iedereen reageert er heel enthousiast op.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Terug naar Cornwall?
Cornwall vraagt om een totaal ander verhaal dan een Chateau in de Provence. Ik kijk echt naar de streek waar het verhaal zich afspeelt. En Cornwall is mistig en mysterieus, met veel mystieke plaatsen zoals steencirkels. Ik hou ervan. Het verhaal vormde zich rondom de kliffen en de dorpjes die in de baaien verscholen liggen. Het was heerlijk dat ik samen met mijn oudste zoon kon brainstormen over raadsels en symboliek.

Waarom heb je gekozen voor Cornwall? Heb je daar een band mee?
Ik hou heel erg van ruige natuur. Wat me tegenstaat is de veelvuldige regen. En blijkbaar wilde Cornwall graag met mij in zee gaan (figuurlijk dan), want het was tijdens mijn researchtrip de hele week stralend weer. En de Engelsen ontpopten zich als echte lieverds. Ik ga zelf zeker terug naar Cornwall. Als je daar eenmaal geweest bent, kan het niet anders dan dat je teruggaat.

De Ik vertrek-serie is populair. Over welke landen zou je nog meer willen schrijven?
Oh… heb je even? Ik wil zeker binnenkort naar Scandinavië, naar een Grieks eiland en naar Curaçao. Maar er zijn nog zoveel plaatsen die me trekken. Ik hou namelijk heel erg van reizen. Dus wie weet wat er nog op mijn pad komt! En mocht jij een idee hebben voor een mooie vertrek-locatie, dan laat ik me misschien wel beïnvloeden. Veel streken barsten van de verhalen, ze hoeven alleen maar opgeschreven te worden.

We weten inmiddels dat emigreren jullie op het lijf geschreven is. Eerst Portugal en nu Frankrijk, twee totaal verschillende culturen. Waarom Frankrijk? En merken jullie iets van dat cultuurverschil met Portugal, of Nederland?
We houden vooral van het gevoel van ‘Laissez faire’, in Nederland is het niet alleen vol, maar ik heb altijd het gevoel dat iedereen altijd haast heeft. Daardoor zijn er veel gestreste mensen. Ik heb te lang in een ratrace meegehold, en ben heel blij dat ik daaraan ontsnapt ben. De rust is heel prettig om te schrijven, vandaar dat ik die ook graag deel met andere mensen die ook graag een boek willen schrijven. Dat deden we in Portugal, en dat gaan we ook hier in de zonnige Sud-Charente doen. Zowel in Portugal als hier in Frankrijk hebben we vooral ongelooflijk vriendelijk mensen ontmoet, die heel behulpzaam zijn. Ik voel me thuis bij mezelf. En natuurlijk bij mijn Jan, dus dan is elke plek op de wereld goed.

Als je op research gaat naar bijvoorbeeld Cornwall, waar zoek je dan naar? Weet je van tevoren al waar je over gaat schrijven en ga je gericht op zoek?
Ik ga niet eerder op research dan dat ik al een stuk geschreven heb. Dan weet ik precies welke plekken ik wil bezoeken en wie mijn personages zijn. Mijn belangrijkste research is ergens gaan zitten, ogen dicht en voelen. Op de klif, in het Minack Theatre, in een van de Engelse tuinen en in het midden van een steencirkel. Mijn zintuigen openzetten. Maar ik word ook altijd verrast door mijn locaties, doordat ik iets ontdek dat ik in mijn boek kan gebruiken. En natuurlijk heb ik mijn notitieboekje bij me waarin ik allerlei vragen heb staan die ik beantwoord wil hebben.

Hoe moeilijk is het om de geuren en indrukken die je opdoet tijdens research te verwoorden in je verhaal?
Niet moeilijk. Als ik schrijf ben ik daar weer. Het enige dat ik nodig heb is rust om me heen, geen mensen die dingen aan me vragen of deadlines die ik nog moet zien te halen. Daarna waan ik me letterlijk in die andere wereld en ik schrijf wat ik voel alsof ik mijn personage ben. Bovendien maak ik tijdens de reizen veel foto’s die ik altijd even kan raadplegen en die me meteen terugbrengen.

Heb je tijdens het schrijven soms dat je eigenlijk het liefst toch nog even terug zou willen, voor research uiteraard?
Nee, bijna nooit. Heel soms baal ik ervan dat ik bijvoorbeeld te weinig chocola heb meegenomen uit Sicilië. Of dat ik wat kilootjes meer aan mijn lijf heb door al die heerlijke cream tea’s.

Je hebt zoveel plezier in schrijven en het doorgeven van dat plezier en kennis aan anderen. Wat zou je nog graag willen bereiken?
Ik ben een zeer gelukkig mens. Maar als ik dan toch iets mag kiezen, dan zou ik heel graag een klein rolletje in een film spelen die gemaakt is van een van mijn vertrek-thrillers. Ik voel me thuis op het podium, heb jaren in het theater gestaan met een musicalgroep, dus spelen in mijn eigen film zou wel heel tof zijn!

Hoe zie jij de boekenbranche in 5 jaar?
Ik denk dat er niet zo heel veel verandert. Misschien dat luisterboeken een vlucht nemen of dat er nieuwe manieren ontstaan om verhalen bij lezers/kijkers/luisteraars te brengen. Maar papieren boeken blijven echt wel bestaan. Wel zullen we als schrijvers meer moeite moeten doen om de lokale boekhandel te steunen. Als auteur speel je daarin een belangrijke rol.

Wat is het eerste dat je gaat doen als de quarantaine wordt opgeheven?
Het lijkt me perfect om gewoon naar een winkel te kunnen (die zijn hier namelijk al die tijd gesloten) om iets te kopen dat je gewoon ook eerst kunt zien en daarna na betaling mee kunt nemen. En daarna direct naar Nederland, naar mijn ouders en mijn kinderen. Die vormen de belangrijkste basis van mijn leven.

lees hier het blog van Marelle op schrijfvakantie.wordpress.com over orchideeën in Frankrijk

Een keuzerijtje. Licht je keuze toe.

Thee of Koffie

Koffie, er is niets lekkerders te bedenken dan koffie met een chocolaatje. Oké, wijn met Franse kaas ?

Zoet of Zout

Zout, er zijn zoveel verschillende facetten in hartig eten dat ik daar enorm van geniet.

Muziek of Stilte

Tijdens het schrijven: stilte. Tijdens het klussen: muziek.

Frankrijk of Portugal

Frankrijk. Veel dichter bij Nederland zodat ik niet meer afhankelijk ben van vliegtuigen. En ook vanwege de natuur die hier in Frankrijk veel diverser is. Ik hou van de immens grote bomen in onze tuin en een moestuin voor Jan waar groenten groeien in plaats van uitdrogen, zelfs als je drie keer per dag water geeft. Portugal is ongelooflijk droog, waardoor er nauwelijks hoge bomen groeien, alleen de eucalyptusbomen die een direct gevaar vormen voor bosbranden.

Binnen of buiten

Buiten. Ik kan enorm genieten van klein geluk dat overal in onze tuin te vinden is.

Schrijflessen geven of zelf schrijven

Die is gemeen… Ik denk dat ik altijd verhalen in me zal hebben, en als ik dan echt moet kiezen, kies ik voor zelf schrijven. Dat is wie ik ben. Maar ik denk dat ik ook altijd kennis zal blijven delen, want hoe gaaf is het als ik mensen blij kan maken om kennis te maken met het mooiste vak dat er is.

Zonvakantie of sneeuwvakantie

Zonder enige twijfel: zon!

Interview: Leontine & Alexander
Uitgelichte foto: Pixabay
Lees hier de recensie van Terug naar Cornwall

Bestel Terug naar Cornwall hier bij Libris boekhandel
Bestel Ciao Sicilia hier bij LIbris boekhandel
Bestel Chateau de Provence hier bij LIbris boekhandel

Of

Bol.comIk ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)