Ik zal de sleutel vinden

Titel: Ik zal de sleutel vinden
Auteur: Alex Ahndoril
Serie: Julia Stark #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: april 2024
Aantal bladzijdes: 296
Recensie: Lilian

Auteur
Alex Ahndoril is een nieuwe samenwerking tussen het echtpaar achter Lars Kepler, dat beroemd werd met hun bestsellerserie rond Joona Linna. Wereldwijd werden hiervan al meer dan 17 miljoen exemplaren verkocht. Als Alex Ahndoril slaat het echtpaar een nieuw schrijverspad in, met een serie moordmysteries rondom de getroebleerde en hypersensitieve Julia Stark.

Achterflap/samenvatting
Privédetective Julia Stark krijgt onaangekondigd bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote familievergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede man, vastgebonden met een zak over zijn hoofd. 

Per Günter heeft geen idee waar de foto vandaan komt en wie de man op de foto is, en hij wil Stark Detective Agency inhuren om dit op te lossen voordat de politie zich ermee gaat bemoeien. Julia vraagt haar ex-man Sidney Mendelson om vrij te nemen van zijn baan bij de politie om haar te helpen bij het onderzoek. Julia en Sidney worden als gasten verwelkomd op het weelderige landgoed, en ontmoeten de familieleden, die stuk voor stuk bij de moord betrokken zouden kunnen zijn.

Mijn mening

Wauw… wat een heerlijk boek en wat een heerlijke schrijfstijl. Dit is zo’n boek waar je aan begint en eigenlijk niet meer weg wil leggen tot dat het uit is. Als je dol bent op moordmysteries dan zit je gebakken.

Julia Stark wilde altijd graag bij de politie, maar door haar lichamelijke beperkingen is dat geen optie. Het dichtst bij de rol als agent, is die van een privédetective en dat is wat ze uiteindelijk ook geworden is.

…posttraumatische stresssyndroom zorgde ervoor dat aanraking voor haar heel ingewikkeld was, vooral huid-op-huidcontact.

Ze heeft haar eigen bureau “Stark Detective Agency” en heeft al een aantal klanten geholpen, maar dat waren kleine zaken. Als Per Gunter onaangekondigd op de stoep staat, komt daar verandering is. Zijn verzoek, om een foto te onderzoeken en wat eraan voorafgegaan is, is het begin van een grote en belangrijke zaak.

Aangezien ze deze klus niet alleen aan kan vraagt ze haar ex-man Sidney om haar bij te staan. Niet alleen vanwege zijn expertise, maar ook omdat Stark weet dat ze iemand nodig heeft die haar op tijd even met beide benen op de grond zet. Ze kan nogal doordraven als ze in een overwinningsroes zit en de open puntjes uit het oog verliezen.

Julia moest stiekem glimlachen. Het onderzoek was in volle gang en straks zouden de puzzelstukjes een voor een op hun plaats worden gelegd.

De personages worden goed uitgewerkt en je krijgt echt een band met ze. De ene persoon mag je wel en de andere pas als je ze beter leert kennen. Gedurende het onderzoek, kom je meer te weten over het verleden van Julia Stark, wat uiteraard het een en ander verklaart. Zo komt ook haar relatie, die op de klippen is gelopen, aan bod. Maar ik wil meer over ze te weten komen, dus kom maar door met de volgende in deze serie, want de personages verdienen het om meer van zichzelf te laten zien.

Ik heb echt enorm genoten van dit boek, je blijft meepuzzelen tot het einde aan toe en nog weet je niet hoe het in elkaar steekt. Iedere personage heeft zijn/haar reden om de man op de foto iets aan te doen en of alle alibi’s kloppen…. 

Het boek heeft een hoog ”Knives out”-gehalte, dus als je dol bent op deze Netflix krakers, dan is Ik zal de sleutel vinden zeker een boek voor jou.

Ik zal de sleutel vinden krijgt van mij dan ook vijf fonkelende sterren!

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van Cargo, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)