Titel: Koud zonder jou
Auteur: Igor Znidarsic
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter B.V.
Publicatiedatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Auteur:
Igor Znidarsic
(1957) is journalist, bladenmaker en schrijver van fictie. Hij werd geboren in Slovenië in voormalig Joegoslavië en kwam in 1968 op zijn elfde jaar met zijn ouders naar Nederland. Na het atheneum in Haarlem begon hij te schrijven, zowel fictie als non-fictie.

Hij schreef fictie, waaronder in 2011 zijn semi-autobiografische debuutroman Diepgevroren makrelen, en in 2014 werd dit opgevolgd door De zevende zuster.

In februari 2017 verscheen De blindganger, zijn eerste thriller, die genomineerd werd voor de Gouden Strop en de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2018 verscheen De uitverkorene het tweede deel van de trilogie rondom het rechercheteam Bianca en Joris. Koud zonder jou is het slot hiervan.

Achterflap:
Op klaarlichte dag wordt in de Achterhoek een vrouw van haar fiets gesleurd en ontvoerd. Een dag later treft een wandelaar haar naakte lichaam aan in het bos. Het is doorboord met messteken en op haar onderarm zijn cijfers gekrast. Een paar weken later verdwijnt in dezelfde regio opnieuw een fietsster. De vrouw is door verdrinking om het leven gebracht, met een speelkaart in haar hand geklemd. Ondanks intensief speurwerk van de recherche blijft de toedracht een mysterie. Dan valt er een derde slachtoffer. De rechercheurs vermoeden dat het steeds om één dader gaat: de drie slachtoffers waren allen stevige vrouwen met lang blond haar van een jaar of veertig.

Mijn mening:
Goddelijke Bitches, zo wordt het eerste deel van het in vieren gedeeld verhaal genoemd. We stappen dan ook meteen in het personage die voor de gruweldaden verantwoordelijk is in dit boek. Zoals Igor ook in zijn andere delen ervoor zorgt dat je meteen weet wie achter de gruwelmoorden zit, wordt in het eerste deel ook meteen duidelijk waartoe de dader in staat is.

Hierna is het weer de taak van het rechercheteam Bianca en Joris om de dader snel mogelijk te pakken te krijgen voordat er nieuwe slachtoffers gaan vallen.

Het verleden van de dader wordt beetje bij beetje verteld en zo kom je erachter wat de beweegredenen zijn en waarom hij zijn daden uitvoert. Niet dat ze daarmee gerechtvaardigd worden, maar er schuilt wel een soort van empathie voor zulke trieste gevallen in de samenleving. Dit is natuurlijk vanuit het slachtoffers perspectief niet uit te leggen. Toch weet Igor voldoende psychologische druk op te voeren zodat je dit zeker gaat voelen.

Hierin ligt dan ook voornamelijk de focus, want wat betreft de levens van Bianca en Joris blijft het inhoudelijk redelijk aan de oppervlakte.

Omdat dit niet de eerste keer was dat ze ruzie hadden, wist hij dat er niemand zou komen om hem te troosten of zijn verdriet te delen. Niemand. Ze zaten elk opgesloten in hun eigen boosheid. Dat hij de reden was van de ruzie deed er kennelijk niet toe.

Koud zonder jou is het laatste deel waarin Bianca en Joris als team samen werken en waar de auteur ervoor kiest om hier dan ook een waardig afronding van te maken, is het toch jammer te noemen dat er hoogstwaarschijnlijk geen vervolg meer op komt.

Als lezer blijft de interesse zeker om ander werk van Igor Znidarsic te gaan volgen.

Ik geef Koud zonder jou 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)