Titel: VluchtVlucht
Auteur: Blake Crouch
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: Ireen Niessen
Publicatiedatum: juli 2018
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Danielle

Blake Crouch (1978) is geboren in North Carolina en studeerde Engels en Creative Writing aan de universiteit van Chapel Hill in North Carolina. Sinds zijn afstuderen heeft hij verschillende thrillers geschreven. Meerdere van zijn korte verhalen werden in vooraanstaande verzamelbundels opgenomen. Met de Wayward Pines-serie maakte hij een grote stap richting bekendheid bij het grote publiek. Tegenwoordig worden zijn boeken in ruim twintig talen gepubliceerd. 20th Century Fox brengt in 2015 een serie verfilmingen van de verhalen rond Wayward Pines uit, in een regie van M Night Shyamalan en met onder andere Matt Dillon en Juliette Lewis in de hoofdrollen. In 2016 verscheen Dark Matter.

In deze keiharde thriller slaat Jack op de vlucht. Hij weet niet waarom, maar wel dat ze komen. Om hem en zijn familie uit te schakelen.

Vijf dagen geleden. Een invasie van bizarre moorden trekt over het land. Een agent richt een bloedbad aan in een bejaardentehuis, er zijn meerdere schietincidenten op scholen, hevige opstanden in gevangenissen en het land wordt overspoeld door onbegrijpelijke agressie in alle staten.
Vier dagen geleden. De moorden vertienvoudigen…
Drie dagen geleden. De president smeekt het volk tot kalmte…
Twee dagen geleden. De moordenaars verenigen zich…
Gisteren. De elektriciteit valt uit…
Vanavond. Op de radio worden namen voorgelezen: zij moeten worden gedood. Je zit in de keuken en hebt zojuist je eigen naam gehoord. Jij heet Jack Colcough. Je hebt een vrouw, een dochter en een zoontje. Je woont in Albuquerque. Mensen zijn onderweg naar je huis om jou en je familie te vermoorden. Je weet niet waarom, maar je hebt geen tijd om daarover na te denken, je moet weg, rennen: vlucht!

Een groot gebied in Amerika wordt geteisterd door een nog onbekende aanval van agressieve mensen. Deze mensen zijn door een vreemd lichtverschijnsel besmet geraakt. Zodra het gezin van Jack Colough bedreigd wordt, slaat het gezin op de vlucht. Vanaf dat moment kom je in een stroomversnelling terecht en voel je je inzittende van de vluchtauto die het gezin gebruikt.

Blake Crouch heeft een schrijfstijl die adembenemend aanvoelt, beeldend is in zijn woordkeuze en hard in zijn acties. Verrassend is het zeker te noemen dat het hele verhaal draait om de vluchtpoging van het gezin zonder dat dit een moment van verveling met zich meebrengt..

Niet wetende of het gezin het überhaupt gaat redden komen ze onderweg geregeld blokkades tegen waarbij al menigeen het loodje heeft gelegd. Dit wordt zo gedetailleerd beschreven dat het visualiseren ervan schokkend kan zijn.

300 meter om te stoppen opvolgen of er wordt geschoten.
200 meter zet uw voertuig stil…
Geen beweging verdomme!

Het blijft indrukwekkend hoe Blake je weet vast te houden aan zijn verhaal ondanks dat er slechts één focus ligt. Het plot volgt snel aangezien je het boek in een ruk uitleest, hier zou je dan nog wel een kanttekening kunnen zetten over het eindigen hiervan. Toch is dit een boek dat een absolute plus meekrijgt.

Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Plot: 4
Psychologie: 4,5
Spanning: 4,5
Originaliteit: 4

Ik geef Vlucht 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)